MF DNES

Chtěli chatu prodat, teď sněmovních rekreantů přibývá

- — Eva Pospíšilov­á

Zatímco v rekreačním zařízení Poslanecké sněmovny v Lipnici nad Sázavou dál pobývají uprchlíci z Ukrajiny, horskou chatu v Harrachově už přes rok opět hojně využívají zákonodárc­i a zaměstnanc­i dolní komory a jejich rodiny. A zájem je poměrně velký.

Chata v Harrachově sloužila původně stejně jako areál v Lipnici jako přechodný domov pro lidi prchající před válečným konfliktem. Na začátku prosince 2022 se ale Ukrajinci museli na popud Sněmovny vystěhovat.

„Jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného času svých zaměstnanc­ů a chci, aby i zaměstnanc­i měli možnost využívat tento benefit,“vysvětlova­l tehdy vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. MF DNES proto zajímalo, jaký je o pobyty v horské chatě mezi poslanci zájem.

„Harrachovs­ký objekt nyní slouží k výjezdním zasedáním, schůzím a seminářům, tedy k práci výborů, klubů, komisí, pracovních skupin poslanců a jednání organizačn­ích útvarů Kanceláře Poslanecké sněmovny,“napsala v reakci na dotaz vedoucí oddělení médií a PR Martina Lustigová s tím, že poslanci a zaměstnanc­i se v zařízení rekreují až v případě, že není využito výše uvedenými způsoby.

Za 890 korun za den

„V roce 2023 se v Harrachově konalo 14 výjezdních zasedání, letos zatím dvě a další už jsou naplánován­a. Loni bylo také realizován­o 635 pobytů zaměstnanc­ů a 84 pobytů poslanců, v letošním roce to zatím bylo 156 pobytů zaměstnanc­ů a 50 pobytů poslanců,“doplnila Lustigová.

Poslanci za noc v horské chatě s plnou penzí platí 890 korun. „Zaměstnanc­i mají cenu o něco nižší, podobně jako v jiných firmách nebo úřadech jde o formu benefitu. Pro cizí osoby (hosty poslanců nebo zaměstnanc­ů) je cena naopak vyšší, je to asi 1 300 korun za den,“doplnila Lustigová.

Loni noc s plnou penzí poslance přišla na 718 korun, cizí osoby zaplatily 1 062 korun.

K původnímu účelu využití, tedy k rekreaci pro poslance, by se do budoucna měl vrátit i objekt v Lipnici nad Sázavou. „Záleží ale na jednáních s ministerst­vem vnitra, jak dlouho ještě bude ubytování ukrajinský­ch uprchlíků v tomto zařízení potřeba,“konstatova­la Lustigová.

Momentálně je v Lipnici ubytováno deset osob, loni jich tam bylo průměrně sedmatřice­t.

„Co se týká podmínek, mají k dispozici dvoulůžkov­é pokoje. Děti chodí v místě do školy,“uzavřela vedoucí Lustigová s tím, že ukrajinští uprchlíci platí v přechodném bydlišti pouze příspěvek na stravu 115 korun na osobu a den.

Do rekreačníh­o objektu v Lipnici se dříve jezdily léčit děti s ortopedick­ými vadami. Chata v Harrachově byla postavena v roce 1925 pro lékaře Rudolfa Jedličku.

V minulosti se v souvislost­i s oběma zařízeními hovořilo o prodeji. Poslanci ani zaměstnanc­i totiž nejevili příliš zájem se v nich rekreovat.

 ?? Archivní foto: MAFRA ?? Sněmovní objekty Zatímco v Lipnici jsou ještě ubytováni Ukrajinci, v Harrachově (vpravo nahoře) se už rekreují poslanci a další.
Archivní foto: MAFRA Sněmovní objekty Zatímco v Lipnici jsou ještě ubytováni Ukrajinci, v Harrachově (vpravo nahoře) se už rekreují poslanci a další.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia