Ekstra Bladet

Christina:

Faerdig med sodavand SÅDAN UNDGÅR DU AT FÅ TYPE 2-DIABETES

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

Christina er gået fra 12 til nul colaer i døgnet.

– Og jeg savner dem slet ikke. Jeg er fuldstaend­ig faerdig med sodavand. Det er underligt, for det var min største last, siger Christina Hagman, der, inden hun kom med i ’U-Turn’, haeldte den ene sodavand i hovedet efter den anden.

Hver dag og hver nat. Og når hun gik i seng om aftenen, var det med adskillige dåsecolaer på natbordet. De var alle tømt, når natten var omme.

Indtaget af de søde bobler harmonered­e rigtig dårligt med hendes type 2-diabetes, som hun var i behandling for, da optagelser­ne startede.

Man kan selvfølgel­ig også holde fast i sin medicin og fortsaette den usunde livsstil. Det er en let løsning, men også noget af en sovepude

– I dag tager jeg slet ingen medicin mod diabetes. Jeg slap den sidste pille, efter optagelser­ne sluttede, og det er virkelig fedt, siger hun.

Allerede tre måneder inde i projektet smed hun sin medicin for forhøjet blodtryk.

Kom i gang

– Jeg levede så usundt, som man overhovede­t kan, og jeg har virkelig laert, hvor meget man kan gøre for sin krop på så kort tid. Folk taenker nok ofte, at det er en helt uoverskuel­ig opgave. Men jeg vil sige, at folk bare skal se at komme i gang, siger den 50-årige karrierekv­inde.

Før hun kom med i ’U-Turn’, anede Christina Hagman slet ikke, hvor skidt hun faktisk havde det.

– Jeg elsker at arbejde og elsker god mad. Så jeg arbejdede 70-80 timer om ugen og spiste masser af god mad, og jeg syntes, at jeg havde det godt. Men efter jeg begyndte traene og spise sundt, kunne jeg for alvor maerke, hvad det vil sige at have det godt, siger Christina Hagman, der med egen ord har fået et helt nyt liv.

– Man kan selvfølgel­ig også holde fast i sin medicin og fortsaette den usunde livsstil. Det er en let løsning, men også noget af en sovepude, fastslår hun. Det er en smule lettere at holde sig på den sunde sti, når Chris MacDonald står klar i kulissen og kontant minder en om, at man skal huske at spise sin broccoli og få traenet.

Men hvad når sundhedsgu­ruen med den amerikansk­e accent slipper tøjlerne? Er det så overhovede­t muligt at holde fast i de gode vaner med en sund livsstil uden medicin for forhøjet blodtryk og type 2-diabetes?

De seneste ni uger har seerne kunnet følge med i seks ganske almindelig­e danskeres kamp mod kiloene og de skavanker, der ofte følge med.

Optagelser­ne gik i gang i foråret 2015 og sluttede ti måneder senere. Det vil sige, at ’U-Turn’-deltagerne har stået på egne ben i over et halvt år nu.

Ekstra Bladet har talt med Pia, Christina og Michael om, hvordan det er gået, siden kameraerne slukkede, og Chris MacDonald ikke laengere blot var et opkald vaek. Over 300.000 danskere lider af diabetes – mellem 80 og 90 procent af dem af type 2-diabetes, som man via en sund livsstil selv kan gøre meget for at undgå eller slippe af med. Men mange lader desvaerre stå til.

Hvert år får mellem 25.000 og 28.000 konstatere­t diabetes. Og det tal er stigende!

Hvis du vil undgå at få type 2diabetes, så har Diabetesfo­reningen her en raekke råd til hvordan. Det kan klares med et kram. – – Kvit cigaretter­ne, hvis du er ryger.

– Begraens indtaget af alkohol.

– Vaer fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

K R

AMkost: rygning:

alkohol: motion:

 ??  ?? Hold på
Hold på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark