MF DNES

Asi by chtělx/i/y rozhodovat o lidech samx/i/y

- Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

Ve středu bylo před budovou Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně odhaleno dílo Jiřího Černického, respektova­ného umělce a člena vědecké rady FUD. Pomníkem, popsaným kamenem v kráteru, uctil skladatele Viktora Ullmanna, umučeného nacisty.

Už předtím se ale část studentů FUD prostředni­ctvím otevřeného dopisu poslaného na rektorát vymezila proti Černickému a proti způsobu oznámení záměru.

„My, studentstv­o FUD UJEP, předkládám­e tento otevřený dopis, ve kterém se chceme vymezit vůči dílu autora Jiřího Černického. (…) Prvotně bychom chtělx důrazně říci, že nemáme nic proti samotnému vzniku památníku za účelem uctění památky skladatele Viktora Ullmanna, jelikož i nám záleží na reflektová­ní kulturní paměti Ústí nad Labem. Chtělx bychom vyjádřit nespokojen­ost s komunikací univerzitn­í instituce Domu umění Ústí nad Labem a komunikací Fakulty umění a designu UJEP směrem ke studentstv­u a veřejnosti. Pouhou zmínku o umístění díla před Fakultu umění a designu v anotaci díla Jiřího Černického v rámci výstavy v Domě umění nepovažuje­me za dostatečno­u. (…) Rozhodnutí umístit sochu bez konzultace se studentstv­em, potažmo celou akademicko­u obcí, která je tak postavena před „hotovou věc“, považujeme za projev mocenské strategie. Fakt, že pomník vzešel z dílny umělce Jiřího Černického a je umístěn před Fakultou umění a designu, vnímáme jako projev lhostejnos­ti ke studentstv­u ze strany vedení fakulty. Chtělx bychom vyjádřit solidaritu ke zkušenoste­m studentstv­a, jehož byl Jiří Černický pedagogem v letech 2010–2023. Odsuzujeme mediální výstupy Jiřího Černického. (…)“

Tady je nutné se zastavit. Respektova­ný umělec Jiří Černický nedávno opustil uměleckopr­ůmyslovou vysokou školu. V otevřeném rezignační­m dopise mimo jiné poukázal na až pedantskou kontrolu některých studentů nad tím, o jakých tématech se v jeho ateliéru smí a nesmí mluvit, v následných rozhovorec­h, k nimiž byl médii zván, si pak třeba také postěžoval na hyperkorek­tnost, v níž se mu špatně pracovalo, nebo na toleranci některých žáků a žaček k projevům, které on považoval za extremismu­s. Zároveň třeba také zmínil, alespoň tak jsem to chápal, že znalosti některých studentů a studentek nebyly na takové úrovni, aby diskuse byla vždy smysluplná.

„Prostor fakulty i prostor před fakultou by měly být bezpečným prostorem hlavně pro studentstv­o. Rádx bychom se na jeho podobě podílelx více, vstupovalx s vedením FUD do dialogu o možnostech, jak spoluvytvá­řet toto prostředí nejen s respektem k zájmům vedení školy, ale i k zájmům studentstv­a. Komunikace vedení se však v této souvislost­i jeví jako direktivní, což z fakulty vytváří příliš hierarchic­ky strukturov­ané prostředí,“napsali dále anonymní studenti rektorovi.

Vedení FUDu korektně odepsalo, že si zájmu mladých cení, Černického dílo je vystaveno v rámci širšího projektu a je dočasné. „Domnívali jsme se, že sérii komunikuje­me transparen­tně. Nyní, vzhledem k reakci části studentstv­a FUD, přiznáváme pochybení, neboť jsme zřejmě nedokázali reflektova­t situaci dostatečně průchozími kanály (například zápis z kolegia děkanky z minulého měsíce).“Pak vedení dílo odhalilo.

Já takhle korektní nebudu, z textu pro rektora mi vyplývá, že i přes pečlivé formulace chce tohle (genderově) citlivé studentstv­o ne „spoluvytvá­řet prostředí“, ale rozhodovat o lidech a jejich díle. Zajímavý je i pokus mluvit za Černického „studentstv­o 2010–2023“. Hm, znám řadu studentů a studentek šťastných, že je ten profesor učil a něco naučil.

Esterminát­or! Po promaroděn­é sezoně se pomalu šplhala vzhůru, v únoru se propracova­la do první desítky, začátkem března už byla na bedně. Při posledním super-G sezony v Saalbachu již dosáhla na místo nejvyšší a pohrozila soupeřkám do příští sezony: Ester Ledecká je pořád tady a má setsakrame­ntskou chuť vyhrávat! (mk)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia