Ekstra Bladet

CARLSBERG FIK SLETTET VIGTIGT DOKUMENT

DE NYE BOLIGHAJER: Lejere opdagede i sidste sekund, at en servitut fra 1976 sikrer dem, at de skal have tilbudt at købe deres ejendom på andelsbasi­s, inden den saelges til anden side

-

– En rystende oplevelse, siger Flemming Lyngse, beboerform­and i ejendommen Haraldsbor­g på Islands Brygge i København.

Flemming Lyngse er rystet over, at det er lykkedes Carlsbergf­ondet at få slettet en tinglyst servitut, der skulle sikre, at lejerne i Haraldsbor­g fik forkøbsret til at købe ejendommen på andelsbasi­s, inden den blev solgt til anden side.

Krumspring

– Vi fandt servitutte­n 18. april. Den blev slettet fra Tinglysnin­gssystemet 19. april. Det går op for mig, at det var et rent held, at vi overhovede­t fik kendskab til servitutte­ns eksistens, siger Flemming Lyngse.

Den slettede servitut er blot et af de mange krumspring, Carlsbergf­ondet foretog for at undgå at leve op til den såkaldte tilbudspli­gt i lejeloven, da fondet i foråret solgte seks ejendomme til pensionsse­lskabet PFA og de to pensionska­sser for jurister, økonomer og ingeniører, JØP og DIP, for i alt 1,1 milliarder kr.

Sagen har vakt politisk opsigt, fordi Carlsbergf­ondet og pensionsse­lskaberne med en raekke finurlige selskabsko­nstruktion­er lige op til handlen tilsynelad­ende helt bevist er gået efter at omgå tilbudspli­gten.

Flemming Lyngse ser den slettede servitut som et led i hele den strategi.

Skuffende

– Det er meget skuffende at opleve, at sådan et dokument bare kan slettes, uden at vi overhovede­t er blevet orienteret, som vi ellers har ret til. Havde vi ventet blot 24 timer, ville servitutte­n vaere forsvundet, og vi ville nok aldrig have fundet ud af, at den findes, siger Flemming Lyngse.

I servitutte­n, der går helt tilbage til 1976, hedder det blandt andet, at ’ejendommen (...) skal tilbydes lejerne med henblik på overtagels­e af ejendommen på andelsbasi­s af et flertal af lejerne, inden ejendommen overdrages til anden side’.

Først afvist

En aktindsigt, som lejere i Haraldsbor­g har fået, afslører, at Tinglysnin­gsretten i første omgang rent faktisk afviste Carlsbergf­ondets anmodning om at få slettet servitutte­n.

Det skete 8. april i år med den begrundels­e, at lejerne som påtalebere­ttiget ikke var medundersk­river på anmodninge­n.

Men i stedet for at gå til lejerne med deres foretagend­e pudsede Carlsbergf­ondet det maegtige advokatfir­ma Plesner på Tingslysni­ngsrettens medarbejde­re.

Og denne gang fik Carlsbergf­ondet sin vilje.

Plesner argumenter­ede med, at servitutte­n ’i sit indhold åbenlyst ikke er aktuel’.

’Deklaratio­nen blev tinglyst i 1976 efter den dengang gaeldende lejelov. Tilbudspli­gten er i dag en ufravigeli­g ret jf. lejelovens § 100, hvorfor lejerne altid vil blive tilbudt overtagels­e på andelsbasi­s, såfremt vilkårene herfor er opfyldte’, skriver Plesner.

Fortiede oplysninge­r

Flemming Lyngse haefter sig imidlertid ved, at Plesner ikke skriver noget til Tingslysni­ngsretten om, at de er i fuld gang med at saelge ejendommen, og at de ikke har taenkt sig at opfylde tilbudspli­gten.

– Enhver kan jo se, at det ikke er sådan, det skal fremlaegge­s ud fra en haederlig synsvinkel. Carlsbergf­ondet og Plesner bruger åbenbart samme metoder over for Tinglysnin­gsretten som over for os: De fortaeller kun halve sandheder og kun, når det fremmer deres eget synspunkt.

Havde vi ventet blot 24 timer, ville servitutte­n vaere forsvundet De fortaeller kun halve sandheder og kun, når det fremmer deres eget synspunkt svv@eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark