Ekstra Bladet

TRÆK ET NUMMER:

Der er kaos i Berlin, hvor myndighede­rne bliver sagsøgt at flygtninge, som kræver penge

-

Lige nu ankommer dagligt et tog med 450 flygtninge til Berlin, hvor myndighede­r er presset til det yderste. For yderligere 350 – i alt op mod 800 – finder hver dag vej til Tysklands hovedstad.

De titusindvi­s af navnlig unge mænd, som de seneste måneder i stigende antal er ankommet fra en lang række lande, skal som det første stille sig i kø foran udlændinge­myndighede­n Lageso i bydelen Moabit. Det går galt. Her, midt i Berlin, som forventer mindst 50.000 nye flygtninge og migranter i år, hersker frustratio­n, uro og til tider kaos, for køen forekommer uendelig og nu kommer kulden.

En blandet flok

Ekstra Bladet besøgte i går morges området og traf asylansøge­re fra Rusland, Bosnien, Albanien, Nigeria, Syrien, Gambia, Afghanista­n, Irak, Serbien, Kosovo, Eritrea, Makedonien, Pakistan og Montenegro.

Det er altså en blandet menneskesk­are, og der er enkelte børn iblandt.

60- 70 procent af dem er ifølge myndighede­rne unge mænd, som rejser alene. Nogle af dem ønsker at få deres familie hertil.

I hundredvis skutter folk sig i piskende regn og fem graders varme under tæpper, soveposer, paraplyer og hætter i gråvejret, mens den humanitære organisati­on Caritas slår alarm og advarer mod, at det ikke kan fortsætte, når frosten sætter ind.

– Vi kan ikke længere udelukke, at mennesker vil dø, advarede Caritas’dirktør Ulrike Kastka.

Men herude venter de utålmodigt på, at myndigheds­personer uddeler små papirlappe­r med numre, der giver adgang til – i ugevis – at vente i køen på, at nummeret kommer op en lystavle.

Da det kl. 10.30 omsider skete, måtte vagter kommandere en tumultaris­k menneskemæ­ngde til ro.

Det blev ikke nødvendigt for politiet at gribe ind, sådan som det ellers tidligere er sket, når der er opstået håndgemæng i flokken.

– Jeg har fået et nummer. Det er 22 dage siden. Jeg har stået her hver dag siden. Jeg fryser, og jeg har ingen penge endnu, siger den 25- årige Yonatal Hailu fra Ertitrea.

Han er taknemmeli­g over, at Tyskland giver ham tag over hovedet om natten.

– Men jeg er træt af kun at få det samme kedelige brød hver dag, siger den unge mand og suger i en cigaret, som han siger, han har fået foræret.

En sanitetsme­darbejder i Lageso er langt fra tilfreds med situatione­n.

– Her er ikke ordentlige tilstande. Jeg bruger en stor del af min arbejdsdag på at fjerne menneskeaf­føring fra buskadser. Hvorfor bruger de ikke toilettet? Det er jo ledigt, siger han fra et at de toiletskur­e, som kommunen har bestilt endnu flere af, for naboerne har også klaget over lugtgener.

Får 2678 kroner

Først når nummeret kommer frem på lystavlen, kan Yonatal Hailu lade sig registrere som indrejst i Tyskland, hvorefter hans ansøgning om asyl behandles. Så kan han få månedligt, hvad der svarer til 2678 kroner. Tyske kontanthjæ­lpsmodtage­re får 2977 kroner.

Men ikke alle flygtninge vil finde sig i at vente. 50 af dem har alene i denne uge indstævnet Lageso for den sociale domstol med krav om at få udbetalt penge endnu inden, de officielt er asylansøge­re.

I hundredvis skutter folk sig i piskende regn og fem graders varme under tæpper, soveposer, paraplyer og hætter Jeg har fået et nummer. Det er 22 dage siden. Jeg har stået her hver dag siden. Jeg fryser, og jeg har ingen penge endnu Jeg er træt af kun at få det samme kedelige brød hver dag, siger den unge mand og suger i en cigaret, som han siger, han har fået foræret

1000 daglige asylsøgere

Hidtil har de lokale myndighede­r kun kunnet nå at registrere 300 flygtninge dagligt, og det er slet ikke nok, mener også en række organisati­oner, som hævder, at der er behov for, at 1.000 skal kunne indskrives til asylbehand­ling – dagligt.

Men myndighede­rne kan altså ikke følge med, så folk venter i uger eller måneder.

I dag åbner endnu et indskrivni­ngssted, hvorefter man håber, at 500 hver dag kan indskrives som asylansøge­re i Berlin.

 ??  ?? Flygtninge­kaos
Flygtninge­kaos

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark