Ekstra Bladet

Tag det roligt: Danskerne tror ikke på en snarlig fremtid uden håndvaerke­re

Robotter kommer ikke til at erstatte håndvaerke­re lige foreløbigt, er meldingen fra danskerne

- NIELS FRIIS

Skal håndvaerke­re frygte en snarlig fremtid, hvor robotter saetter vinduer i helt på egen hånd, og håndvaerke­rne bliver overflødig­e?

Ikke hvis man spørger de danske forbrugere.

I en ny undersøgel­se, som Dansk Byggeri har fået foretaget, er meldingen fra danskerne, at de ikke tror, at håndvaerke­re bliver erstattet af robotter.

I undersøgel­sen er det kun 14 procent af de adspurgte, der tror, at håndvaerke­re bliver erstattet af en robot inden for 10 år.

Faktisk er der 39 procent af de adspurgte i undersøgel­sen, som er af den overbevisn­ing, at det aldrig kommer til at ske, at robotter erstatter håndvaerke­re af kød og blod.

- Det er ikke så overrasken­de, for jeg tror, at mange danskere svarer ud fra den virkelig, de kender. Og den virkelighe­d, de kender i dag, er at ringe og bestille en murer, en tømrer eller lignende. Det er ikke at overlade jobbet til en robot, siger Inger Petersen Thalund, underdirek­tør i Dansk Byggeri, til Ekstra Bladet.

Hjem i privaten

I undersøgel­sen bliver deltagerne også spurgt om deres forhold til at handle på nettet.

Her siger de fleste danskere ja til at købe tøj og sko ved hjaelp af få klik, mens kun mellem fem og ti procent har erfaring med at bestille en håndvaerke­r på nettet, og det overrasker ikke underdirek­tøren.

- Vi har vaennet os til, at vi kan gå på nettet, når vi skal bestille et par nye jeans, så det er vi trygge ved, men vi er endnu ikke trygge ved at bestille en håndvaerke­r på nettet, siger Inger Petersen Thalund.

Ifølge hende er det i høj grad et spørgsmål om tillid.

- Vi lukker et fremmed menneske ind i vores hus, når vi bestiller håndvaerke­re, og der har vi nok svaert ved at saette os ind i, hvis ikke det er et menneske af kød og blod, men i stedet en robot, siger hun.

Men selv om der er skepsis over for robotter som direkte erstatning for håndvaerke­re, tror hun på, at vi vil se mere teknologi i byggeriet fremover.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at ske, at en robot kommer hjem og ringer på døren selv, men nogle af håndvaerke­rnes redskaber vil blive erstattet af en robot – for eksempel en robot, der kan saette et vindue helt praecist i eller en 3D-printet carport, siger hun. Vi tror ikke, at robotter erstatter håndvaerke­rne i naermeste fremtid.

 ?? FOTO:COLOURBOX ??
FOTO:COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark