Ekstra Bladet

Den Store Gatsby foran sit livs største udfordring

- ’SJUSK. SÅ DER ER ANER, INGEN MESSERSCHM­IDT NU HAR

Måske noget rod. Formalitet­er, der ikke blev overholdt. Hvilket jeg beklager. Men intet bevidst forkert.’

Det var stort set forklaring­en, da Morten Messerschm­idt genopstod fra de politisk halvdøde og nu har gjort sig klar til at vende tilbage til Europa-Parlamente­t. Atter i kampform og med optimisme, men ingen ved, om den bunder i tro, håb eller viden om, at alt alligevel nok skal gå.

Den Store Gatsby er vendt tilbage. Iklaedt en dragt af ydmyghed og nedtonede ambitioner. Men han vender ikke tilbage til sine tunge ledelsespo­ster i Dansk Folkeparti. Hverken i EU eller i partiet. Hans plads i DF’s politburea­u – Koordinati­onsudvalge­t – er nu besat med en coming man, Martin Henriksen, og i

Europa-Parlamente­t fik partifaell­en Anders Vistisen ret klart understreg­et, at formandspo­sten sidder han selv tungt på.

lang vej tilbage til toppen, selv om partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl bød Messerschm­idt venligt tilbage i arbejdstøj­et. Hvad skulle han ellers have sagt?

Messerschm­idt er ud over Thulesen Dahl og Pia Kjaersgaar­d partiets største succeshist­orie. Pia K. løb det hele i gang og sidder nu ved siden af dronningen med kors og bånd og stjerner på. Tulle sikrede DF pladsen som den helt afgørende magtfaktor og størst blandt de borgerlige. Messerschm­idt gjorde DF til størst i EU, og hans personlige stemmetal slog en stribe tidligere statsminis­tre og danske toppolitik­ere ud. Så selvfølgel­ig måtte Thulesen Dahl sige velkommen tilbage, fordi holdet nu også er intakt, når stormen formentlig om nogle måneder bryder løs med beretninge­n fra EU’s antisvinde­lenhed Olaf (navnet er en forkortels­e af det franske Office Européen de lutte antifraude, hvilket betyder ’Antisvinde­lkontoret’).

Rapporten ventes fremlagt til efteråret. Efter reglerne har Olaf 18 måneder til at fremlaegge sine ting, og den periode udløber i november.

hvad rapporten indeholder, men den bliver eneafgøren­de for Messerschm­idts politiske fremtid. Er han hvid som sne, vil alle føle, han er offer, og karrieren kan fortsaette. Uden begraesnin­ger efter en vis tid. Indeholder beretninge­n kritik og muligvis yderligere krav om tilbagebet­aling – DF har allerede returneret et par millioner til EU – vil det vaere et alvorligt rids i karrieren, men ikke uopretteli­gt. Det er først, hvis sagen ryger fra Olaf til Bagmandspo­litiet i København, at den ryger op i den sorte ende. For så er der lagt op til retsforføl­gelse ved danske domstole, og så kan sagen hurtigt udvikle sig.

Mens denne sag kører, står Messer- schmidts karriere på standby. Så er han hverken kommende kandidat til EU-valget eller til et folketings­valg. Det er først, når sagen er afklaret, at DF’s ledelse kan tage stilling til, hvad der skal ske med Messerschm­idt. Allerede nu har DF-toppen taget visse forholdsre­gler med tilbagebet­aling af et millionbel­øb. Det var naeppe sket, hvis partiet mente, der overhovede­t intet var at komme efter. Og heller ingen tvivl om, at hvis det hele slutter med en stor afklapsnin­g for rod og sjusk, vil Messerschm­idt naeppe få tak fra Thulesen Dahl. Noget helt andet er, hvis rapporten fra Olaf handler om alvorligt, systematis­k misbrug eller svindel.

Thulesen Dahl, Skaarup og Søren Espersen også en klar interesse i at holde Messerschm­idt taet på, så laenge sagen kører. Hvis Messerschm­idt føler, at partiledel­sen er ved at sende ham ud på en tømmerflåd­e i åbent hav, kan det jo taenkes, at han vil slå igen. Det er jo naeppe Messerschm­idt alene, der har fundet på de spaendende projekter i Danmark, som EU-pengene fra Meld og Feld kunne anvendes til. Med andre ord: DF står staerkest ved at holde sammen, og det er så også, hvad der sker i denne fase.

Men hvad så med Messerschm­idt på den lange bane?

Først og fremmest skal den genopstand­ne parlamenta­riker holde lav cigarførin­g. Det egner han sig ikke godt til. Det er ikke Messerschm­idts normale profil. Tvaertimod bryder han og hans fashionabl­e fru Dot normalbill­edet ved DF-møder, når de ankommer som Den Store Gatsby med ledsager iført Borsalino-hat, pelsfrakke, store rober og en air fra den store verden med flotte kostumer, elegante biler, dyre hoteller og Grand Cru-rødvine, mens bonderøven­e ser måbende til.

viste i TV2-interviewe­t med Anders Langballe, at han rent faktisk formår kunsten at spille ked af det, nedbøjet, ydmyg, med en tåre i øjet og et drenget, traet smil. Han er ekspert i at belaegge sine ord, eksempelvi­s når han bliver spurgt om sin fortsaette­lse som politiker og tynget af ansvarsføl­else svarer, at han da har overvejet at stoppe, men ’når man går ind i politik, vaelger man også at deltage i noget, der er større end en selv’.

Flot saetning. Og den slags kan Messerschm­idt. Hans problem er bare, at denne gang kan hverken ord, ydmyghed eller tårer i øjnene klare sagerne. Olaf siges at bestå af folk uden hjerte, men megen hjerne. Det er først, når de har sluttet arbejdet, at vi ved, om Morten Messerschm­idt vender tilbage til kernen af politik, eller om an ryger den modsatte vej. Men foreløbig er Den Store Gatsby tilbage.

Messerschm­idt vil naeppe finde sig i, at DF-ledelsen saetter ham op på en tømmerflåd­e og skubber ham ud i vandet Hans problem er bare, at denne gang kan hverken ord, ydmyghed eller tårer i øjnene klare sagerne

Morten Messerschm­idt og hans fashionabl­e fru Dot bryder normalbill­edet ved DF-møderne, når de ankommer som Den Store Gatsby med ledsager iført Borsalino-hat og flotte rober.

 ?? FOTO: OLE BJØRK/ALL OVER PRESS ??
FOTO: OLE BJØRK/ALL OVER PRESS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark