Ekstra Bladet

Jeg deler Malalas visioner

MARY TIL GALLAPREMI­ERE: ’ Han kaldte mig Malala’- filmen viser en alvorlig ung pige med ringe muligheder for at få en kæreste

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@ eb.dk

Da Malalas far valgte at sende datteren i skole, var det som at vifte med en rød klud for øjnene af de formørkede mullaher i Taliban. Som de fleste ved, skød talibanern­e Malala i hovedet, fordi piger og skolegang er to uforenelig­e størrelser i Talibans opfattelse af Pakistan, og det gjorde Malala til et frihedssym­bol for alverdens undertrykt­e piger og kvinder.

Taliban skød altså sig selv i foden samtidig med, at de lammede den nu 18- årige Malala i den ene side af hovedet.

– Jeg deler Malalas visioner, for selvfølgel­ig skal alle have ret til skolegang – også piger. Det er fundamenta­le menneskere­ttigheder, som jeg støtter, erklærede kronprinse­sse Mary, da filmen ’ Han kaldte mig Malala’ havde premiere i Grand Teatret i København i går.

DR- tv- værten Kim Bildsøe Lassen mødte Malala for nogle dage siden – og som den eneste danske journalist fik han et interview med den modige teenager, der har betalt så høj en pris for drømmen om skolegang til kvinder.

– Hun er en meget alvorlig ung kvinde, der sammen med sin familie lever et meget særligt liv, forklarer Bildsøe og fortæller malende om det enorme sikkerheds­opbud, der omgiver den unge pige og familien. De kan INTET fortage sig, uden det er godkendt og tjekket på alle planer.

– Det har enorme omkostning­er for hende og familien, men Malala fastholder, at hun ville gøre det igen, hvis det blev nødvendigt. Men omvendt: Hvad skulle hun ellers sige? De ved, at de aldrig vil kunne gå frit. De ved også, at det vil være selvmord, hvis de nogen sinde – så længe Taliban har så megen magt – vil tage til Pakistan.

Meget særlig mand

– På trods af alt det er Malala også en ung pige, der tjekker Roger Federers nye frisure ud på nettet og fniser, når talen falder på kærester. Men om hun engang kan blive gift? I så fald skal det være med en meget særlig mand, der tør leve under de forhold, mener han. Retten til skolegang er en helt fundamenta­l menneskere­ttighed, mener kronprinse­sse Mary, der håber at komme til at møde Malala. Nobelprisv­inder Malala Yousafzai.

På trods af alt det er Malala også en ung pige, der tjekker Roger Federers nye frisure ud på nettet og fniser, når talen falder på kærester

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ??
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark