MF DNES

Zlomí prokletí?

Ač tři Češi moc nehrají, Leverkusen letí za historický­m titulem

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Patrik Schick? Nehrál. Matěj Kovář? Nechytal. Adam Hložek? Naskočil až v 90. minutě. Přitom tři fotbaloví vyslanci v Bayeru Leverkusen­u prožívají epochu, jež může zlomit jedno nekonečně dlouhé prokletí.

Je to vážně blízko! Tak blízko, že si fanoušci Leverkusen­u podomácku vyrábějí nové a nové černočerve­né vlajky, kterými se chystají oslavit historický úspěch v německé lize.

Po pěti druhých místech. Po třech nezdarech ve finále Německého poháru. Po porážce ve finále Ligy mistrů 2002. Po slzách a vzteku.

Tovární jedenáctka, jak se 120letému klubu přezdívá, se dotýká okamžiku, ve který se snad ani nedoufalo. Může poprvé vyhrát bundesligu. „Šance na titul? Povíme si v květnu. Buďme realisté a nelétejme v oblacích,“velí trenér Xabi Alonso, strůjce velké německé revoluce. Ale jde to zůstat nohama na zemi? Po víkendu už nikdo nepochybuj­e. Rozjetý Leverkusen si doma pošmákl na Bayernu Mnichov, německého hegemona nepustil do pořádné šance a protančil k famóznímu triumfu 3:0.

Na prvním místě pětibodový náskok na Bayern. K tomu semifinále Německého poháru. Plus osmifinále Evropské ligy.

Všech jedenatřic­et soutěžních zápasů v sezoně bez porážky!

„Ta euforie je vážně neskutečná. Před Bayernem byl tak velký zájem o lístky, že by svůj třicetitis­ícový stadion vyprodali klidně šestkrát,“líčí Michal Řežábek, komentátor stanice Nova Sport, který se specializu­je na bundesligo­vé přenosy.

Schválně zkuste najít na kontinentu klub, který by ve své zemi tak brutálně rozcupoval zavedené pořádky. Snad malá Girona straší španělské giganty, ale to je tak asi všechno. Leverkusen, za zády s farmaceuti­ckým gigantem, má grády, které navíc každým týdnem sílí.

V sobotu večer se nechal vyhecovat i střídmý kouč Alonso, aby se stal součástí děkovačky pod vášnivým kotlem fanoušků. V bílých teniskách spěšně vyrazil od střídačky, načež přibrzdil a mávl na svůj realizační tým: „Pojďte všichni, je to přece týmová práce, musíme držet pospolu.“

Než doběhl k šestnáctce a chytil útočníka Hložka kolem ramen, brankář Hradecký, kapitán týmu, už šplhal na ocelový plot mezi diváky. Pokud náhodou nevíte, Hradecký je Fin narozený v Bratislavě. A hlavně elitní gólman a tahoun. Rukavice strčil dozadu za trenýrky, sedl si rozkročmo na bidlo a naučeným chorálem do mikrofonu hecoval celý stadion, ať opakuje po něm. Jako při karnevalu.

„Sleduju bundesligu poměrně dlouho a poctivě, ale nikdy bych netipoval, že to Leverkusen opravdu dokáže. Teď už tomu věřím. A ten důvod je jednoznačn­ě Xabi Alonso,“poví komentátor Řežábek. Neříkejte, že vám je jméno Xabi cizí. V moderní éře nenajdete příliš fotbalistů s tak úžasným prostorový­m vnímáním a přihrávkov­ou virtuozito­u. Hrával v Realu Madrid, Liverpoolu či Bayernu Mnichov. Trénovaly ho veličiny Benítez, Ancelotti, Guardiola nebo Mourinho. Všichni si šikovného Baska považovali za preciznost, pracovitos­t a ochotu: „A stejný vliv má na mužstvo i jako trenér.“

Na první pohled nepříliš nápadný, ve skutečnost­i však akurátní a nepostrada­telný. Pedant i perfekcion­ista, který umí chválit i adresně zkritizova­t. Ve dvaačtyřic­eti nikam nepospíchá, pořád tvrdí, že se musí učit. Leverkusen je teprve jeho druhá štace, ta první v béčku milovaného San Sebastianu skončila postupem do druhé ligy po šedesáti letech!

V Leverkusen­u během půldruhého roku způsobil Alonsománi­i, nicméně jeho Češi stojí lehce stranou. Nedá se říct, že ve stínu, spíš ve vedlejších rolích. Kanonýr Schick doplatil na svá zranění. Ani začátek aktuální sezony nestihl a zpovzdálí sledoval, jak senzačně se rozstřílel Nigerijec Boniface. A ač je teď zraněný, stejně vpředu dostávají přednost jiní. Alonso prostě nerad šíbuje se sestavou, což se mu vyplácí.

I proto se zatím marně pere s konkurencí mladý exsparťan Hložek. Víte, že ani jeden ze svých 47 ligových zápasů neodehrál celý? Stanovil tak nehezký německý rekord. A gólman Kovář? Patří mu duely v národním poháru a taky se dá říct, že díky tréninkové píli pomohl zkušenému kolegovi Hradeckému. Zatímco dřív Leverkusen potápěly kiksy gólmanů a obrany, teď má suverénně nejlepší defenzivu v soutěži.

„Bayer byl vždycky ambiciózní klub, který bojoval o nejlepší čtyřku. Hrál hezký fotbal, leč ve velkých zápasech a důležitých chvílích selhával. To se teď neděje. Díky Alonsovi je Leverkusen mentálně silný a hladový,“vidí Řežábek.

Tak hladový, že tři zápasy dokázal rozhodnout v nastavení. V tom se ukazuje síla šampionů. A jedině tak se Leverkusen může navždy zbavit své hořké přezdívky Neverkusen.

Díky Alonsovi je Leverkusen mentálně silný a hladový.

 ?? Foto: Reuters ?? Zandali jsme i Bayern! Matěj Kovář (zleva), Adam Hložek, kouč Xabi Alonso a Borja Iglesias slaví s fanoušky Leverkusen­u.
Foto: Reuters Zandali jsme i Bayern! Matěj Kovář (zleva), Adam Hložek, kouč Xabi Alonso a Borja Iglesias slaví s fanoušky Leverkusen­u.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia