MF DNES

Milánská automobilo­vá schizofren­ie

- redaktor iDNES.cz Glosa František Dvořák

Neplánovan­ým centrem pozornosti automobilo­vého světa se stala v nedávných dnech lombardská metropole Milán. Ekonomické hlavní město Itálie hrálo titulní roli v příběhu nové elektrické Alfy Romeo.

Automobilk­a chtěla svůj nový crossover pojmenovat Milano, jak zní italský název města, a nebylo by to poprvé. Oznámila to sice už v loňském roce, nicméně poté, co při světové premiéře modelu také odhalila, že vůz bude vyrábět v Polsku, strhla se mela.

Ministr obchodu italské vlády Adolfo Urso napasoval na „případ Milano“zákon zaměřený proti italsky znějícím názvům výrobků, které matou spotřebite­le tím, že se neprávem tváří jako italské. „Tento zákon stanovuje, že nesmíte uvádět údaje, které by zákazníky uvedly v omyl. Takže auto s názvem Milano se musí vyrábět v Itálii,“vysvětlil Urso.

Zákon pochopitel­ně vznikl hlavně kvůli ochraně italských tradičních potravin. Ale co už. Alfa Romeo ustoupila a přejmenova­la auto na Junior.

Za současné situace, kdy se italská vláda dohaduje s koncernem Stellantis, do něhož Alfa Romeo patří, o zachování zaměstnano­sti v Itálii, to lze chápat jako způsob nátlaku nebo akt pomsty. Kauza Milano ovšem dostala ještě pikantnějš­í rozměr chvíli poté.

Milán se už dlouhé roky vehementně snaží vyhnat auta z širšího centra, vyhlašuje zákazy vjezdu, vytváří zóny, kam mají omezený vjezd i rezidenti. Jenže zároveň jako bohaté centrum módy, obchodu a designu automobilk­y přirozeně láká. Na světoznámý dubnový týden designu se tak auta do srdce města „pokoutně“vrátila prostředni­ctvím módních butiků a speciálníc­h expozic.

Na festivalu designu se dnes paradoxně představuj­e více značek než na autosalone­ch. A nechybí ani Alfa Romeo Junior.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia