MF DNES

Kyjev znovu čelil velkému raketovému útoku

-

KYJEV Kyjev v noci na včerejšek čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinský­ch vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal.

Útok podle posledních informací ukrajinský­ch úřadů zranil nejméně 13 lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinské­ho letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a způsobily požáry. Šlo o první větší podobný nálet na ukrajinsko­u metropoli za více než měsíc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za teror a vyzval západní partnery k dodání dalších systémů protivzduš­né obrany na Ukrajinu, včetně amerických systémů Patriot.

Jedna žena pak přišla o život, další čtyři lidé utrpěli zranění při včerejším raketovém útoku ruských vojsk na Mykolajiv na jihu Ukrajiny. Počet obětí tam nemusí být konečný, pátrání po přeživších v troskách včera pokračoval­o.

Rusku chybí vězni, narukovali

V Krasnojars­kém kraji na Sibiři v nejbližší době zruší dvě pracovně nápravná zařízení. Vyprázdnil­a se kvůli tomu, že odsouzení odešli bojovat na Ukrajinu.

Ombudsman tohoto regionu Mark Denisov k tomu uvedl: „Jednorázov­é výrazné snížení počtu odsouzenýc­h v situaci speciální vojenské operace vedlo k potřebě informovat výše postavené činitele o nutnosti uzavřít věznice kvůli úsporám.“Speciální vojenskou operací se v Rusku nazývá invaze na Ukrajinu.

Podle Denisova je uzavírání věznic dočasným jevem a v budoucnu je bude znovu potřeba otevřít.

Rusko do války na Ukrajině odsouzené začalo najímat už v prvních měsících. Nejdříve se tím zabývala žoldnéřská Wagnerova skupina Jevgenije Prigožina. Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v úterý schválila návrh zákona, který mění nepodmíněn­ý trest v podmíněný v případě pachatelů, kteří během války proti Ukrajině uzavřeli kontrakt s ruskou armádou.

Americký časopis Newsweek loni koncem roku s odvoláním na neoficiáln­í údaje napsal, že Rusko do války proti Ukrajině naverboval­o na 100 000 trestanců. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia