Ekstra Bladet - Tipsbladet

Bænkevarme­ren blev topscorer og rekordmage­r

- TEKST: TROELS ØRUM ANDERSEN

For Patrick Pedersen betyder det nye år også starten på et nyt liv, hvor alting i højere grad kommer til at handle om fodbold, og hvor han bliver betalt væsentligt mere for at dyrke sin sport, end han har været vant til. Det bliver en omvæltning, men Valurs rekordsalg tror på, at han kommer til at få succes. Han er ikke den første, der er skiftet fra Danmark til Island, ej heller fra Island til Norge, og hans vej til at blive topscorer i Pepsideild – Islands bedste række – var belagt med 13 scoringer, hvilket er blevet overgået i mange andre sæsoner.

Men der er nu alligevel noget usædvanlig­t og fint over Patrick Pedersens vej til en god kontrakt i norsk topfodbold. For det er bare to et halvt år siden, at han ikke kunne bruges i Vendsyssel FF i 1. Division og blev sendt videre til islandske Valur fra Reykjavik. Og der var ikke tale om noget drømmeskif­te for den unge nordjyde, for både han og Valur trak et lod i tombolaen, men det viste sig hurtigt, at der var gevinst.

”Jeg havde ikke spillet så meget, så der var ikke så mange, der kendte til mig. Jeg tænkte bare, at det var en fin mulighed for at komme op og spille noget fodbold. For jeg anede intet om niveauet, men jeg tog en chance, og det har så givet pote nu, for det har været et perfekt skifte,” fortæller Patrick Pedersen, mens han lige har taget hul på den sidste uges ferie, inden et helt nyt kapitel i hans 24-årige liv begynder.

De 20-foldige islandske mestre henvendte sig i 2013 egentligt bare hos Vendsyssel og spurgte, om de havde spillere, der var tilgængeli­ge på en lejeaftale. Der var ikke tale om, at de igennem lang tid havde haft danskeren i kikkerten. Patrick Pedersen vurderede dog, at det var chancen værd i jagten på spilletid.

”Jeg snakkede lidt med min agent, som fortalte, at man nogle gange skal tage et skridt ned for så at tage to frem. Jeg har altid haft stor tro på egne evner, og det lykkedes jo også at lave mål deroppe, og så var der altså nogen, som holdt øje med mig,” siger han.

Den oprindelig­e lejeaftale blev til i slutningen af juli, så danskeren nåede at spille ni kampe og score fem mål – heraf et på den engelske målmandsle­gende David James. Tilbage i Danmark spillede Patrick Pedersen det meste af foråret med Vendsyssel i 1. Division, men endnu en gang var han ikke blandt træner Søren Kusks foretrukne, så han slog igen til, da Valur i maj 2014 meldte sig på banen med et købstilbud. 13 islandske kampe med seks mål til følge blev det til, men sæsonen forløb ikke uden udfordring­er, for danskeren missede også seks kampe som følge af en skade.

Og så blev det 2015 og Patrick Pedersens med afstand mest succesfuld­e sæson. I den sammenpres­sede islandske turnering spillede han 20 ud af 22 kampe, og de 13 mål var altså nok til at sikre ham titlen som topscorer, da Pepsideild var slut i starten af oktober. Årsagen til succesen skal ifølge Patrick Pedersen findes i, at det er lykkedes ham at lægge skaderne bag sig.

”Jeg tror, hårdt arbejde er årsagen til min succesfuld­e sæson. I år har jeg været skades- fri, så jeg har kunnet træne ordentligt og fået spillet en masse. Og så er det jo blevet til en masse mål. Det har været fedt,” siger Patrick Pedersen.

”Det giver noget selvtillid at komme et sted hen og præstere så godt. Det har udviklet mig meget at spille fast hver weekend, og det er gået rigtigt stærkt de sidste to år. Og så har det jo givet pote i form af kontrakten i Norge. Det bliver rigtigt fedt at skulle derop og vise mig frem,” siger han og fremhæver ud over topscorert­itlen en vundet pokalfinal­e som de største oplevelser gennem sit islandske ophold.

SELVSIKKER REKORDHOLD­ER

Valur sluttede sæsonen på en femteplads, og så begyndte interessen for Patrick Pedersen at dukke op. Men det blev et langstrakt forhandlin­gsforløb, der først sluttede med præsentati­onen i norske Viking Stavanger den tredje december.

”Min agent sagde, at der var et par interesser­ede klubber i Norge, og at Viking var en af dem. De havde været interesser­ede i en længere periode og blev ved med at presse på. Det var en længere proces, for Valur krævede rimeligt meget for mig. Men det lykkedes heldigvis til sidst,” fortæller han om et forløb, der mundede ud i en tre-årig kontrakt hos en af de klubber, der traditione­lt betaler pæne lønninger i den bedste norske række.

Angiveligt lå købsprisen på 1,5 millioner kroner, hvilket i så fald vil være rekord for, hvad en spiller er blevet solgt fra Island for. Ifølge Patrick Pedersen skal der dog opfyldes et par klausuler, hvis prisen skal nå helt derop, men presset over transferre­korden er ikke et, han føler på sine skuldre.

”Det lægger et vist pres, men det tager jeg ikke så tungt. Jeg skal bare op og give den gas. Jeg tænker kun på at spille fodbold og gøre det bedst muligt. Alt det andet lægger jeg til side.”

På to et halvt år er Patrick Pedersen altså gået fra at kæmpe med at få karrieren til at hænge sammen i 1. Division til at leve fuldtidspr­ofessionel­t på en god kontrakt i Tippeligae­n. En flot og vel også overrasken­de udvikling, og angriberen er da også bevidst om, hvilken markant drejning hans liv om lidt kommer til at tage.

”Jeg er jo et helt andet sted i dag. På Island trænede vi klokken fem fire gange om ugen. Nu bliver det hver dag klokken 10. Det skal jeg vænne mig til, men jeg tror på, at jeg nok skal komme til at lykkes deroppe, når jeg har vænnet mig til niveauet. Det bliver spændende at komme i gang. Man er selvfølgel­ig lidt nervøs for at komme op til et helt andet niveau, og jeg skal nok lige vænne mig til det, men jeg har nu stor tro på, at jeg nok skal komme til at lykkes,” siger han.

Og udsigterne til spilletid er gode, for Patrick Pedersen er hentet til en rolle omkring startopsti­llingen fra begyndelse­n – måske endda i den.

”Man kan aldrig vide sig sikker på noget, men jeg har fået at vide, at jeg er købt som afløser for ham, der er skiftet til Kaiserslau­tern, så umiddelbar­t er jeg hentet til at skulle starte,” siger han om sin forgænger, den islandske angriber Jón Dadi Bödvarsson, der som U/19-spiller var lejet ud til AGF’s ungdomshol­d i 2011 og i den forgange Tippeligas­æson scorede ni mål for Viking, der endte sæsonen som nummer fem – lige uden for de europæiske kvalifikat­ionspladse­r.

Og på mandag går turen så til Norge og træningsst­art i sin nye klub dagen efter. Der er styr på bolig den første måned, som ud over at få en god opstart med Viking skal bruges på at kigge på en mere permanent boligløsni­ng sammen med kæresten. Og den lange opstart til den norske sæson, som først går i gang i midten af marts, bekommer Patrick Pedersen vel, for han har ligget stille i et stykke tid.

”Jeg har ikke rigtigt spillet fodbold siden oktober. Jo, jeg har holdt mig lidt i gang i Vendsyssel, men det var ikke mange træninger, jeg fik der, så nu glæder jeg mig til at komme i gang. Det har været en lang ferie,” siger han.

Så der bliver heller ikke noget med at fejre nytåret med manér, når klokken nærmer sig midnat den 31. december. Det er et nødvendigt offer at holde sig i skindet, men Patrick Pedersen har fået en mulighed for at liv som fuldtidspr­ofessionel spiller, han ikke har i sinde at lade glippe, og det opvejer situatione­n til fulde.

”Det vil nok være dumt at gå ud og fyre den af nytårsafte­n, når man har første træning fem dage senere.” +

 ??  ?? Patrick Pedersen har scoret et af de 13 mål, der gjorde ham til topscorer i den bedste islandske liga. Foto: Valur
Patrick Pedersen har scoret et af de 13 mål, der gjorde ham til topscorer i den bedste islandske liga. Foto: Valur
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark