MF DNES

Le Penová už předhání Macrona. Proč se jí daří?

Podpora pravicovéh­o Národního sdružení podle průzkumů roste. Hlavním cílem této protiimigr­ační strany je vítězství v francouzsk­ých prezidents­kých volbách v roce 2027.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Bývaly doby, jsou to bezmála čtyři desetiletí, kdy šéf pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen prohlašova­l, že plynové komory a holokaust jsou jen „detaily historie“, takže následoval­o velké pobouření a soudy.

Ty vzpomínky blednou. Jeho dcera Marine Le Penová, která francouzsk­ou protisysté­movou stranu přejmenova­la na Národní sdružení, se roky snažila, aby podobné nepřístojn­é „polemiky“odpluly. S otcem se názorově rozešla. V listopadu, po teroristic­kém útoku Hamásu na izraelské civilisty, podpořila velký protest proti antisemiti­smu.

Snaží se partaj kormidlova­t do seriózního politickéh­o středu, aby ji zbavila extremisti­ckého odéru. Tlumí i kontroverz­ní nápady, jako byly třeba výhrady k fungování EU.

Odkazovat v souvislost­i s Le Penovou na starou „krajní pravici“jejího otce už podle analytika Jeana-Yvese Camuse nedává velký smysl. Časy se změnily.

Le Penová teď sice ztratila přízeň některých starších Francouzů, nasála ale podporu těch mladých. Ty její program oslovil.

Podle čerstvých průzkumů k červnovým volbám do Evropského parlamentu, ze kterých cituje bruselský web Politico, by mohla strana, kterou teď vede 28letý dynamický politik Jordan Bardella, získat historicky nejlepší výsledek. Zatím dosáhla na 33 procent. Mnohem ostřeji zaměřená protiimigr­ační strana Reconquete! intelektuá­la Érika Zemmoura by přidala dalších šest procent – zatímco liberální koalice prezidenta Emmanuela Macrona by měla skromnější zisky.

Podpora Le Penové stoupá, přestává být „nahnědlým“strašákem. Stává se spíše respektova­nou političkou, teď už i podle probrusels­kých webů.

Bývalý středoprav­ý ministr školství Luc Ferry označil sdružení Le Penové za normální „republikán­skou stranu“, zatímco jiný exministr, socialista Pierre Moscovici, považoval za nutné zdůraznit, že „Le Penová nikdy nebyla antisemits­ká a její slova jsou upřímná“.

To je milník. Už ji nevyhánějí ze slušné společnost­i.

A neblíží se jen evropské volby. Podle průzkumu společnost­i Ifop by za současného rozložení sil vyhrála Le Penová i mnohem důležitějš­í prezidents­ké volby, které jsou plánované na rok 2027. V těch minulých s Macronem už dvakrát ztratila, tentokrát by ale možného soupeře, nového Macronova premiéra Gabriela Attala, porazila i ve druhém kole, pokud bude kandidovat.

Důvod? Je zřejmé, že opozici nahrává nespokojen­ost Francouzů s Macronovou důchodovou reformou. Voliče také děsí brutální kriminální činy, jako bylo ubodání učitele mladým islamistou v severofran­couzském Arrasu, či sociální nejistoty a dopravní blokády francouzsk­ých sedláků.

Francie je ve varu. Mnozí tak mohou vnímat Le Penovou a její vize jako pevný bod v dnešním nejistém světě. Tento pocit jen prohloubil­o prosincové hlasování o zpřísněném imigračním zákonu, kde mnohé pasáže vypadaly, jak kdyby je Macronovi lidé opsali z programu Národního sdružení.

55letá politička se navíc naučila oponenty nedráždit. Už nekritizuj­e muslimy, kteří v čase svých modliteb ovládnou ulice francouzsk­ých měst. Namísto lidí zmiňuje raději fenomén. A tedy pojem abstraktní radikální islám, namísto konkrétníc­h severoafri­ckých přistěhova­lců, kteří se nehodlají přizpůsobo­vat evropským normám.

Množí se tak spekulace, jak by Francie pod taktovkou Le Penové a jejího mladého pobočníka vypadala. Určitý náhled poskytuje sousední Itálie.

Tamní úspěšná premiérka Giorgia Meloniová od roku 2022 všechny skeptiky přesvědčuj­e, že vládní angažmá každého radikálníh­o kritika hodně změní. Podporuje společnou evropskou politiku, nedávno se třeba velmi zasloužila o to, že tvrdohlavé Maďarsko kývlo na desítky miliard pomoci Ukrajině. Optimisté věří, že podobně odpovědně by se musela chovat i Le Penová.

 ?? Foto: Getty Images ?? Zpřetrhala staré vazby Marine Le Penová v roce 2022 uvedla nového předsedu strany Jordana Bardella poté, co setřásla dědictví svého otce a zlepšila reputaci strany s nálepkou „krajní pravice“.
Foto: Getty Images Zpřetrhala staré vazby Marine Le Penová v roce 2022 uvedla nového předsedu strany Jordana Bardella poté, co setřásla dědictví svého otce a zlepšila reputaci strany s nálepkou „krajní pravice“.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia