Ekstra Bladet

Ny metode skal stoppe stive svenskere

- ESBEN SKRUMSAGER

Det svenske politi udbreder nu en ny teknik, der hurtigt og effektivt kan saette en stopper for bilister med alkohol i blodet.

Der er tale om et anlaeg, som består af to bomme og et alkometer. Bilisten kører hen til bommen og hiver ud i slangen.

Herefter går også den bagerste bom ned. Med et solidt pust i slangen kan alkometere­t på blot halvandet sekund vurdere, om bilisten må køre videre. Det skriver den svenske avis Expressen.

Hvis der er alkohol i luften, bliver man hevet til side af en betjent, som med et gammeldags – men også mere praecist – alkometer finder ud af, om promillen er under 0,2, som er graensen i Sverige.

Fuld på faergen

Metoden er de seneste år blevet afprøvet på havnene i både Stockholm og Gøteborg, hvor bilister, der er kørt af faergerne, er blevet sendt forbi blaesebomm­en, og her har erfaringer­ne vaeret så gode, at de svenske myndighede­r nu har besluttet at udbrede metoden.

Teknikken vil ifølge den svenske avis blandt andet blive taget i brug på straekning­er i naerheden af hospitaler, atomkraftv­aerker, lufthavne og kaserner.

Så hvis du skal på ferie i Sverige, kan du altså fremover opleve at skulle en tur gennem "blaesebomm­en".

På få sekunder kan det svenske politi nu tjekke, om bilisten har alkohol i blodet.

Metoden er de seneste år blevet afprøvet på havnene i både Stockholm og Gøteborg – nu vil myndighede­rne udbrede metoden

 ?? FOTO: ANDREAS LIBELL ??
FOTO: ANDREAS LIBELL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark