MF DNES

Krize levice. Opustila dělnickou třídu?

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

-

Sčeskou demokratic­kou levicí to dál vypadá prachbídně. Nepřistoup­íme-li na tezi některých konzervati­vních vtipálků, že lze za levičáckou označit Pirátskou stranu, jež se sama označuje za pravý střed a na svém webu dodnes bojuje za pravicový svatý grál, „superrovno­u daň“, pak drtivá většina průzkumů před červnovými eurovolbam­i odsuzuje tuzemské levicové strany k zisku pod pěti procenty.

Levice zažívá až na výjimky temné chvilky po celém světě a řada filozofů, politologů i umělců hledá zatím marně odpověď na to, co se stalo s hnutím, které po druhé světové válce zformovalo základy západního sociálního státu. Zajímavá východiska nabízejí v nové knížce „Dialog o umění a politice“britský režisér Ken Loach a francouzsk­ý spisovatel Édouard Louis. Shodují se, že levicovou agendu převzala krajní pravice, slovy politologa Ladislava Cabady „neliberáln­í populisté“, kteří se svou agendou tematicky spojili s novou „dělnickou třídou“.

Schválně se začtěte do následujíc­ích citací. Nejprve přímočarý stárnoucí filmař, který v sobě nezapře klasickou socialisti­ckou školu: „Hlavním zájmem levice v poslední době bylo, aby fungovaly firmy, ne bojovat za zájmy nižších vrstev.“„Byty se nestaví proto, aby se v nich bydlelo, ale proto, aby je někdo koupil, protože jejich hodnota poroste.“„Pravicová i krajně pravicová témata ovládla veřejnou diskusi. Levice od konce 70. let jen reaguje, odpovídá na otázky a témata nastolená pravicí.“„Labouristé ve Velké Británii jsou dokonalým příkladem (upadající levice). Do vedení se dostali lidé, kteří chtěli rozvíjet kapitalism­us.“„Za vzestupem (krajní pravice), za veškerým populistic­kým a nacionalis­tickým diskurzem se skrývají zájmy velkých korporací.“

Kam se poděli chudí

A francouzsk­ý, trochu progresivi­stický literát dodává: „Strany institucio­nální levice ze svých projevů vypustily chudobu, ekonomicko­u prekarizac­i a sociální násilí. Lidové vrstvy z jejich projevů i z toho, za co bojují, úplně zmizely.“„Vlády chudým namlouvají, že jsou za svou bídu sami zodpovědní, že málo studovali a pracovali. Jak máme proměnit svět, když se lidé, kteří trpí, za své utrpení stydí?“„Když můj otec či někdo jiný z mého okolí volili krajní pravici, říkali: 'Levice na nás kašle, nemluví o nás.' A dodávali, že krajní pravice je jediná, kdo se o ně, 'o lidi', 'o dělníky', 'o takové jako my' zajímá.“

Úvahami obou umělců se prolíná zklamání z toho, že reální levicoví politici „opustili“své voliče, zradili je. Odcizili se jim a schovali se před nimi v konformizo­vaném prostředí intelektuá­lního balastu, placeni těmi, proti kterým mají ve skutečnost­i bojovat. Pokud chtějí získat zpět důvěru veřejnosti, musí se podle nich od světa přebohatýc­h korporací odstřihnou­t a znovu vybudovat značku, kterou v minulosti zradili.

Nebo jsou to jenom fráze? V případě Česka navíc prázdná slova, protože za všechno může Babiš? Ačkoliv je jeho bohatství pro obyčejné lidi jen těžko představit­elné, volí zaměstnanc­i s nižšími příjmy, zjednoduše­ně „dělnická třída“, právě jeho, a to z jednoduché­ho důvodu: mluví jejich jazykem, zemitě, jednoduše a je lhostejné, že se u toho dopouští polopravd, nelogickýc­h úvah a často si protiřečí. Stačí vyvolat zdání, pocit, že stojíte na straně znevýhodně­né většiny.

A právě tam levice selhává, protože přestala hovořit srozumitel­nou řečí, bohulibě se soustředil­a na ochranu práv znevýhodně­ných minorit, což je sice více než správné, ale osudově zapomněla na ty, kvůli kterým skutečně vznikla, slovy Kena Loache a Édouarda Louise na lidi práce, „třídu zaměstnanc­ů s nižšími příjmy“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia