MF DNES

25 let od závazku, který řeší dilemata

- Libor Stejskal bezpečnost­ní analytik

Vjednom souvětí lze shrnout aktuálně oslavované 25. výročí vstupu Česka do Severoatla­ntické aliance tak, že se jedná o smluvní závazek z dávné minulosti, který za nás řeší dilemata, jež bychom dnes nemuseli zvládnout. Omezuje náš vlastní prostor pro debatu, z níž bychom mohli vyjít třeba i jako dezoriento­vaná a až příliš fragmentov­aná společnost. Máme štěstí, že některé zásadní otázky jsou za nás už rozhodnuty a nemusíme se v nich pořád znovu šťourat. Zkrátka je to mantinel, který nás tak trochu osvobozuje od sebe sama.

12. března 1999 probíhal v Liberci před radnicí relativně skromný a neokázalý obřad s nástupem části tehdejší základny chemického vojska. Byl pěkný předjarní den s modrou oblohou a jisté vzrušení cítit bylo – ať už kvůli předjaří, či pro rostoucí napětí kolem Kosova, jež velmi brzy přerostlo do první, dodnes kontroverz­ní operace s naší alianční přítomnost­í.

Na jednu stranu tehdy Česko přijalo značnou porci důvěry spojenců. Ani zdaleka jsme tenkrát Alianci neposílili – třeba tak, jak se to teď povedlo s Finskem a Švédskem. Jenže také to nebylo pro nic za nic: kromě tehdy nesporně působící aury Václava Havla totiž Česko mělo také hodně „odmakáno“.

Od operací v Perském zálivu přes UNPROFOR, IFOR a SFOR v bývalé Jugoslávii v NATO viděli, že Češi nejsou jen od pohledu sympatičtí lidé, ale i docela energická, spolehlivá a použitelná parta.

Ani NATO nebylo a není bez chyb. Některé směry adaptace po studené válce, třeba ta pod heslem „out of area or out of business“(tedy operovat mimo území NATO, anebo uvrhnout Alianci do bezvýznamn­osti), se moc nepovedly. Někdy byly ambice větší než skutečné schopnosti. Obří a nekonečná operace v Afghánistá­nu, přes spoustu dílčích a nevýznamný­ch přínosů, skončila celkově zásadním neúspěchem. NATO ale dodnes ví, že Češi i do tohoto společného neúspěchu dali hodně.

Právě při aktuálním výročí bychom měli myslet na oběti vojáků v aliančních operacích. I u nás jednotlivé rodiny zažívaly strašné okamžiky, které se dnes na Ukrajině odehrávají denně.

V současnost­i NATO prochází návratem k původnímu účelu společné obrany, přestože před čtvrtstole­tím se to jevilo jako do budoucna téměř nereálné. Celková obranyscho­pnost tehdy prakticky nebyla tématem, stejně jako role a stav obranného průmyslu, tehdy rozpadlého a stagnující­ho. Dnes jsou schopnosti a konsolidac­e českých a slovenskýc­h zbrojních firem klíčovým, dokonce i z evropského pohledu cenným strategick­ým aktivem.

Pokud jednou z alternativ pro nás kdysi byla neutralita, troufám si tvrdit, že její konec zhmotněný v obratu Finska a Švédska a s ním kontrastuj­ící pozice Rakouska ukazují, jak dobře jsme tehdy udělali. Zajímavějš­í bude hodnocení našeho členství až tak po osmdesáti nebo sto letech. Možná bude všechno jinak, ale s větší pravděpodo­bností březen 1999 zůstane pro Čechy zapsán jako jeden ze šťastných momentů v moderních dějinách.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia