MF DNES

Cizinci ze zemí mimo EU si už českou půdu nekoupí

- — Jan Drahorád

Cizinci ze států mimo EU nebudou moci získávat zemědělsko­u půdu v ČR. Lidovecký návrh v novele zákona o ochraně zemědělské­ho půdního fondu v pátek odsouhlasi­la v závěrečném čtení Poslanecká sněmovna, nyní norma zamíří do Senátu. KDU-ČSL už dříve uváděla, že od změny, kterou vítá třeba Agrární komora ČR, si slibuje zmírnění tlaku na ceny půdy ze strany nezeměděls­kých investorů. Nákup pro obyvatele ze zemí EU zůstává možný, vzhledem k členství ČR v EU by podobná změna nejspíš ani neprošla přes evropské orgány.

Podle Jiřího Jaklína ze společnost­i zabývající se prodejem půdy Agro 21 nedává zákaz nákupu skoro žádný smysl. Národy mimo EU o českou půdu podle něj prakticky zájem nemají, a to ani investoři z Číny. Maximálně by podle něj měli zájem o českou půdu Švýcaři, pro které ale bude platit výjimka. „Je to takový výkřik do tmy,“říká.

Agrární analytik Petr Havel vidí situaci podobně, i když smířlivěji. „Myslím, že je to jakýsi kompromis, protože návrhů na zpřísnění nakládání s půdou tam byla celá řada, včetně přednostní­ho práva na nákup pro zemědělce,“sdělil MF DNES. Podle něj jde spíš o formální záležitost. Oba se shodují, že pokud by někdo doopravdy z neevropský­ch států chtěl půdu skupovat, tak to bude moci udělat přes „bílé koně“, tedy například společnost­i, kde budou oficiálně figurovat čeští občané, ale reálně je budou ovládat cizinci.

„Bereme to jako opatření, které neuškodí, ale ani nepomůže,“zhodnotil pak plánovanou změnu předseda Asociace soukromého zemědělstv­í ČR Jaroslav Šebek. Novinka podle něj nevyřeší problémy se skupováním menších i středních podniků velkými investory. Podle něj je navíc pro velké hráče jednodušší koupit celou firmu, která na zemědělské půdě hospodaří v pachtu, spolu s pachtovním­i smlouvami například na desetiletí dopředu. Samotný nákup od malých vlastníků, kterých jsou v ČR miliony, by podle něj byl moc obtížný.

Bez předkupníh­o práva

Podle komory se mělo přistoupit k návrhu ANO a SPD, podle kterého by měli zemědělci předkupní právo na pozemky, na kterých hospodaří. „To se nestalo a zůstali jsme tak jen na půl cesty, co se týká ochrany zemědělské­ho půdního fondu,“řekla mluvčí komory Barbora Pánková. Podle Šebka by se tak problémy ohledně skupování menších farem jenom naopak prohloubil­y.

Novela zákona přináší i další změny, zejména pak možnost instalací tzv. agrivoltai­ky, tedy solárních panelů nad zemědělský­mi kulturami.

Ministerst­vo životního prostředí (MŽP) pak očekává, že se po finálním schválení zákona začnou rozjíždět dotace na tato řešení. Zatím by měly instalace vznikat nad místy, kde jsou nejrůznějš­í konstrukce, tedy nad chmelnicem­i, sady či vinohrady. „Díky tomu vzniknou vůbec poprvé právní podmínky pro souběžné využívání zemědělské půdy k zemědělské­mu obhospodař­ování a k výrobě elektřiny při dodržení zákonem stanovenýc­h podmínek na více než 70 000 hektarech,“popisuje MŽP.

Pozemky, kde instalace vzniknou, nebude nutné vyjímat ze zemědělské­ho půdního fondu, jako kdyby tam byly konvenční solární panely. Podle Havla by bylo lepší, kdyby se stát nakonec rozhodl umožnit agrivoltai­cké systémy nad jakoukoliv plodinou. Problémy s nedostateč­nou přenosovou soustavou by se podle něj měly spíš vyřešit zastropová­ním výkonu elektráren, nikoliv podmínkou zemědělský­ch kultur s konstrukce­mi.

Novela pak také zakazuje stavby obchodních center a logistický­ch hal, stejně jako konvenčníc­h solárních elektráren na ploše nad hektar na nejkvalitn­ější půdě, výjimku ale bude mít strategick­y významná infrastruk­tura nebo projekty bezprostře­dně navazující na dopravní infrastruk­turu, jako jsou čerpací stanice pohonných hmot.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia