Ekstra Bladet

Helt uden filter

Direktøren har fornøjelse­n af en lystig leg med gummimande­n i denne saeson

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

Smadremand­ens Tourette-agtige adfaerd og sprog morer dronningen, så Søren Østergaard kan uden problemer fortsaette med at fornaerme ’hele verden’. Det er ikke for meget sagt, at Zirkus Nemo – trods lejligheds­vis lokumsspro­g og lumre undertoner – nyder kongelig bevågenhed.

Men som majestaete­n sagde, da Søren Østergaard havde hende til bords ved det seneste store gilde på slottet: ’Vi kommer igen i år’, så zirkus-direktøren fik hermed kongelig velsignels­e til at fortsaette med sit uføre.

– ’Vi’ er dronningen og prinsen og nogle gange et vennepar, og vi i Zirkus Nemo nyder, når de kommer. Men jeg har i lang tid haft det svaert med Smadremand­en og hans Tourette-agtige adfaerd, når rigets overhoved var til stede. Dronningen og prinsen sidder jo altid forrest, og det virkede forkert at stå og skrige ’møgfisse’ lige ud i hovedet på hende, griner Østergaard.

– Men nu har vi haft en samtale om repertoire­t, herunder Smadremand­en, og majestaete­n har forsikret mig, at hun finder det hele ganske fornøjelig­t. Så nu er jeg mere rolig. Men jeg indrømmer blankt, at jeg ikke kan få mig selv til at kigge på dronningen, når jeg står og råber alle de fornaermen­de ting. Der bliver jeg sgu genert.

I år kan dronning Margrethe så igen fornøje sig med en vaskeaegte gummimand, der kan traekkes ud eller foldes sammen, så det er en lyst. Manden hedder Captain Frodo og havde sin debut i den vanvittige manege i 2014, hvor folk blev syge af grin over hans numre.

En ny figur

I modsaetnin­g til sin chef, zirkus-direktøren, kan Frodo nemlig en frygtelig masse zirkus-numre, mens chefen mest lever af ikke at kunne noget – eller rettere at opfinde nogle figurer, hvis talent hovedsagel­ig Captain Frodo er en vaskeaegte ’gummimand’, som er med for sidste gang i denne saeson. er stort i deres egen bevidsthed. Her taenker vi på gamle kendinge som Kim Tim, Bager Jørgen og Målermande­n – for nu at naevne nogle.

Men Frodo supplerer chefen ret godt, så ham skal dronningen nok få fornøjelse af – sammen med de øvrige rigtige artister: et tangoog jonglør-par, nogle drenge, der kaster rundt med hinanden, et ’staerk mand-nummer’, hvor den staerke mand er konen, som smider rundt med husbond, og så en balance-kvinde på en stige.

Frodo er i øvrigt med for allersidst­e gang denne sommer, for manden er australier, og hans aeldste skal begynde i skolen nu, så han vil ikke laengere tage hyre i en hel zirkus-saeson af hensyn til familien.

Nu med harmonika

– Denne saeson byder også på en ny figur fra min hånd: Manden der kan gå baglaens, og han er en kropslig udfordring, mener Søren Østergaard. Kapelmeste­r Frans Bak har som vanlig Der er kongelig velsignels­e til at råbe ’møgfisse’ – og hvad Smadremand­en ellers kan finde på. Dronningen og kong Henrik er vilde med Nemo.

herset med forestilli­ngens musikere – hvorefter han er klog nok til at forsvinde langt vaek. Men i år efterlader han sig ud over trompet, bas og trommer også en harmonika, som bliver ført af Øyvind Ougaard.

Helt efter regnskabsb­ogen er Østergaard ikke meget for at tale om økonomien i sit zirkus.

– Jeg kan bare konstatere, at det er verdens dyreste campingfer­ie, jeg ryger ud

på hver sommer, smiler han.

Men han tilføjer, at der de seneste somre har vaeret en lille fremgang i besøgstal og dermed indtjening, og at det derfor vel ender med, at han kan leve af sin lidenskab: zirkus.

I år har han føjet tre nye byer: Silkeborg, Haderslev og Herning til sin turné, og ballet åbner som altid i Horsens – i år er det fra på onsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEEN BROGAARD/POLFOTO ??
FOTO: STEEN BROGAARD/POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark