Ekstra Bladet

VOLDTÆGT OG SKYLD

- PRIVATFOTO

EBRAHIM SAID, der er 16 år med egyptiske rødder, men født og opvokset i Danmark, har på det seneste vakt furore ved i flere landsdække­nde medier at skrive, at letpåklædt­e kvinder selv har en del af ansvaret, hvis de bliver voldtaget. Som Ebrahim Said i går sagde til Ekstra Bladet: – Vi er nødt til at kigge på ofret. Jeg opfordrer ikke kvinder til at gå med slør, men til at begynde at gå med anonymt tøj. Kvinder skal gå i mere anonymt tøj for eksempel, når de går igennem natten og ikke som i dag, hvor de går letpåklædt og i fristende tøj. Hvis du går sådan gennem indre by eller Nørrebro, hvor der er høj sikkerheds­risiko, ja, så tror jeg sgu også, at det nogle gange kan være selvforsky­ldt.

NU ER DET jo ikke ulovligt at mene eller skrive noget dumt, men det her skal skydes ned: Nej, det er aldrig voldtægtso­fferets skyld. Aldrig. Gerningsma­nden har alene ansvaret, og kvinder har ret til at gå klædt, akkurat som de har lyst, og hvor de har lyst.

Ganske som det ikke er en ældre kvindes skyld, hvis hun bliver overfaldet og berøvet, mens hun går med en taske på armen. Skylden er alene gerningsma­ndens.

EBRAHIM SAIDS tankegang er dybt sexistisk. Ikke kun over for kvinder, som han mener, han skal rådgive om, hvordan de skal gå klædt, og hvor de kan færdes.

Men også i den grad over for mænd.

Bag tankegange­n ligger jo en idé om, at mænd ikke har kontrol over deres egen krop. Ser de et bart lår eller en struttende barm, bliver de straks så skumliderl­ige, at de slet ikke kan styre sig selv. I sansernes vold må de kaste sig over den fristende kvinde, hvis der er lejlighed til det.

De kan ikke gøre for det. Kvinderne fik dem til det. Ebrahim Said har tid til at blive klogere. Vi håber inderligt, at han gør det. FORESTILLI­NGEN om, at mænd i den grad er underlagt deres seksuelle drifter, og at kvinderne må indrette sig efter den kendsgerni­ng, er ikke ny. Tværtimod.

Tankegodse­t er hentet i Mellemøste­n og i middelalde­ren.

Det hører ikke hjemme i et moderne samfund, og Ebrahim Said bør hurtigst muligt indrette sig på det.

Ebrahims Saids tankegang er dybt sexistisk

DE FLESTE af os har vel været 16 år engang.

En del af os vil nok også erindre, at vi dengang kunne have synspunkte­r, der måske ikke var helt gennemtænk­te, men til gengæld blev fremført med så meget større overbevisn­ing.

Ebrahim Said har tid til at blive klogere. Vi håber inderligt, at han gør det.

Læs reportagen på side 8

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark