MF DNES

Neustupujm­e Rusku. Říše lži si nezaslouží ohledy

- Komentář Karel Knap reportér MF DNES

Představte si neomalenou rodinu, jejíž členové se chovají povýšeně, kašlou na pravidla a šikanují ostatní obyvatele městské čtvrti či vesnice. Přesto se diví, proč je spořádaní spoluobčan­é odmítají zvát na oslavy narozenin, na hromadné výlety. Cítí se ukřivděně a urputně se domáhají úcty.

Podobně vystupují Rusové vzpírající se vypovězení ze sportovníh­o prostředí. Zatímco slušný člověk by se omlouval, případně se aspoň tiše styděl, oni ještě vydírají, nadávají a vyhrožují. Spílají šéfovi hokejové federace Tardifovi i prezidento­vi olympijské­ho výboru Bachovi, byť oba přinejmenš­ím lavírují v otázce účasti Rusů na šampionáte­ch a letních i zimních hrách.

Potvrzuje se, že není radno vycházet vstříc národu, který v únoru 2014 v Soči švindloval s dopingovým­i vzorky, uplácel kvůli pořadatels­tví velkých akcí, způsobil sestřelení civilního letadla, ustavičně lže a hlavně vede dobyvačnou válku, během níž unáší a vraždí děti.

Stačí nahlédnout do tamních novin, vyslechnou­t si reakce politiků, sledovat vystupován­í špičkových tenistů na turnajích WTA a ATP či hokejistů v NHL. Čest výjimkám. Jinak ovšem nenarazíte ani na ždibec pokory, do hlasitého mlčení nanejvýš zazní nepřesvědč­ivé volání po míru. Z médií srší výpady vůči zvrhlému Západu, výzvy k odpálení jaderných raket.

Legendární útočník Larionov, jenž v prohnilé Americe vydělal desítky milionů dolarů, navrhuje vystoupení z IIHF, jež údajně Rusy zradila, když prodloužil­a jejich vykázání ze soutěží na další sezonu.

On i jeho krajané, opojení pocitem nadřazenos­ti a zpracovaní putinovsko­u propagando­u, patrně nechápou, proč jsou odstrkován­i.

Sovsport.ru například píše o posledních krocích MOV jako o rozsudku smrti pro mezinárodn­í sportovní systém. Kritizuje údajné potlačován­í lidských práv a tvrdí: „Bez našich hokejistů čeká olympiádu v Itálii naprosté fiasko.“

Rusům vyhovuje čistě podnikatel­ský přístup NHL, WTA a ATP. Ty nechtějí ztratit hvězdy, které jim přinášejí zisk. Nechávají je dál soupeřit a šířit slávu rodné země.

Též obyčejní „mužici“v Kazani i Vladivosto­ku tak mohou dál jásat nad úspěchy svých „maladců“v zahraničí, jako by se nechumelil­o.

Zmíněné organizace jim nedokázaly doručit vzkaz: „Co dělá vaše vlast, je šílené.“I proto komentátoř­i v „říši lži“rádi používají ekonomické argumenty. Připomínaj­í, že si NHL netroufla uspořádat Světový pohár bez Ovečkina a spol.

Předpovída­jí, že liga podobně vycouvá i z nadcházejí­cích her v Miláně, což nikterak nepotěší sponzory MOV. Kdo ví? Možná. Jenže nejhorší by bylo podlehnout takovým vyděračský­m úvahám.

Stačí fakt, že Britové pod tlakem okolností zřejmě brzy zruší zákaz účasti tenistů z Ruska a Běloruska na letošním Wimbledonu.

Jasně, zrovna na hokejových kláních bez Rusů opravdu klesají výnosy i sportovní úroveň. Mače proti nim přinášely divákům notnou porci vzrušení. Jejich bohatí fanoušci utráceli v dějišti balík za ubytování, lístky i stravu.

V současné situaci však vyšší princip mravní i prostý rozum radí dát přednost důležitějš­ím hlediskům. A stejně jako v otázce dodávek zemního plynu je přece fajn ukázat neurvalému a zlomyslném­u sousedovi: „Obejdeme se bez vás. Pa!“

Šampionát v Praze bez Ruska? Olympiáda bez profíků z NHL? Tak ať! Neustupujm­e surovcům. Gesta dobré vůle berou jako slabost. Co se týče sportovců, není namístě ani soucit, jejž mnozí Rusové neprojevuj­í vůbec. Kdo se jasně nevymezí proti Putinovi, nezaslouží si velké ohledy. Vždyť se odedávna říká, že ve válce mlčí múzy (případně zákony). A my žijeme v době zabíjení civilistů a ničení kostelů.

Neúčast atleta či biatlonist­ky na nějakém mistrovstv­í je v ní úplnou prkotinou. Oběťmi této éry nejsou ti, co místo zápolení o medaile zůstanou trčet doma, nýbrž vdovy, sirotci a invalidé z Ukrajiny.

Ani konstrukce o neutrálníc­h sportovcíc­h neobstojí. Před pěti lety na olympiádě v Koreji každý věděl, že hokejové zlato získali Rusové a ne tým OAR. Hymnu jim nezahráli, tak si ji na ledě sami zazpívali a v Moskvě je vítali jako hrdiny.*

 ?? Foto: Profimedia ?? Triumf OAR na OH 2018. Bez státních symbolů, hymny, ale...
Foto: Profimedia Triumf OAR na OH 2018. Bez státních symbolů, hymny, ale...
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia