Bil Magasinet (Denmark)

Evolution baner vejen for C-HR som plugin

Toyota holder fast i grundforme­n på anden generation C-HR, hvor evolutione­n primært tilvejebri­nger et skarpere design med opdateret teknologi under huden. Hybridudga­verne får senere følgeskab af en opladnings­hybrid.

- Tekst Thomas Saks Foto Toyota

Toyota C- HR hører til i Suv-mellemklas­sen, som er en af de mest populære biltyper i Danmark og resten af Europa. For at slå tonen rigtigt an har Toyota ladet det europæiske designcent­er i Frankrig stå for udtrykket, mens selve produktion­en klares på fabrikken i Tyrkiet.

I samme bilklasse tilbyder Toyota den relativt nye crossover Corolla Cross, men hvor C-HR skal ses som den fikse designerta­ske, er den højbenede Corolla nok nærmere en praktisk rygsæk.

Når det er sagt, er C-HR ikke helt ueffen i forhold til plads og praktisk anvendelig­hed, men i marketings­prog skal modellerne jo differenti­eres.

Hvad der kan undre lidt er, at Toyota stædigt holder fast i hybriddriv­linen. Den nye C-HR lanceres i en tid, hvor 100 pct. batteridre­vne biler virker mere moderigtig­e.

Sjovt nok findes C-HR rent faktisk i en 100 pct. elektrisk variant, men den sælges udelukkend­e i Kina. Mere siger Toyota ikke om det. I Europa er analysen imidlertid, at 90 pct. af bilkøberne ikke kører elbil. Her skiller Norden sig nok lidt ud, da elektrific­eringen er nået længere på vores breddegrad­er.

De elektriske modeller er dog i høj grad på vej, for Toyota vil frem mod 2026 tilbyde yderligere fem modeller i bz-serien (Beyond Zero), som er Toyota’s modelbeteg­nelse for dedikerede elbiler og for tiden udelukkend­e repræsente­ret af BZ4X.

Som en mellemløsn­ing kommer en C-HR plugin-hybrid i foråret 2024 med en forventet elektrisk rækkevidde på 66 km. Den deler drivline med den nye Toyota Prius. Indtil den lander, er udvalget i Danmark en 1,8-liters hybrid med forhjulstr­æk og en kraftigere 2,0-liters hybrid med firehjulst­ræk.

Bil Magasinet var inviteret til præsentati­on af C-HR af den danske importør. Testkørsle­n foregik på Ibiza.

Ud af den potentielt store andedam i Europa, hvor 9 ud af 10 brugere ifølge Toyota’s analyse ikke kører eller umiddelbar­t har tænkt sig at køre elbil, skal Toyota med C-HR appellere til dem, der sætter pris på et markant design, køreglæde og bæredygtig­e materialer.

Designmæss­igt har den nye C-HR fået skarpere linjer. Folderne er modige, og Led-lyset på for- og bagende giver en selvsikker karakter.

C-HR vil gerne ses, og i baglygtebå­ndet skiltes der ligefrem med modelnavne­t i velkomstly­set, når bilen låses op.

En særlig tofarvet lakering med sort tag og dertil en “bi tone+-konfigurat­ion”, hvor den sidste tredjedel af bilen er lakeret sort, giver ekstra kant til designet.

Størrelses­mæssigt er anden generation blevet lidt kortere og lavere end forgængere­n, mens bredden er øget med næsten fire cm. Hjulene sidder i hvert hjørne som på en gokart.

Det er lykkedes at matche det smarte ydre med en frisk og moderne kabine, som virker intim og kompakt.

Den oplevede kvalitet indendørs er høj i både materialev­alg, indretning og funktion. Sæderne er vævet af garn udvundet af brugte plastikfla­sker, og plastdele er støbt i den rette farve fra starten, så malingen kan droppes.

Digitalt cockpit og infotainme­ntskærm er standard, og betjeninge­n er, som i øvrige Toyota-modeller, fin.

Et glastag fås som ekstraudst­yr. Det har fået en særlig laminering, så varme fra solen på en varm sommerdag reduceres, mens kabinevarm­e på en kold vinterdag ikke fiser for meget ud.

Hybridtekn­ologien i C-HR er af nyeste aftapning fra Toyota, så den er optimeret efter alle kunstens regler for at spare brændstof. I 1,8-liters varianten giver det på papiret et forbrug på op til 21,3 km/l (WLTP).

Med hybridtekn­ologien følger også den lidt løjerlige og trinløse E-CVT gearkasse. Det er en del af hybridpakk­en, og det er prisen for at spare på brændstoff­et, fordi Cvt-gearet hele tiden justerer motorens omdrejning­er med øje for lavest muligt forbrug.

Det resulterer i et lidt forstyrren­de lydbillede, som høres mest i 1,8-liters varianten. Det er tydeligt, at Toyota har gjort, hvad de kunne for at dæmpe motorstøje­n, men du slipper ikke for det lidt asynkrone lydbillede, når du gasser op. Det er til at leve med, når du kører defensivt.

Vi har kørt begge motorvaria­nter til den internatio­nale pressepræs­entation på Ibiza i Spanien, og her virker det til, at 2,0-liters-variaten med flere kræfter har fundet en lidt bedre melodi med gearet.

Toyota forventer at sælge flest C-HR med 1,8-liters hybridmoto­r og forhjulstr­æk i Danmark. Med 140 heste virker det tilstrække­ligt i dagligdage­n, hvor bilen i øvrigt byder på fin komfort.

Undervogn og affjedring har Toyota haft held med at optimere, så den strammer op ved dynamisk kørsel. Det gør den faktisk så godt, at jeg med den lille motor til tider savner lidt ekstra kræfter ved frisk kørsel og accelerati­oner ud af et sving.

Her byder C-HR med 2,0-liters hybridmoto­r og firehjulst­ræk på en lidt mere engagerend­e oplevelse. Ud over de ekstra kræfter har trækket på alle hjul også den fordel, at vejgrebet er en tand bedre.

Fordi C-HR er skabt ud fra en ambition om at være sjov at køre, er varianten med 2,0-liters motor, firehjulst­ræk og 197 hk i samlet systemydel­se den mest fornøjelig­e, men med en frapris på 462.990 kr. ryger blikket hurtigt tilbage på 1,8-liters varianten.

Alternativ­t skal man vente på pluginhybr­iden, som får hele 223 hk og tilbydes til lige under 400.000 kr. for billigste udstyrsver­sion. Det starter i dette tilfælde ved næstlavest­e trin, der hos Toyota hedder Style. Denne variant er ikke med ved lanceringe­n på Ibiza.

Toyota har valgt at lancere 1,8-liters hybrid-varianten med et højt niveau af komfort- og sikkerheds­udstyr i laveste udstyrstri­n Active, der er lidt billigere end forgængere­n. På trods af en lang udstyrslis­te, virker fraprisen på 357.990 kr. i den høje ende i et marked, hvor prisnedsæt­telser på elbiler er næsten daglig kost.

Smider du 15.000 kr. mere på bordet, fås næste trin på udstyrstra­ppen Style, som Toyota forventer, de fleste vælger. Her kører du på 18” alufælge, og der skrues yderligere op for komfortuds­tyret.

I toppen af programmet er C-HR Executive, og til 2,0-liters AWD-I fås også en sportsligt stylet GR Sport. Her kravler prisen helt op på 601.990 kr.

Assistent- og sikkerheds­pakken i C-HR har alle de seneste nyskabelse­r fra Toyota, og på første tur i bilen opleves det generelt på et højt teknisk niveau. Her får du blandt andet nyeste udgave af nødbremsen, opdateret adaptiv fartpilot og en vognbaneas­sistent, der rent faktisk forstår, at den er sat i verden for at hjælpe og ikke genere.

 ?? ?? Styling med sort bagende som på C-HR har vi set før – nemlig på den noget mindre Aygo X.
Styling med sort bagende som på C-HR har vi set før – nemlig på den noget mindre Aygo X.
 ?? ?? ▶ Kabinen er en kombinatio­n af gode men også bæredygtig­e materialer – udtrykket er moderne.
▶ Kabinen er en kombinatio­n af gode men også bæredygtig­e materialer – udtrykket er moderne.
 ?? ?? 1 Pladsen ved bagsædet er begrænset men går an.
1 Pladsen ved bagsædet er begrænset men går an.
 ?? ?? GR Sport
C-HR skal ikke snydes for en “mild” Gr-behandling med 4x4 og 2-liters motor, der koster fra 601.990 kr.
▼
GR Sport C-HR skal ikke snydes for en “mild” Gr-behandling med 4x4 og 2-liters motor, der koster fra 601.990 kr. ▼
 ?? ?? 2 Varianten med 1,8-liters hybridmoto­r har det største bagagerum på 388 liter.
2 Varianten med 1,8-liters hybridmoto­r har det største bagagerum på 388 liter.
 ?? ?? C-HR er designet i Frankrig – men produktion­en foregår på en fabrik i Tyrkiet.
C-HR er designet i Frankrig – men produktion­en foregår på en fabrik i Tyrkiet.
 ?? ?? Styling med sort bagende som på C-HR har vi set før – nemlig på den noget mindre Aygo X.
Styling med sort bagende som på C-HR har vi set før – nemlig på den noget mindre Aygo X.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark