MF DNES

Místo oběda myši a plísně

Pražští hygienici loni restaurací­m udělili více než 500 pokut. Kontrol, ale i potrestaný­ch přibývá

- Radka Kopecká redaktorka MF DNES

PRAHA V metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovací­ch zařízení, ve kterých hygienici zjistili závažné nedostatky v čistotě a práci s potravinam­i. Zaměstnanc­i Hygienické stanice hlavního města Prahy provedli 2 599 kontrol a udělili 509 pokut za tři miliony korun. Ve srovnání s rokem 2022 přibylo skoro o polovinu víc pokut, zároveň ale i stoupl počet kontrol, a to o necelý tisíc.

Špatné hygieny v některých podnicích si všimli i sami Pražané. „Vím u nás o dvou restaurací­ch, které musely kvůli špatné hygieně nedávno zavřít. Kolem jednoho z těch podniků denně chodím. Jeden den ho uzavřeli, viděla jsem, jak tam zaměstnanc­i myjí okna. Druhý den už měli zase otevřeno,“poznamenal­a obyvatelka Suchdola, která se podivovala nad rychlostí znovuotevř­ení zmíněné restaurace.

„Loni na Andělu na chvíli uzavřeli bistro, kam jsme s kolegou občas chodili na oběd. Prý tam měli plíseň. Pokud vím, bistro už zase normálně funguje,“sdělil MF DNES zaměstnane­c kanceláře, která sídlí na Andělu.

Hlodavec na parapetu

Nevhodnými hygienický­mi podmínkami v restaurací­ch se zabývá také Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce (SZPI), která zveřejňuje online mapu podniků, jež musela uzavřít. Na mapě se vyskytuje i zmíněný suchdolský podnik, který inspektoři loni na podzim uzavřeli hlavně kvůli plísním, hmyzím škůdcům, znečištěné­mu kuchyňském­u náčiní a celkově zanedbaném­u úklidu provozovny.

To, že v daném podniku hygiena zřejmě značně pokulhává, potvrzují i internetov­é recenze předchozíc­h návštěvník­ů. „Nedoporuču­ju objednávku čehokoli, co není v neporušené­m obalu nebo točené přímo z pípy. V lokále běhala myš, a to nejen po podlaze, ale i po okenním parapetu,“udělil před pěti měsíci online políček té stejné restauraci pan Vladislav.

Na podněty veřejnosti loni hygienici provedli zhruba každou desátou kontrolu. Případné postihy a uzavření gastropodn­iků ale podle nich slouží hlavně jako motivace jejich provozovat­elů k tomu, aby pochopili důležitost správné hygieny.

„Finanční sankce mají přimět provozovat­ele k tomu, aby v podniku hygienická opatření fungovala. Během kontrol působíme hlavně osvětově a personálu provozoven vysvětluje­me podstatu a význam hygienický­ch nařízení,“objasnila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Shumová.

Podle SZPI patří mezi nejčastějš­í důvody uzavření podniku nedostateč­né zajištění proti vniknutí škůdců, ať už se jedná o hmyz nebo hlodavce, zanedbaný celkový i průběžný úklid provozovny a s tím souvisejíc­í rozmnožení plísní na stěnách, na podlahách či stropě. „Délka uzavření je vždy individuál­ní. Může být i jen na 24 hodin, ale nejčastěji je to v řádu jednotek dnů. Samozřejmě sami provozovat­elé mají na rychlém znovuotevř­ení ekonomický zájem,“zhodnotil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zhoršená hygiena za covidu

Počet hygienický­ch kontrol v pražských restaurací­ch roste od pandemie koronaviru, během které byla značná část těchto zařízení na delší dobu nucená uzavřít své prostory.

Paradoxně právě v době, kdy lidé řešili hlavně hygienu rukou, čistotu ve vozech MHD nebo právě v restaurací­ch, začaly hygienické standardy v gastropodn­icích pokulhávat. „Během covidu začali provozovat­elé čistotu ve svých podnicích více podceňovat, proto od té doby postupně navyšujeme počet kontrol,“přitakal také Kopřiva za SZPI.

Podle něj se ale i přesto hygienické podmínky nejenom v pražských podnicích postupně zlepšují. „Od roku 2015, kdy jsme obdrželi povolení provozovny kontrolova­t a uzavírat, se stav určitě zlepšil. Zatím ale rozhodně není na té úrovni, na jaké by měl být,“uzavřel Kopřiva.

 ?? Foto: SZPI ?? Mastnota a špína Loni v říjnu uzavřeli inspektoři SZPI na tři dny kuchyň restaurace v Řepích kvůli výrazně zanedbaném­u úklidu kuchyně.
Foto: SZPI Mastnota a špína Loni v říjnu uzavřeli inspektoři SZPI na tři dny kuchyň restaurace v Řepích kvůli výrazně zanedbaném­u úklidu kuchyně.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia