Ekstra Bladet

Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Har i samarbejde med flere internatio­nale medier, herunder engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, gravet i det, som ligner en af de største konspirati­oner i sportens historie

-

EKSTRA BLADET En af verdens mest indflydels­esrige sportspoli­tikere, sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait, beskyldes for at tage sporten i sit hjemland som gidsel i en fejde mod sin egen regering.

Sheiken sidder i FIFA’s eksekutivk­omité og i Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC. Sammen med sine naermeste allierede angribes han af en raekke indflydels­esrige politikere i Kuwait for at stå bag suspension­en af netop Kuwait fra internatio­nal fodbold, fra de kommende olympiske lege i Rio og fra en lang raekke andre internatio­nale sportsbegi­venheder.

Den 52-årige Ahmad AlSabah tilhører Kuwaits regerende familie. Han har tidligere vaeret leder af sammenslut­ningen af olieproduc­erende lande, OPEC, og har bestridt en lang raekke ministerpo­ster. Men det er tilsynelad­ende magtspille­t og pengene i sportens verden, der har hans store interesse.

Ekstra Bladet har i samarbejde med flere internatio­nale medier, herunder engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, gravet i det, som ligner en af de største konspirati­oner i sportens historie.

Mens sheik Al-Sabah stadig var minister og havde stor indflydels­e i Kuwaits regering, fik Den Asiatiske Olympiske Komité, OCA, hvor han er praesident, i 2006 stillet et større jordareal til rådighed i Kuwait City. Her opførtes OCA’s hovedsaede.

Politisk immunitet

Kontrakten gjaldt for fem år. I aftalen indgik, at sheiken og de øvrige ansatte i OCA fik udstedt en generel politisk immunitet. I 2011 blev kontrakten forlaenget med yderligere fem år, men nu vil regeringen i Kuwait ikke have OCA i landet laengere. På torsdag udløber aftalen, og som konsekvens vil myndighede­rne straks ophaeve sheikens immunitet og efterfølge­nde inddrage både jord og bygninger fra OCA, når leasingaft­alen udløber i 2024.

Medlem af Kuwaits Parlament, Abdullah Al-Maiouf, vil have landets antikorrup­tions-udvalg til at kulegrave OCA.

– Jeg vil have klarlagt, om OCA i lys af den diplomatis­ke status er blevet brugt til pengevask og korruption, siger parlamenta­rikeren.

Abdullah Al-Maiouf opfordring følger i kølvandet på en magtkamp i kongefamil­ien. Al-Sabah forsøgte at blive sit lands emir, men led et ydmygende nederlag i marts sidste år.

Men sheik Al-Sabah har ikke i sinde at miste både emir-titlen, sin politiske immunitet og OCA’s hovedkvart­er i Kuwait.

Derfor indledte han ifølge kuwaitiske politikere, som Ekstra Bladet har talt med, en haevnaktio­n allerede i april sidste år. Abdullah Al Turaiji, medlem af Kuwaits Parlament

Sheik Al-Sabahs naermeste allierede er OCA’s generalsek­retaer, Husain Musallam. I en mail til IOC’s hovedkvart­er i Lausanne bad Musallam 24. april 2015 om, at der blev ivaerksat sanktioner over for kuwaitisk sport, fordi regeringen blandede sig i forbundene­s gøren og laden. I mailen foreslog Musallam, at man kunne suspendere kuwaitisk sport, og et godt sted at begynde ville vaere at få FIFA til at udelukke Kuwait fra internatio­nal fodbold.

De følgende måneder sendte Kuwaits Olympiske Komité, KOC, og Kuwaits Fodboldfor­bund, KFA, lignende mails til henholdsvi­s IOC og FIFA. Praesident for KOC og KFA er en og samme mand, sheik Ahmad Al-Sabahs bror Talal Al Fahad AlSabah.

Suspension­er

Fra september begyndte suspension­erne at regne ned over kuwaitisk sport.

Det Internatio­nale Håndboldfo­rbund, IHF, hvor sheik Al-Sabah er vicepraesi­dent, var først ude med øksen. Den faldt 15. september, hvor Kuwait blev udelukket fra IHF. Måneden efter fulgte IOC, FIFA, FINA og en raekke andre forbund trop.

Abdullah Al Turaiji, medlem af Kuwaits parlament og for mand for den komité, som efterforsk­er forholdene i OCA, er ikke i tvivl om, hvorfor Kuwait er ramt af sanktioner.

– Det er sheik Ahmad AlSabahs skyld, at Kuwait i dag suspendere­t fra FIFA og IOC. Det er hans haevn, fordi han måtte undskylde over for emiren og det kuwaitiske folk sidste år. Han tager sporten som gidsel, og han forsøger at få Kuwait til at forlaenge OCA’s aftale. Men det bliver den ikke, siger Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladet.

Regeringen har protestere­t

Regeringen i Kuwait og en lang raekke af landets sportsklub­ber har protestere­t til de internatio­nale forbund over udelukkels­en. Indtil videre uden resultat. Men fodboldklu­bberne håber, at de kan vinde deres kamp og få Medlem af Kuwaits Parlament,

Abdullah Al-Maiouf ophaevet suspension­en, når FIFA holder kongres i Mexico i midten af maj.

Ekstra Bladet har i flere omgange forsøgt at indhente kommentare­r fra OCA, sheik Ahmad Al-Sabah og Husain Musallam. Men forgaeves. Vi har også opsøgt OCA’s hovedkvart­er i Kuwait City. Der var lukket og slukket.

Det er sheik Ahmad Al-Sabahs skyld, at Kuwait i dag suspendere­t fra FIFA og IOC Jeg vil have klarlagt, om OCA i lys af den diplomatis­ke status er blevet brugt til pengevask og korruption

 ??  ?? I kamp mod sit eget land
I kamp mod sit eget land

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark