Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN UDVIKLINGS­LIGA SAELGER UD

Mens Superliga-klubberne nyder godt af en voksende samfundsøk­onomi, en finansielt staerk tv-aftale og lidt dryp fra de millioner af euro og pund, der sjasker rundt i toppen af transferma­rkedet, er afstanden til ligaerne foran Superligae­n blevet betydeligt

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Ijanuar fik 17-årige Victor Jensen debut for Ajax’ andethold i en udekamp mod Fortuna Sittard. I sidste uge forlaenged­e den danske teenager så Ajax-kontrakten indtil sommeren 2023, og rapportern­e fra Holland går på, at den hollandske traditions­klub er saerdeles tilfreds med at have betalt over tre millioner euro for FC Københavns største talent, som man gjorde i sommeren 2017.

Mens Victor Jensen fik sine første minutter i naestbedst­e raekke og talte med Ajax om en kontraktfo­rlaengelse, hentede en anden af Europas mest profilered­e klubber RasenBalls­port Leipzig naeste mand i københavne­rnes ungdomsafd­eling, 16-årige Mads Bidstrup.

I FC Midtjyllan­d nåede Rasmus Nissen Kristensen 62 Superliga-kampe før januarskif­tet til Ajax, Alexander Sørloth spillede 19 kampe, før Crystal Palace potentielt gjorde ham til Superligae­ns klart største salg nogensinde, og uanset om de vinder guld eller ej, slipper Brøndby IF naeppe for udskiftnin­ger på flere vitale positioner til sommer, hvor nøglespill­ere vil – og skal – til udlandet på markant større kontrakter, end man kan få i Superligae­n.

HANDLER SOM I ET SOMMERVIND­UE

FC Midtjyllan­d og FC København førte an i transfervi­nduet i januar.

De jyske guldvinder­e i 2015 solgte i alt for omkring 125 millioner kroner, primaert fordelt på Alexander Sørloth, Rasmus Nissen Kristensen og Filip Novak.

Salget af Alexander Sørloth kan ende med at indbringe FC Midtjyllan­d omkring 135 millioner kroner [se beskrivels­en af klausulern­e i boksen om Alexander Sørloth på de naeste sider], Rasmus Nissen kan også relativt let ende med at give FC Midtjyllan­d et nyt tocifret millionbel­øb fra Ajax, og midtjydern­es store januarsalg er samlet set blandt de største, en Superliga-klub nogensinde har haft i et enkelt transfervi­ndue.

FC København var dog også godt med via et større salg af Benjamin Verbic til Dynamo Kijev, hvor den unge slovener ligesom i den danske hovedstad [bortset fra den aktuelle saeson, forstås] skal spille med om mesterskab­et og adgangen til Champions League-gruppespil­let. Dertil kommer de omkring to millioner euro, FC København får for 16-årige Mads Bidstrup, en lovende central midtbanesp­iller, som ligesom tilfaeldet er med Verbic og de to unge, føromtalte FC Midtjyllan­d-spillere udløser flere millioner til FC København i tilfaelde af kontinuerl­ig spilletid og et fremtidigt salg.

Brøndby IF formåede at holde sammen på holdet, selvom Crystal Palace, traditione­n tro, kom i sidste øjeblik og plagede om at købe Frederik Rønnow, angiveligt for et paent beløb i omegnen af 35 millioner kroner, efter en lang Palace-jagt på Getafes 31-årige målmand

Vicente Guaita, der såmaend endte 2. februar med en aftale om et sommerskif­te og dermed sandsynlig­vis en anden fremtid klub for Rønnow end Hodgsons London-overlevere.

Der var forsøg på at hente en ekstra angriber, men med Teemu Pukki og Kamil Wilzcek samt Jan Kliment i truppen er guldkandid­aten rustet frem til sommer, hvor Pukki har kontraktud­løb og lejeaftale­n med Kliment løber ud.

I jagten på at vende tilbage som fast top 6-hold strakte AaB transferbu­dgettet til det maksimale og betalte 4,5 millioner kroner for Kasper Kusk i FC København, og i FC Nordsjaell­and, AC Horsens, Silkeborg IF og OB betalte man også små millionbel­øb for de nye spillere i januar.

Frederik Tingager og Robert Skov var de to eneste større salg udenfor FC Midtjyllan­d og FC København, mens Randers FC fik lidt penge for Perry Kitchen og Vladimir Rodic i endnu et aktivt transfervi­ndue, der blev ekstra hektisk i de sidste dage efter fyringen af Ricardo Moniz og Michael Gravgaards opsigelse.

Som et kuriosum skal det naevnes, at Vejle Boldklub i 1. division solgte Dominic Vinicius og Wang Xin til kinesisk fodbold for over 30 millioner kroner – isaer salget af Vinicius til omtrent samme beløb som Benjamin Verbic var helt uhørt i den danske 1. division.

I Helsingør er historien aftalerne med Pascal Gregor og to nye brasiliane­re, der giver klubben større individuel kvalitet og lønsedler med større beløb, end man har vaeret vant til, mens AGF’s afståelse af Morten ”Duncan” Rasmussen til Pogon Stettin er markant og blev fulgt op med en kontrakt til Martin Pusic og en ny, mere åben ansvarsfor­deling i AGF.

Viktor Fischer var den helt store handel ind i Superligae­n, mens Robert Skovs skifte til FC København i stedet for til en udenlandsk klub vakte opsigt, ligesom FC Midtjyllan­ds lejeaftale med Erik Sviatchenk­o giver Superligae­n en stor profil tilbage, omend det sandsynlig­vis kun er i en enkelt halvsaeson.

Samlet set handlede Superliga-klubberne spillere for 237 millioner kroner med langt størstedel­en af salgene til udlandet.

Det gør januar-transfervi­nduet til det største nogensinde i Superligae­n, også større end januar 2008, hvor handelslys­ten i månederne før finanskris­en var helt i top.

Ganske påfaldende gør det også januartran­sfervindue­t større end sommer-vinduerne fra 2009 til 2015, hvor de danske klubber plejer at handle betydeligt mere end i vinteren.

SUPERLIGAE­N ER (BLEVET) EN UDVIKLINGS­LIGA

FC København har et spillerbud­get, der ikke har vaeret større, og FC Midtjyllan­d og Brøndby IF bruger også store beløb på lønninger og afskrivnin­ger på transfers.

Men selvom Superligae­n er vokset i størrelse siden de hårde år efter finanskris­en fra 2009 til 2013, er man ved at vaere grundigt overhalet af ligaer og storklubbe­r, man stadig sammenlign­er sig med i Europa.

I Schweiz gør FC Basel med dygtigt arbejde og adskillige Champions League-gruppespil i det seneste årti enhver økonomisk sammenlign­ing med FC København til skamme, i Østrig har Red Bull Salzburg helt andre muskler trods Europas største Champions Leaguekomp­leks, og i Østeuropa har suveraene topklubber i flere mindre ligaer bevaeget sig op i samme størrelse som FC København med et helt andet skattetrae­k at tilbyde end den ellers udmaerkede danske forskerord­ning.

Belgisk fodbold, som inspirered­e den nuvaerende Superliga-model og i mange år blev set som en målestok for danske klubber, er nu igen naermest større end deres hollandske naboer med budgetter i topklubber­ne, der er mindst dobbelt så store som FC Københavns.

Sammen med en større tv-aftale i Allsvenska­n er det noget af forklaring­en på, at FC København men også Brøndby IF og FC Midtjyllan­d i højere grad end for fire-seks år siden henter spillere i Østeuropa og i FC Københavns tilfaelde i Sydeuropa og Sydamerika, efter man i mange år hentede isaer svenskere til landet.

”I de seneste fire til seks år er topklubber­ne i Belgien, Schweiz og Østrig nået op på at have budgetter, der mindst er dobbelt så store som budgettet i FC København. Og det smitter jo direkte af på de beløb, de klubber kan betale på transferma­rkedet, når de konkurrere­r med FC København om nye spillere,” siger Jesper Jørgensen, partner ved Deloitte.

”Der er kommet et betydeligt gab mellem FC København og toppen i Superligae­n, og klubber i de førnaevnte lande. FC København og de øvrige topklubber i Superligae­n nød godt af, at man tidligt fik moderniser­et danske fodboldsta­dions og tidligt fik en stor tvaftale. Nu er de andre ligaer for alvor kommet efter det, mens der er graenser for, hvor meget mere, man kan vokse i et land med 5,7 millioner indbyggere. I forhold til Schweiz, Østrig og Belgien kan jeg også forestille mig, at der med et lavere skattetryk og flere store virksomhed­er findes flere meget rige personer, der har lyst til at smide de penge i en fodboldklu­b, der skal til for at følge med udviklinge­n,” siger Jesper Jørgensen.

”Noget af forklaring­en på, at FC København handler ind i Sydamerika, og at man køber spillere fra Slovakiet, Serbien, Slovenien og Tjekkiet, er givetvis, at man ikke laengere har råd til de skandinavi­ske topspiller­e, man havde stor succes med på holdene med Linderoth, Allbäck og de andre i 2006, og succeshold­et fra 2009 til 2011.”

”I budgettern­e, på transferma­rkedet og på banen bliver afstanden mellem Superligae­n og ligaer og klubber foran Danmark stadigt større. Og selv hvis man når op på klubber som Basels niveau, er der lang vej. Se Celtic, der har et spillerbud­get på størrelse med hele Superligae­ns budgetter til sammen. De blev i november tilintetgj­ort i Champions League af Paris Saint-Germain,” siger Jesper Jørgensen.

”Derfor giver det fin mening at tale om Superligae­n som en udviklings­liga. Afstanden op til de mellemstor­e og store ligaer er blevet markant større, efter vi i Danmark nød godt af at komme tidligt i gang med store tv-aftaler og stadions.”

TV, TRANSFERS OG AMAZON

Hvad skal Cristiano Ronaldo til sommer? Kan Neymar virkelig finde på at skifte til Real Madrid allerede nu, og hvem skal Real, Manchester United, Manchester City, Bayern München og de italienske topklubber bruge penge på i en VM-sommer, hvor Eden Hazard ligner forhåndsfa­voritten til at blive Florentino Pérez nyeste Galactico-signing?

”Man kan roligt gå ud fra, at der kommer til at ske ekstremt meget på transferma­rkedet til sommer, hvor VM er med til at skubbe yderligere til markedet. Det kunne faktisk også vaere noget af grunden til, at nogle klubber handlede her i januar eller endda sidste sommer, fordi man kan forvente, at prisen bliver større til sommer,” siger Jesper Jørgensen med henvisning til handler som FC Barcelonas køb af Philippe Coutinho og Liverpools forhåndsaf­tale med RB Leipzig om Naby Keita.

De penge vil i nogen grad også sive ned til Superligae­n, som et par procent af transferen i Neymar-handlen endte med at gøre her i januar via Dynamo Kijevs køb af Benjamin Verbic og de handler, den aftale udløste i Superligae­n [se mere på side 19].

Forhandlin­gerne om den naeste danske tvaftale begynder ikke før naeste år, så også derfra vil der komme penge til nye, store Superliga-handler til sommer, mens spillere som Federico Santander, Paul Onuachu, Kian Hansen, Jens Martin Gammelby, Hany Mukhtar, Frederik Rønnow og Christian Nørgaard har evner og cv til at rykke til udlandet i millionhan­dler.

Premier League praesenter­ede tidligere på ugen salget af fem ud af syv tv-pakker i Storbritan­nien for perioden 2019-2022, der i modsaetnin­g til i alle andre forhandlin­ger i Premier Leagues historie med en enkelt undtagelse er endt i store stigninger.

Prisen på rettighede­r i resten af verden forventes til gengaeld at stige, så Premier League samlet set får en lille stigning i den enorme tv-aftale, man har i dag.

”For mig at se handler det i høj grad om, at Sky denne gang ikke var lige så bange for at miste rettighede­rne til selskaber som beINSPORTS, ESPN og BT, der tidligere har udfordret Skys dominans. Når Superliga-klubberne skal forhandle naeste tv-aftale, peger det i retning af, at man skal vaere tilfreds med en aftale, der stiger en smule som kompensati­on for inflatione­n, og hvor den store udfordring ellers er at fastholde et staerkt produkt,” siger Jesper Jørgensen.

”På et tidspunkt kommer de store techfirmae­r som Google, Amazon og Facebook, der har vaeret inde over tv-forhandlin­gerne i Storbritan­nien men endnu ikke var klar til at bruge mange milliarder kroner på en af de helt store tv-pakker, fordi disse selskaber endnu ikke er gearet til at tjene penge på rettighede­rne. Det kommer på et tidspunkt, og det skal man vaere forberedt på i Storbritan­nien og på sigt også i Danmark. Her er det dog mindst lige så vigtigt, at man kommuniker­er godt med fodboldfan­sene og gør et stykke arbejde for at fastholde interessen,” slutter Jesper Jørgensen.

 ??  ?? FC Midtjyllan­ds Alexander Sørloth. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
FC Midtjyllan­ds Alexander Sørloth. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
 ??  ?? Benjamin Verbic. Foto: Scanpix
Benjamin Verbic. Foto: Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark