MF DNES

Šestka brojí proti školní turistice

Praha 6 už loni kontrolova­la trvalé bydliště budoucích prvňáků, kteří se hlásili na „její“základní školy. Letos přitvrzuje a hodlá prověřovat i to, jestli mají stejnou adresu jako dítě i jeho rodiče. Ve školách jí totiž chybí místa.

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

DEJVICE „Je to, jako když stojíte ve frontě na lyžích na Medvědíně dvacet minut a najednou někdo předjede frontu a řekne: ‚Já jsem domácí, děkuju a na shledanou‘,“komentuje situaci na základních školách Prahy 6 Petr Karvánek, ředitel ZŠ Antonína Čermáka v Bubenči.

Hradčany, Dejvice, Střešovice, Břevnov, Bubeneč i Veleslavín jsou čtvrti, jejichž patnáct základních škol má mezi rodiči dobrou pověst, a patří tak k velmi vyhledávan­ým. Rodiče z jiných částí Prahy a Středočesk­ého kraje proto své potomky účelově přihlašova­li a přihlašují k trvalému pobytu poblíž vyhlédnutý­ch škol. Mezi budoucími prvňáky tak docházelo k velkému přetlaku a na školy se často nedostaly skutečně „šestkové“děti, přestože bydlely třeba jen přes ulici, a jednalo se tudíž o jejich ‚spádovou školu‘ (škola, na kterou dítě spadá podle místa bydliště – pozn. red.).

„V Praze to poměrně levně vyřídí specializo­vané agentury. Potom se žáci, kteří se u nás na poslední chvíli přihlásí k trvalému bydlišti, dostávají na roveň těch, kteří vyrůstají vedle školy,“říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Kontrola bydliště u zápisu

Loni se Praze 6 podle místostaro­stky pro školství Mariany Čapkové (Praha 6 Sobě) podařilo díky kontrole bydliště snížit počet prvňáků zhruba o dvě stě dětí z jiných oblastí.

Letos městská část ve spolupráci s vedením škol pravidla ještě zpřísnila. Učitelé tak budou u zápisu 18. a 19. dubna kontrolova­t nejen to, jestli má dítě trvalý pobyt v městské části minimálně tři měsíce, ale nově i to, jestli na stejném místě dlouhodobě bydlí také alespoň jeden z jeho rodičů.

„Schválená metodika definuje případy, u kterých budeme mít pochybnost­i. Závisí potom na ředitelích škol, jak se s tím v den zápisu popasují,“vysvětluje Čapková.

„Věřím, že lidí, kteří si kvůli škole zřizují účelové bydliště, bude čím dál méně. Na zápisu tomu musí čelit při osobním rozhovoru. Pokud má rodič nově vystavený průkaz a trvalé bydliště méně než dva měsíce ve spádovém obvodu, ptáme se na důvod. Chceme vidět nájemní smlouvu. Pokud s tím má problém, jsou asi naše pochybnost­i na místě,“dodává Karvánek.

Na ZŠ Antonína Čermáka se loni přihlásilo sto patnáct dětí ze spádového obvodu, v prvních třídách ale bylo jen osmdesát dva míst. „Z rozhovorů s rodiči jsme zjistili, že pět dětí z přihlášený­ch jsou spádoví turisté,“doplňuje Karvánek. Jednoho z nich jim ale nařídil přijmout magistrát hl. m. Prahy.

Vyvarovat se losování

Případ, kdy magistrát přijal jednoho spádového turistu do šestkové školy, řeší městská část soudně a podala na město žalobu. V případě odvolání bude záležitost řešit Nejvyšší správní soud. To Stárek kvituje, protože by tak vznikl judikát pro další podobné případy. „Pokud budou kapacity, tak jsme připraveni přijmout i děti ze Středočesk­ého kraje nebo z jiných částí Prahy. Ale nechceme, aby se muselo losovat ze spádových dětí a nedostalo se na ně,“dodává Stárek.

S nedostateč­nou kapacitou se ale dlouhodobě nepotýkají jen školy v metropoli, ale i v sousedství hlavního města, například ve Středokluk­ách, kde mají momentálně 270 žáků.

„Školy v okolí jsou přeplněné. Všude se stavějí nové domy,“říká starosta obce Jaroslav Paznochta (Pro Středokluk­y), podle kterého se v příštích letech zvýší počet žáků až na 500. Obec proto koupila od kraje prázdné budovy bývalé střední školy, v nichž hodlá zbudovat nové učebny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia