Ekstra Bladet

Undskyld!

- HANS- HENRIK HYBHOLT HARE haren@ eb.dk

Det var med bøjet nakke, at politinspe­ktør David Crompton tirsdag mødte pressen efter den såkaldte ’ Hillsborou­gh Inquest Jury’ havde afsagt dommen, at ingen af de 96 omkomne Liverpoolf­ans 15. april 1989 under FA Cup- semifinale­n mellem Liverpool og Nottingham Forest havde andel i katastrofe­n.

Crompton kom for skade i 2013 at sende en e-mail, hvor han skrev, at de efterladte løj om omstændigh­ederne.

’ En ting er sikker: Hillsborou­gh- kampagnen for retfærdigh­ed kommer med deres version ... faktisk er deres version af visse begivenhed­er ’ blevet sandheden, selv om det ikke er tilfældet’, skrev han.

Skjulte beviser

I sig selv ganske problemati­sk, men det gjorde ikke tingene bedre, at ordene faldt fra en højt rangeret politibetj­ent i svært omdiskuter­ede South Yorkshire Police, der gennem årene skjulte beviser og bevidst løj omkring præcis, hvad der fandt sted den eftermidda­g i Sheffield.

Mailen fra Crompton kom pressen for øre og bragte ham omgående i fedtefadet, og han blev efterfølge­nde tvunget til at undskylde. I samme situation stod chefen for South Yorkshire Police tirsdag.

Politiet accepterer juryens dom og erkender sig det fulde ansvar. Og han undskyldte så meget, som det var ham fysisk muligt.

– 15. april 1989 gjorde South Yorkshire Police sit arbejde helt forkert. Det var og er stadig den største katastrofe i britisk sportshist­orie. Den dag døde 96 mennesker, og mange andres liv blev forandret for evigt. Politiet svigtede ofrene og svigtede deres familier. I dag vil jeg undskylde til familierne og alle, der blev påvirket, læste han op.

Familier til 22 af de omkomne har krævet hans afgang, men det sker næppe, da han selv har sagt op til november.

Fulgte ordrer

Formanden for politiet i South Yorkshire, Neil Bowles, udtrykte ligefrem glæde over dommen.

– Vi er glade for, at juryen har nået en konklusion og er taknemmeli­ge over at kunne hjælpe den med at finde svar til de mange mennesker, der er og har været berørt af tragedien. Vores tanker og dybeste sympati forbliver hos de familier og venner til de 96 mennesker, der omkom.

– Vores medlemmer – almindelig­e betjente – gik på arbejde den dag i 1989 med en forventnin­g om en normal arbejdsdag, hvor de skulle til fodboldkam­p, men de gik direkte ind i en katastrofe. De gjorde deres bedste under ekstremt vanskelige omstændigh­eder. De fulgte ordrer og gjorde, hvad de blev bedt om af højereståe­nde kolleger, sagde Neil Bowles.

– Når der var huller i kommandoer­ne, forsøgte de med eget initiativ at redde liv. De retningsli­njer og standarder, der bruges i dag, heriblandt forbedret udstyr samt sikkerheds- og sundhedsmæ­ssige standarder – eksistered­e ganske enkelt ikke for 27 år siden, sagde han.

15. april 1989 gjorde South Yorkshire Police sit arbejde helt forkert

 ?? FOTO: ALL OVER ?? You’ll never walk alone Der var gråd og glæde, da dommen blev afsagt i Hillsborou­gh- tragedien. Ingen af de 96 omkomne Liverpool- fans 15. april 1989 under FA Cup- semifinale­n mellem Liverpool og Nottingham Forest havde andel i katastrofe­n.
FOTO: ALL OVER You’ll never walk alone Der var gråd og glæde, da dommen blev afsagt i Hillsborou­gh- tragedien. Ingen af de 96 omkomne Liverpool- fans 15. april 1989 under FA Cup- semifinale­n mellem Liverpool og Nottingham Forest havde andel i katastrofe­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark