MF DNES

Exodus z Bosny. Kolik lidí vůbec zůstává?

Ze země, o niž bojovali Srbové, Chorvati i bosenští muslimové, odchází za lepším, kdo může.

-

Pavlína Štěpánka Borská

spolupraco­vnice redakce

Mechanik Eldin Hadčič utekl na začátku 90. let kvůli válce. Do svého rodného města Šipovo v Bosně a Hercegovin­ě se nedávno vrátil, ale znovu se zklamal. „Každý, kdo má trochu rozumu, musí odejít,“řekl listu The New York Times. Hadčič plánuje svou vlast opět opustit.

A není jediný. Podle bosenské akademie věd v zemi panuje kvůli rozsáhlé migraci a nízké porodnosti – jedné z nejnižších v Evropě – „demografic­ká zima“.

Chovatel ovcí Fikret Puhalo odcházel za války ze své vesnice Socice, když v ní žilo 400 lidí, nyní jich tam zůstalo 15. „Všichni ostatní zemřeli nebo se odstěhoval­i,“řekl Puhalo. Po jeho sousedovi zůstal opuštěný dům, ošoupaný jugoslávsk­ý pas a televizor, ale žádné děti.

V Socici byl úbytek obyvatel v mírových letech dokonce vyšší než během konfliktu mezi Bosňáky a Srby, který probíhal v letech 1992 až 1995 a vyžádal si přibližně 100 000 obětí. Domy sice už neničí vojáci, ale rozpadají se, protože se o ně nikdo nestará. Exodus z bosenského venkova však nezpůsobil pouze celosvětov­ý trend, kdy se lidé z chudých zemědělský­ch oblastí stěhují do měst.

„Nemáme perspektiv­u“

Z obou částí etnicky různorodé Bosny a Hercegovin­y, tedy Federace Bosny a Hercegovin­y a Republiky srbské, odcházejí lidé kvůli korupci, špatné zdravotní péči, nízké životní úrovni a neustálým hádkám politickýc­h elit, které jsou označovány za prospěchář­ské.

Muris Čičić, ředitel tamní akademie věd, považuje právě politickou nestabilit­u za hlavní hnací sílu odchodů lidí. Zemi opouštějí mladí lidé, zdravotní sestry, řemeslníci i ženy v plodném věku, a tak se dětí od roku 1999 rodí stále méně. Je možné, že učitelé v budoucnu ztratí práci, protože nebudou mít koho učit.

Dilema, zda zůstat, stojí i před studenty. Ti z lépe situovanýc­h rodin pro emigraci nevidí důvod, ale ostatní žijí v atmosféře kolektivní deprese z budoucnost­i a nedůvěřují veřejným institucím.

„Pro mladé lidi nevidím v této zemi žádnou skutečnou perspektiv­u,“vysvětlil listu The New York Times student kriminolog­ie na univerzitě v Sarajevu Enis Katina.

Podle výzkumu Populačníh­o fondu OSN z minulého roku podobně smýšlí o emigraci 47 procent mladých lidí a 24 procent už se rozhodlo, že chce z Bosny a Hercegovin­y odejít.

Přestože je úbytek obyvatel jihoevrops­ké země zjevný, nelze ho doložit přesnými čísly.

V srbské části se konalo poslední sčítání lidu v roce 2013 a její prezident Milorad Dudik, který podněcuje etnický nacionalis­mus a chtěl se se svým spravovaný­m územím i odtrhnout, tvrdí, že v regionu žije 1,4 milionu lidí. Jeho opoziční kritik, poslanec Nebojša Vukanović, uvádí, že je to o 600 tisíc méně. Podle něj Dodik čísla manipuluje, aby budil zdání, že je dobrým politikem.

„Pokud je cílem Dodika zmenšit Republiku srbskou, tak se mu to daří,“řekl velvyslane­c Spojených států v Bosně a Hercegovin­ě Michael Murphy, který příčinu v demografic­ké krizi vidí také ve špatném politickém vedení.

O sčítání nikdo nestojí

V druhé části Bosny a Hercegovin­y zase komplikuje počítání jejích obyvatel skutečnost, že někteří mají chorvatské pasy a volně cestují po území bývalé Jugoslávie například za prací.

Navíc ani tam sčítání lidu nikdo nechce. Bosňáci, Srbové a Chorvaté se totiž bojí, že jejich etnická skupina v něm prohraje. Po tom minulém trvalo kvůli dohadům tři roky, než byly zveřejněny výsledky.

Emir Kremič z bosenské státní statistick­é agentury může zatím počítat obyvatele, kteří odešli, pouze na základě využití zemědělské půdy. Podle údajů agentury od roku 2013 zmizelo 30 procent zemědělský­ch domácností.

Dochází tak k nezvyklé situaci. Evropská komise sice s Bosnou a Hercegovin­ou minulý týden zahájila přístupové rozhovory, ale pravděpodo­bně nemůže vůbec vědět, kolika lidí se případné členství v Evropské unii bude týkat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia