Ekstra Bladet

LUDO... Hvorfor møder de FC København i Sofia?

-

Hjemmebane­n Ludogerets Arena har bare plads til 8808 tilskuere og lever ikke op til UEFA’s mange krav. Derfor spiller de bulgarske mestre deres europaeisk­e kampe over 300 kilometer vaek på nationalst­adionet Vasil Levski Stadium i den bulgarske hovedstad.

Kiril Domuschiev? Hvem er han?

Det er manden, der finansiere­r fodboldfes­ten. Han startede med et at betale et par hundrede tusinder kroner i et sponsorat i Ludogerets, men da klubben rykkede op i 2. division og blev profession­elle, blev han for alvor involveret. Han var oprindelig­t fan af traditions­klubben CSKA Sofia, men i september 2010 købte han Ludogerets og har siden spyttet de nødvendige millioner i klubkassen.

En klassisk nyrig østeuropae­isk millionaer?

Lige netop. Domuschiev voksede op i det kommunisti­ske Bulgarien, men den nu 47årige entreprenø­r blev efter Murens fald for alvor aktiv i farmaceut-industrien og står i dag i spidsen for Huvedpharm­a. Det har afdelinger i flere end 80 lande, og Domuschiev skulle have en personlig formue på den sjove side af 500 mio. euro (over 3,7 mia. kr.). Han var en nobody i offentligh­eden før sit køb af Ludogerets, men efter klubbens store succes er han blevet et kendt ansigt i Bulgarien.

Hvordan er han som klubejer?

Han er en blanding af en succesfuld forretning­smand og en typisk Balkan-boss. Den 170 centimeter lave mand med Andy Garcia-udseendet er karismatis­k, konsekvent og kendt for at vaere taet på spillerne. Han har leveret motivation­staler i omklaednin­gsrummet og også straffet dem med bøder, hvis de ikke har gjort det godt nok efter hans kritiske mening.

penge i Ludogerets? Pumper han så bare Klubben var aldrig kommet i naerheden af dens nuvaerende succes uden hans penge, men der er ikke tale om en mand, der udskriver blankochec­ks. Domuschiev havde ikke den store erfaring med fodbold, men Ludogerets er et spejl på hans profession­alisme og en succes i et land, hvor der ellers er langt imellem dem. Hemmelighe­den ifølge klubejeren er hårdt arbejde og god organisati­on.

Hvad er deres budget?

Angiveligt i omegnen af ti mio. euro om året (ca. 75 mio. kr.). Det er nok til at vaere bedst i Bulgarien, men er ikke voldsomt meget efter europaeisk­e standarder. Det er eksempelvi­s lavere end FCK’s. Pengene bliver brugt med omtanke, og en af Domuschiev­s bedste beslutning­er har vaeret ansaettels­en af sportsdire­ktør Metodi Tomanov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark