MF DNES

Děti v létě pojedou na tábor a pak k babičce

Na kulturní granty město rozdělí 408 milionů O letní tábory je letos rekordní zájem, pojede na ně až polovina pražských dětí

- Jana Sobíšková redaktorka MF DNES

Magistrát rozdělí na kulturních grantech zhruba 408 milionů korun, což je více než loni. Na jednoleté granty je z celkové částky vyčleněno zhruba 127,8 milionu korun a zbylé peníze půjdou na víceleté dotace. O dotace mohou kulturní organizace žádat v sedmi kategoriíc­h, a sice v kategoriíc­h divadlo, hudba, tanec, vizuální umění, literatura, audiovize a mezioborov­é projekty. Zájemci si mohou žádosti o grant podávat letos od 10. června do 26. června. O poskytnutí peněz nebo nevyhovění žádosti dá magistrát vědět nejpozději do 31. března příštího roku. (ČTK)

ZŠ a MŠ Antonína Čermáka, Praha 6 hledá učitelky do MŠ Antonína Čermáka a asistenty/ky pedagoga do ZŠ. Zájemci mohou volat na číslo 224311116 nebo psát na e-mail: skola@zscermaka.cz

Vyšší odborná škola zdravotnic­ká a Střední zdravotnic­ká škola a Gymnázium Praha 1 Alšovo nábřeží 6 přijme kvalifikov­aného odborného učitele pro výuku zdravotnic­kých předmětů na částečný i plný úvazek pro školní rok 2024/2025. CV zasílejte na pohlova@szspraha1.cz

Koupím BYT, umožním dožití seniorů,uhradím dluhy.725805115

PRAHA Nejdřív na tábor, potom nějaký čas doma a zbytek na venkově u babičky, nebo naopak. Tak bude letos vypadat prázdninov­ý program typického pražského dítěte. Vyplývá to z dubnového průzkumu společnost­i Provident Financial.

Letní prázdniny se blíží a rodiče zajišťují program pro své potomky. Jejich plány navíc přímo souvisí s finančními možnostmi jednotlivý­ch rodin.

Více než polovina pražských rodin (54,1 procenta) míní letos utratit jen tolik, kolik v loňském roce. Nemalá část z nich (37,7 procenta) si však oproti minulým letům připlatí. Buď proto, že aktivity jsou letos o něco dražší a nechtějí o ně své děti ochudit (73,9 procenta), nebo sáhnou do kapsy hlouběji, aby jich dětem dopřály víc (21,7 procenta).

Z výzkumu také vyplynulo, že většina pražských dětí (59 procent) prázdniny částečně vyplní pobytem doma s rodinou a hraním si s kamarády. Téměř polovina (49,2 procenta) jich vyrazí také k babičce, protože tento způsob trávení léta vyjde rodiče na minimum peněz. Na tábor či soustředěn­í nyní v létě vyrazí 48 procent dětí z Prahy.

Zájem o tábory roste

Letní dětské tábory nabízejí v současnost­i poslední volná místa, přestože některé zdražovaly. „V letošním roce nabízíme 160 táborů pro 3 700 dětí, přihlášený­ch máme asi 3 500,“konstatuje Libor Bezděk, ředitel Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

„V loňském roce jsme měli ke stejnému datu zaplněnou kapacitu všech táborů z 82 procent, takže zájem je větší,“doplňuje. Týdenní pobyt u nich stojí čtyři tisíce, dvoutýdenn­í sedm tisíc a týdenní příměstské lze pořídit do 2 250 korun. Jen díky tomu, že zřizovatel­em je Praha, která na provoz těchto táborů přispívá, nemuseli letos zdražovat.

O sedm procent pak průměrně zdražily komerční tábory. „Cena pobytu u nás letos vychází na 707 korun za den, čímž jsme stále levnější než průměrný příměstský tábor

Děti na prvním táboře z pražské nabídky,“tvrdí Václav Vaněček, který pořádá dětský tábor Eldorádo a Pražanka. Nyní již zaplnili 90 procent míst.

I u babičky je dobře

„Letos jsme investoval­i do podnikání, takže kromě už zajištěnýc­h táborů vidím prázdniny u babičky na chalupě,“přiznává například Kristýna V. z Prahy 6, která má dvě děti školního věku a s nejmladším je na rodičovské dovolené.

„Na druhou stranu, na vesnici dětem nechybí nic, babička jim bude vařit s láskou a navíc budeme vyrážet na výlety po okolí nebo k vodě,“líčí mladá žena představu letošního léta. Podotýká, že loni děti vyzkoušely příměstský tábor a letos pro ně poprvé zvolila klasický pobytový.

„Přespávací tábory jsou vhodnější pro děti, které zvládnou být delší čas mimo domov. Naopak není vhodné tam posílat dítě, které není zvyklé, protože to způsobí velkou přítěž lektorům a dítě samo si tábora také moc neužije,“upozorňuje Marie Píchová z DDM Prahy 8.

Pro takové děti je podle ní lepší právě tábor příměstský, kde si vyzkoušejí celodenní pobyt v kolektivu jiných dětí, pod dozorem jiných dospělých než těch nejbližšíc­h a účastní se nových aktivit. „Důležité je, že vědí, že večer se vrátí domů a mohou zážitky zpracovat,“doplňuje Píchová.

Ceny, program i důvěra

Organizáto­ři táborů si vzájemně konkurují, a to jak cenami, tak právě programem. Ze zkušenosti předsedy spolku Děti bez hranic Josefa Valtera je v současnost­i čím dál náročnější děti zabavit.

„Mají mobily a online aktivity, nicméně naši vedoucí to s dětmi umějí a stále to ještě funguje,“potvrzuje táborový vedoucí. Dodává, že je to pořád o hraní si s dětmi. „Ať už v táborovém středisku, nebo v lese, při koupání, prostě táborová klasika, jak byla a snad ještě nějakou dobu bude,“dodává Valtr.

Někteří organizáto­ři táborů rovnou volí tematický program. „Výhodou před konkurencí je, že k nám děti docházejí během školního roku na kroužky a děti i rodiče se s jednotlivý­mi pedagogy, kteří tábory vedou, znají,“sděluje za DDM

„Nabízíme tábory jezdecké, výtvarné, přírodověd­né i sportovní.“Libor Bezděk DDM hl. m. Prahy

 ?? Foto: archiv Děti bez hranic ?? Polovina dětí z Prahy vyrazí o letošních prázdninác­h za táborovým dobrodružs­tvím. Nabídky táborů jsou pestré, ceny většinou vyšší, přesto zbývají již jen poslední volná místa.
Foto: archiv Děti bez hranic Polovina dětí z Prahy vyrazí o letošních prázdninác­h za táborovým dobrodružs­tvím. Nabídky táborů jsou pestré, ceny většinou vyšší, přesto zbývají již jen poslední volná místa.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia