Ekstra Bladet

Ikoniske højhuse riv

BILLIGERE END RENOVERING: 196 familier fra de fem huse skal genhuse

- JONAS SAHL

Det er et vartegn for Brøndby Strand og Vestegnen

En tur med S-tog på linje E har siden slutningen af 60'erne vaeret lig med udsigt til de 12 ikoniske højhuse i Brøndby Strand.

Men fem af dem bliver formentlig revet ned.

Problemer med den yderst sundhedssk­adelige miljøgift PCB betyder nemlig, at boligselsk­aber ne, som ejer bygningern­e, ønsker at rive dem ned. Det er simpelt hen for dyrt at renovere dem.

Nedrivning­en mangler den endelige godkendels­e fra kommunalbe­styrelsen i Brøndby samt fra Bolig- og Bygningsmi­nisteriet, men meget tyder på, at bygningern­e er fortid.

– Det er bestemt ikke en nem beslutning, som skal traeffes, men det er helt afgørende for mig, at vi ikke går på kompromis med borgernes sundhed. Alle skal føle sig trygge i deres hjem, udtaler borgmester Kent Magelund (S) i en pressemedd­elelse.

Socialdemo­kraternes folketings­medlem Mattias Tesfaye er valgt på Vestegnen. Han bakker op om nedrivning­en.

– PCB er noget giftig stads. Beboernes sundhed må komme i første raekke.

– Men det er trist. Det er et vartegn for Brøndby Strand og Vestegnen. Nu mister vi halvdelen af taenderne i munden, konstatere­r han.

Der er dog også lyse sider ved nedrivning­en.

– Det er ikke nogen hemmelighe­d, at området har haft problemer, naermest lige siden det blev bygget. Så det kan blive anledninge­n til at få bygget noget nyt, som ikke er usundt. Og som kan betyde et løft for kvarteret.

Socialt løft

Brøndby Strand-bebyggelse­n tiltrak sig opmaerksom­hed for blot få uger siden, da de borgerlige partier i Folketinge­t vedtog en udtalelse, hvor de med afsaet i netop Brøndby Strand opfordrede til, at 'danskere' ikke må komme i mindretal i boligområd­er.

Mattias Tesfaye håber, at renovering­en kan få samme positive effekt, som det er sket i Ishøj

– Man kan virkelig se en forskel. Ikke kun på boligerne, men på hele stemningen i området. Der er mindre kriminalit­et. Når sådan nogle helhedspla­ner lykkedes, så er det også med til at løse nogle af de sociale problemer, påpeger han.

De fem højhuse, som står til nedrivning, er Albjergpar­ken 1, Albjergpar­ken 2, Albjerg-

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Koster 200 millioner
Nedrivning­en af de fem højhuse kommer til at koste 200 mio. kroner. En renovering vil koste naesten fire gange så meget.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Koster 200 millioner Nedrivning­en af de fem højhuse kommer til at koste 200 mio. kroner. En renovering vil koste naesten fire gange så meget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark