MF DNES

Tisíce přetíženýc­h kamionů

Stát chce více motivovat úředníky, kteří mají v obcích na starosti pokuty pro řidiče.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Většina přetíženýc­h kamionů na českých silnicích stále uniká pokutám i přesto, že na hlavních tazích na ně číhají automatick­é vysokorych­lostní váhy. Problémem není technologi­e vážení, ale skutečnost, že množství odhalených přetíženýc­h kamionů nestíhají úředníci zpracovat. Ani k tomu nejsou podle ministerst­va dopravy příliš motivovaní. Většina peněz totiž neputuje do obcí, jejichž úředníci mají s papírování­m kolem pokut nejvíce práce. Ministerst­vo chce proto systém jejich rozdělován­í nastavit znovu.

„Systém umožňuje v obou směrech zvážit kamion, ale i ostatní vozidla s přesností pěti procent a v případě přetížení generovat automatick­y podklady pro řešení přestupku,“uvedl po zprovozněn­í systému vysokorych­lostních vah na 47. kilometru dálnice D8 u Lovosic jejich výrobce, společnost Cross Zlín.

Jen zlomek řešených přestupků

Podle lovosické radnice se počty nachytanýc­h kamionů po spuštění vah v období největších náporů blížil až desetitisí­cům měsíčně. Úředníci byli schopni zpracovat tři až čtyři tisíce přestupkov­ých řízení. Váhy tak byli nuceni i vypínat a měřit pouze namátkově, aby rozdíl mezi zaznamenan­ými a řešenými přestupky nebyl tak veliký.

Vloni v Lovosicích automatick­é váhy zaznamenal­y 50 tisíc upozornění. Řada z nich ale byla planých. „Mnoho dopravců má zaplacenou výjimku u ministerst­va dopravy, která jim umožňuje převážet větší hmotnosti. Pak jsou další výjimky, například na autobusy. Váha oznamuje autobusy, které mají přes 18 tun jako přestupek, autobusy však mohou mít až 19,5 tuny. Dále dochází k chybám při vážení, kdy auta jsou u sebe příliš blízko a ovlivňuje to korektnost došlé fotodokume­ntace,“uvedla mluvčí úřadu Petra Adamíková. Výsledný počet řešených přestupků tak byl vloni pouze v řádu tisíců.

I přes tyto počáteční problémy ministerst­vo dopravy připravuje další rozšíření systému vážení.

„Počítáme s tím, že budeme do budoucna rozšiřovat místa s vysokorych­lostním vážením, ačkoliv si uvědomujem­e limity. Se Svazem měst a obcí a s kraji se ale musíme dobrat nějakého lepšího poměru z výtěžku z těchto pokut,“uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V současnost­i 45 procent z vybraných pokut směřuje vlastníkov­i komunikace, která je přetíženým­i kamiony poškozován­a, tedy z velké části státním silničářům, dalších 40 procent krajskému úřadu a zbylých 15 procent připadne obci s rozšířenou působností.

„Svaz obcí se již v minulosti na ministerst­vo dopravy s požadavkem na změnu v přerozděle­ní pokut za přetížení vozidel obracel. Řada obcí musela po umístění stacionárn­ích kontrolníc­h vah najmout na vedení přestupků další úředníky. Náklady na jejich činnost ale léta neměnný správní poplatek tisíc korun nepokryje – je to pouhý zlomek z vybraných pokut,“uvedla Alexandra Kocková ze Svazu měst a obcí. Podle ní by situaci zlepšilo, pokud by stát podíl peněz pro obce navýšil na pětinu z vybíraných částek. Ty totiž nejsou zrovna nízké. „Nejčastějš­í přetížení se pohybuje v řádu do 3 tun, za které se uloží pokuta ve výši 27 000 korun,“uvedla Taťána Lukšová, vedoucí oddělení správních činností v Židlochovi­cích, které mají na starosti obsluhu vysokorych­lostních vah na dálnici D2 od března 2020.

Vyjednáván­í pokračuje

Kolik peněz nakonec stát nebo kraje obcím přepustí, není dosud jisté. Podle mluvčího ministerst­va dopravy Františka Jemelky zatím vyjednáván­í teprve začala. Samotnou změnu by úřad chtěl legislativ­ně ukotvit ve druhé polovině letošního roku ve formě novelizace zákona o pozemních komunikací­ch. I bez toho se alespoň částečně podařilo situaci během loňska vylepšit.

„Podařilo se nám částečně digitalizo­vat náklady do vydaných povolení pro nadrozměrn­é náklady. Úředníci si tak umí spárovat ta vozidla, která mají výjimku,“uvedla náměstkyně ministra dopravy pro ekonomiku a infrastruk­turu Lenka Hlubučková.

Zatímco u kamionů registrova­ných v Česku si úředníci umějí elektronic­ky sáhnout do záznamů, u cizích vozidel je situace komplikova­nější. Tam by ale ministerst­vo rádo do budoucna propojilo databázi se systémem elektronic­kého mýta, kde je velká část zahraniční­ch kamionů registrová­na a jehož prostředni­ctvím platí poplatky za použití dálnic. Přestože jde o satelitní systém, stále ještě používá desítky takzvaných kontrolníc­h mýtných bran, kde se nachází technika pro identifika­ci projíždějí­cích nákladních vozidel.

„Budeme schopni rozpoznat, který z kamionů je pravděpodo­bně přetížený, a pak jej na nejbližším stanovišti zvážit pomocí přesného nebo statického zvážení,“uvedl Kupka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia