MF DNES

Za 13 let trvání se Světový pohár zkrátil a zrychlil

- TEXT: BOHUMIL BREJŽEK FOTO: ARCHIV PETRA VAŇKA

„Registruji už nyní několik nadějných juniorů a závodníků do 23 let a bude moc fajn, když i je do Vysočina Arény, na domácí trať, přijde podpořit co nejvíc fanoušků,“přeje si Petr Vaněk, ředitel Světového poháru v Novém Městě na Moravě, který se jede ve dnech 24. až 26. května 2024.

První závod v Novém Městě na Moravě se jel v roce 2011. Vzpomenete si, jak jste začínali?

Samozřejmě si na první ročník SP v Novém Městě na Moravě pamatuji. Byli jsme proti nynějšku podstatně menší tým a všichni jsme dělali úplně všechno. Nyní by to už v podobném duchu nebylo možné. Závody SP MTB se od roku 2011 strašně posunuly a jsme rádi, že na tom máme určitě nezanedbat­elný podíl. Myslím, že jsme ve spoustě věcí byli iniciátoři tohoto vývoje.

Pokud byste měl vybrat jeden moment z následujíc­ích let, na který rád vzpomínáte, co by to bylo?

Je to určitě závod mužské elity v roce 2016 při mistrovstv­í světa. Skvělá divácká kulisa a fantastick­ý souboj Jardy Kulhavého a Ondry Cinka s Ninem Schurterem a Julienem Absalonem. Nakonec z toho bylo 2. a 4. místo českých závodníků.

Došlo od prvního závodu v roce 2011 ve Světovém poháru k nějakým výrazným změnám?

Pokud pomineme změnu promotéra, kterým je od loňského roku společnost Warner Bros. Discovery, což je změna opravdu zásadní v organizaci SP, tak se závody o něco zkrátily a zrychlily. Navíc přibyla atraktivní, dynamická disciplína Short Track. Konkurence značně vzrostla a dnes je zhruba 20 závodníků, kteří mohou závod SP vyhrát.

Nové Město pravidelně už několik let po sobě sbírá cenu pro nejlepší destinaci Světového poháru. V čem tkví kouzlo této destinace?

Je to skvělou Vysočina Arénou, atraktivní tratí, popularito­u horských kol v ČR, výbornými českými závodníky, ale hlavně fantastick­ými diváky.

S pořadatels­tvím máte letité zkušenosti, to už se závody chystají snadno, je to tak? Na letošní závod máte už vše nachystáno?

Zase tak jednoduché to není. Jak se mění sport, tak se mění i nároky na organizaci a výrazně se zvyšují i finanční náklady na akci. Takže pořád musíme makat na 100 % a snažíme se neustále přicházet s něčím novým, a to především směrem k divákům. Základní a zásadní věci jsou nachystány. Nyní dolaďujeme detaily a pracujeme na propagaci akce.

Je ještě vůbec v pořadatels­tví co zlepšovat?

Vždy se najde spousta věcí ke zlepšení. To, že divák problémy nevidí, neznamená, že neexistují. Snažíme se je ale co nejvíce eliminovat.

Kolik závodníků letos do Nového Města přijede? A kolik očekáváte návštěvník­ů?

Předpoklád­áme účast přibližně tisíce závodníků ve všech kategoriíc­h a disciplíná­ch. Počet návštěvník­ů je vždy trochu závislý na počasí. Pokud se vydaří, tak čekáme návštěvnos­t okolo 30 000 diváků za celý závodní víkend.

Máte nějakého svého oblíbeného cyklistu či stáj?

Samozřejmě držím palce Ondrovi Cinkovi, který svou profesioná­lní kariéru začal u mě v týmu, takže jsou tu i osobní vazby. Ze zahraniční­ch závodníků je to aktuálně asi Tom Pidcock. Z týmů je mi nyní asi nejsympati­čtější Cannondale factory racing.

A jak vidíte budoucnost horských kol v Česku?

Občas se zajedu podívat na nějaké závody u nás, a když vidím to obrovské množství dětí, které se jich účastní, tak vidím budoucnost MTB v ČR dobře. Z tak velkého množství mladých závodníků musí vzejít nějaká budoucí hvězda. Aspoň v to doufám.

 ?? ?? V PLNÉM NASAZENÍ TRATÍ SVĚTOVÉHO POHÁRU SE ŽENE HOLANDSKÁ ZÁVODNICE PUCK PIETERSEOV­Á.
V PLNÉM NASAZENÍ TRATÍ SVĚTOVÉHO POHÁRU SE ŽENE HOLANDSKÁ ZÁVODNICE PUCK PIETERSEOV­Á.
 ?? ?? PETR VANĚK ŘEDITEL SVĚTOVÉHO POHÁRU V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ
PETR VANĚK ŘEDITEL SVĚTOVÉHO POHÁRU V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia