MF DNES

Rozvíjejte u dětí všestranný pohyb

Není důležité, jaký druh sportu pro dítě vyberete, ale aby se zaměřoval na rozvoj celého těla.

- TEXT: EVA JAROŠOVÁ

Pohyb je důležitý pro děti i dospělé. Vztah k němu vzniká v dětství, proto je nezbytné dát dětem dobré základy, aby se naučily, že pohyb je přirozenou součástí života. To se jim bude hodit i v dospělosti. Stejně důležité je i osvojení si pravidel chování ve sportu, která se hodí i v běžném životě. Díky sportu mají děti pevnější vůli, jsou zdravější, odolnější, veselejší, jsou zvyklé fungovat ve skupině, mají kamarády v takovém prostředí, kde se mnohem méně objevují negativní vlivy jako například šikana, alkohol, kouření. Jak vybrat pro dítě vhodný pohyb? V některých školách nabízí sportovní kroužky školní družina. Sportovní vyžití najdete i v domech dětí a mládeže. „Syn chodí druhým rokem do mělnického DDM na kroužek sebeobrany, v první třídě měli sportovní hry v rámci družiny,“říká Julie, maminka devítileté­ho Míši. Můžete se také ve svém okolí poohlédnou­t po sportovním klubu. Všestranné­mu sportovním­u rozvoji dětí se věnuje například klub Sportovní dítě.cz, a to už od roku 1999. Pořádají mimo jiné sportovní pobytové kurzy pro děti a rodiče s dětmi. V zimě jsou to lyžařské kurzy, na jaře pobyt s cyklistiko­u a atletikou, v létě jezdí na jachty do Chorvatska s výukou plavání pro děti a jachtingu pro dospělé, pořádají sportovní tábory. „Pracuji s dětmi už 20 let a moc mě to baví. Děti jsou bezprostře­dní, a když vidíte, jak se zlepšují v různých aktivitách, baví je to, je to moc pěkný pocit,“říká Jitka Bejdáková, zakladatel­ka klubu a trenérka.

OD TŘÍ LET SE ZAPOJÍ DO SKUPINY

Kdy je podle ní vhodné s dětmi pravidelně začít sportovat? „Pokud bych to vzala z mého pohledu, začínáme cvičit s miminky hned po šestineděl­í. Prospěje to nejen jim, ale i maminkám, které si zacvičí a potkají se i s dalšími maminkami. Sociální kontakt je zde velice důležitý. Kolem třetího roku je dítě schopné začít vnímat, že něco dělá, protože chce a baví ho to,“uvedla Jitka Bejdáková s tím, že od tří let se děti umí zapojovat do skupiny, začnou se učit pravidla fungování ve skupině, baví je aktivita s kamarády. Děti by podle ní měly sportovat hlavně všestranně: běhat, skákat, házet, dělat gymnastiku, lyžovat, jezdit na kole, koloběžce, bruslích, šplhat po stromech. „Toto je ideální průběh, pokud děti někdo doma vede. Bohužel mnoho dětí se ke sportu nedostane nebo se dostane později. Zde si myslím, že je velký systémový problém v tom, že v mnoha sportech pak dítěti řeknou, že je pozdě. Na co je pozdě, když je dítěti 12, 15 let? Má celý život před sebou a v 90 procentech sportů je vrchol kolem 24 let. Toto a velmi výkonově zaměřené prostředí v mnoha sportech mě na českém přístupu ke sportu dětí moc mrzí,“zhodnotila Jitka Bejdáková.

DŮLEŽITÁ JE PESTROST

Jaký sport pro dítě vyberete pro začátek, není tak důležité jako to, aby byl všestranný. Ideální je z tohoto pohledu atletika, gymnastika, judo a další sporty, které rozvíjejí dítě komplexně. Podle Jitky Bejdákové by děti měly mít pohyb zhruba osm hodin denně. Při dnešním životním stylu, kdy se často z místa na místo přemisťují autem, to je obtížné stihnout. „Dítě intuitivně buď běhá, nebo sedí. Děti mají jinak nastavený metabolism­us doplňování energie a fungují více intervalov­ě. Vyloženě sportovní kroužek bych doporučila tak dvakrát až třikrát týdně pro děti školkového věku a na prvním stupni základní školy a hlavně jim umožnit to „lítání venku“, které je bude bavit a také rozvíjet. Starší děti pak mívají tréninky častěji, tam by se tomu měla přizpůsobi­t také strava, což mnoho rodičů podceňuje,“upozornila Jitka Bejdáková. Zásadní je vybrat sport, který dítě baví. Každé dítě je jiné a tomu by se měl výběr přizpůsobi­t. S trochu jinými pravidly musejí počítat rodiče, kteří chtějí, aby se jejich dítě věnovalo sportu na vrcholové úrovni. „Je zde potřeba dát velký důraz na výživu, spánkový režim, kombinaci specializo­vaných tréninků s kondiční přípravou, a to není jednoduchý proces. „Je potřeba kontrolova­t zdraví mladého sportovce, ale to se bavíme o dětech nejdříve kolem 13. roku života. I zde ale musí zůstat ta podstata toho, že dítě samo chce, baví ho to,“upozornila Jitka Bejdáková.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? JUDO CELKOVÝ TĚLESNÝ ROZVOJ NABÍZÍ TŘEBA BOJOVÉ SPORTY JAKO JUDO.
FOTO: SHUTTERSTO­CK JUDO CELKOVÝ TĚLESNÝ ROZVOJ NABÍZÍ TŘEBA BOJOVÉ SPORTY JAKO JUDO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia