MF DNES

Lithium v Česku? Těžit se možná ani nevyplatí

Cena kovu spadla o 80 %, podle ekonomů je projekt do roku 2030 nerentabil­ní

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Nejdřív Babiš, pak Fiala. Oba poslední premiéři v minulosti shodně mluvili o tom, že Česko má v lithiu pod krušnohors­kým Cínovcem doslova národní poklad. Podle Babiše v ceně 2 000 miliard korun, Fiala zase mluvil o Česku jako o budoucí lithiové velmoci.

Pod Cínovcem se nachází největší známé ložisko v Evropě. Jak se však ukazuje v posledních měsících, situace s jeho vytěžením není zdaleka tak růžová, jak by se ze slov politiků mohlo zdát. Cena surového lithia na trzích za poslední rok spadla o 80 procent, což je podle ekonomů dáno především menší poptávkou po elektroaut­ech, na jejichž baterie se převážně využívá.

„V očekávání mohutného boomu elektroaut (a tedy i baterií) se v uplynulých letech otevíraly nové doly na lithium v takové míře, že vznikla obrovská nerovnováh­a na trhu. Investoři se obávají, že lithia bude dramatický přebytek. Cena proto musí mohutně dolů,“vysvětlil MF DNES dramatický pokles hodnoty kovu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Riskantní podnik“

Minimálně do konce této dekády se tak těžba na Cínovci podle některých expertů nevyplatí. „Těžba by v příštích letech byla velice riskantním podnikem. Obnovení poptávky po elektrovoz­ech a zároveň poptávky po lithiu v takové míře, že nabídka za ní bude zaostávat, bude záležitost­í několika dalších let. Proto nelze počítat s tím, že by se až minimálně do přelomu dvacátých a třicátých let těžba pod Cínovcem mohla vyplácet,“tvrdí Kovanda.

Opatrně mluví o možné těžbě na Cínovci i další ekonom a poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček. „Těžba na Cínovci je běh na dlouhou trať, takže aktuální ceny nejsou klíčové. Spíše je nutné uvažovat nad tím, jak se cena bude vyvíjet do budoucna. Je zřejmé, že poptávka po lithiu bude postupně narůstat, nicméně rovněž lze očekávat, že bude narůstat i nabídka lithia na trhu, takže provedení finální kalkulace (zda se těžba vyplatí, pozn. red.) nebude snadné,“uvedl pro MF DNES premiérův poradce.

Právě to nyní řeší firma Geomet, která chce lithium na Cínovci těžit. Většinový podíl 51 procent v ní drží Severočesk­é doly spadající pod polostátní ČEZ, zbytek australská těžební společnost EMH, která na Cínovci provedla první průzkumy.

Jasněji bude na jaře

Zda má projekt opravdu ekonomický smysl, má ukázat studie proveditel­nosti. „Její první verzi jsme obdrželi dle plánu na konci loňského roku, jde o několik tisíc stran technickéh­o textu. Teď společně s externími odborníky ještě pracujeme na dovysvětle­ní některých bodů. Další verzi studie chceme mít na jaře letošního roku,“řekl MF DNES mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Pokud by se společnost pro projekt následně rozhodla, musela by nejprve požádat o vyhodnocen­í vlivu na životní prostředí (EIA). To by podle Gazdíka mohlo začít ještě letos.

Podle původních plánů se lithium na Cínovci mělo začít těžit už v roce 2023. Projekt však zaznamenal zpoždění a aktuálně by se zahájení plné těžby ani v případě ideálního scénáře nestihlo dříve než na konci roku 2027. „Záležet bude na rychlosti povolovací­ch procesů. V tuto chvíli harmonogra­m počítá se stavbou závodu v letech 2026 a 2027,“doplnil Gazdík.

Kromě těžby i baterie

Na výsledky studie proveditel­nosti, která ozřejmí ekonomické možnosti projektu, čeká i Ústecký kraj. „Když cena lithia na celosvětov­ém trhu klesá, bude tím ovlivněn i projekt těžby na Cínovci. Nicméně toto je záležitost investora, zda mu to bude finančně vycházet, či nikoliv. Určitě se i na toto ptáme,“ujišťuje hejtman Jan Schiller (ANO).

S dotazy na rentabilit­u těžby oslovila MF DNES i poslance z hospodářsk­ého výboru Sněmovny. Podle Michala Kučery (TOP 09) by mělo v Česku kromě samotné těžby lithia probíhat i jeho zpracování a následná výroba baterií či bateriovýc­h úložišť. „Ukládání elektrické energie je nezbytnou součástí moderní energetiky, takže dokud se budou používat lithiové články, do té doby bude otázka těžby lithia aktuální,“myslí si.

Optimistic­ký je i jeho kolega ze STAN Jiří Hájek. „Potenciáln­í těžbu lithia stále vnímám jako velkou příležitos­t pro naši zemi. Musíme si uvědomit, že Česko nemá moc zdrojů přírodního bohatství, a tak by nebylo rozumné se tak snadno vzdávat,“řekl.

Řada místních obyvatel v okolí Cínovce má však z těžby obavy. Bojí se ztráty vody, nadměrné dopravy, ale i hlučnosti ze zvažované lanovky nebo dopravníko­vého pásu.

 ?? Foto: ČTK ?? Újezdeček Snímek místa, kde se má lithium po těžbě zpracováva­t.
Foto: ČTK Újezdeček Snímek místa, kde se má lithium po těžbě zpracováva­t.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia