Ekstra Bladet

VAR HADET AF SS Gik efter Eichmann

-

Trods fiaskoen med at forfølge ligrøverne fra Auschwitz fortsatte Konrad Morgen sin jagt.

Adolf Eichmann var praktisk ansvarlig for transporte­r til dødslejren­e og var i fuld gang med at arrangere deportatio­nen af Ungarns jøder i slutningen af 1944, da Morgen forsøgte at arrestere ham for diamanttyv­eri. En indgriben fra højere sted satte en stopper det, men andre havde ikke magtfulde venner.

Eichmann blev først indhentet af loven, da israelske agenter fandt ham i skjul i Argentina efter krigen. Han blev kidnappet, ført til Israel og dødsdømt ved en historisk proces i Jerusalem i 1961.

Et andet mål for Morgen var Gestapoche­fen i Auschwitz, Maximilian Grabner. Han henrettede rutinemaes­sigt fanger, når faengselsb­arakken blev overfyldt. Sagen kørte samtidig med sagen mod Koch, og begge steder var retssalene fyldt med SS’ere, der ikke var bange for at vise deres had til Morgen.

’Jeg følte, det var mig, der var for retten’, sagde Morgen sidenhen.

Lejrkomman­dant Koch blev dømt, men Grabner haevdede at have handlet efter ordre. Hans sag blev udsat, mens retten ledte efter ordren – og blev aldrig genoptaget.

Vigtigt vidne

Dommerens nidkaerhed var dog ikke helt forgaeves.

Han var hadet og frygtet i store dele af SS, og hans blotte eksistens har uden tvivl betydet, at mange har set en fordel i at standse de mest synlige tyverier og mishandlin­ger.

Efter krigen blev Konrad Morgen advokat, men han fik ikke lov til at glemme sin fortid. På grund af sin insidervid­en var han vidne i flere krigsforbr­yderproces­ser i årtierne efter Nazityskla­nds nederlag, inden han døde som 72-årig i 1982.

Laes mere i bogen ’Konrad Morgen – the Conscience of af Nazi Judge’ af Herlinde Pauer-Studer og J. David Vellemann

Et andet mål for Morgen var Gestapoche­fen Maximilian Grabner. Han henrettede rutinemaes­sigt fanger, når faengselsb­arakken blev overfyldt

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Fik nok Konrad Morgen, som han så ud i det civile liv som advokat efter krigen – i 1950.
FOTO: ALL OVER PRESS Fik nok Konrad Morgen, som han så ud i det civile liv som advokat efter krigen – i 1950.
 ?? FOTO: AP ?? Som vidne er Konrad Morgen her på vej til retsmøde under Auschwitz-processen i Frankfurt am Main i 1964.
FOTO: AP Som vidne er Konrad Morgen her på vej til retsmøde under Auschwitz-processen i Frankfurt am Main i 1964.
 ?? FOTO: AP ?? Eichmann i SS-uniform med dødningeho­ved. Efter krigen skjulte han sig mange år under falsk navn i Argentina, men endte sine dage i en israelsk galge i 1962.
FOTO: AP Eichmann i SS-uniform med dødningeho­ved. Efter krigen skjulte han sig mange år under falsk navn i Argentina, men endte sine dage i en israelsk galge i 1962.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark