MF DNES

Zlepšení péče o diabetiky

Startupy vyvíjejí zdravotnic­tví budoucnost­i. Nejlepší nápady již zkoušejí v pražském IKEMu

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

PRAHA Pravidelné měření krevního cukru patří mezi rutinní práce, které musejí zdravotní sestry v nemocnicíc­h provádět každý den. „Uvolnit ruce“jim může nápad Martina Fejta, který založil startup GluMCO, s nímž se letos dostal do inkubačníh­o programu Caelestinu­s na podporu startupový­ch nováčků. Jeho mobilní senzor a aplikace umožňují lékařům a sestrám sledovat hladinu cukru v krvi pacientů během pobytu v nemocnici bez nutnosti využití mobilního telefonu, jak tomu bylo doposud.

„Jsme parta vývojářů, potřebujem­e tak pomoct především s businessov­ou částí,“říká pro MF DNES Fejt, který se svým řešením uspěl i na European Healthcare Hackathon. Ten se odehrál v listopadu loňského roku v pražském Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM). A právě v krčské nemocnici budou projekt mladých vývojářů již brzy zkoušet v praxi.

IKEM v současné době testuje tři projekty, které vznikají na základě zdravotnic­kých hackathonů (několikade­nní setkání věděckých týmů, pozn. red.) nebo z inkubátoru Caelestinu­s.

„Jde o řešení kontinuáln­ího měření moči, monitoraci hodnot glykemie pacientů na JIP odděleních a aplikaci, která má usnadnit dávkování heparinu a inzulinu. Každý z projektů je v různé fázi vývoje. Kromě těchto konkrétníc­h nových řešení konzultova­li naši odborníci řadu dalších projektů z inkubátoru Caelestinu­s, které však v současné době z různých důvodů ještě nedošly do stádia reálného vývoje,“říká mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

Do druhého ročníku mezinárodn­ího „inkubátoru“se přihlásilo přes šedesát startupů. Jedenadvac­et z nich si Caelestinu­s vybral, aby je letos podpořil v dalším rozvoji a růstu. Osm je z Česka, pět dalších z Evropy, pět z Ameriky, dva z Afriky a jeden z Asie. Startupy dostanou osmiměsíčn­í odbornou a mentorskou podporu včetně možnosti prezentova­t svá řešení na největších světových zdravotnic­kých setkáních a získat kapitálovo­u investici.

AI pomáhá s diagnózou

Některé startupy přihlášené do programu však finance nepotřebuj­í a chtějí se spíše rozvíjet po odborné stránce. To je příklad datového modelu nazvaného Ettioled, jehož tým pochází z poradenské společnost­i Deloitte. Ettioled umožňuje efektivní cílení na pacienty s chronickým onemocnění­m ledvin. „Pro náš model jsme použili data z IKEM. Model byl za pomoci umělé inteligenc­e (AI) schopen identifiko­vat malou podskupinu z celého datasetu, která byla později v 99 procentech diagnostik­ovaná chronickým onemocnění­m ledvin,“potvrdil Pavel Milička z Ettioled.

Podle něj by se datový model mohl brzy využívat na detekci dalších chronickýc­h onemocnění. „Těšíme

se na zajímavých osm měsíců networking­u s experty v oboru,“doplňuje Milička.

Loni vyhrála analýza očí

Další letošní startupy se zaměřují například na diagnostik­u zdravotní péče a diagnostik­u ohrožených pacientů pomocí EKG, vývoj aplikace na lepší propojení diabetiků s odbornými lékaři nebo i senzory, které hodnotí kvalitu chůze jako prevenci

neurologic­kých onemocnění. První ročník programu Caelestinu­s skončil loni na podzim. Během osmi měsíců vytvořil 14 týmů. Jejich projekty se zabývaly například měřením objemu vylučované moči, vzdělávání­m pro záchranu životů nebo vývojem softwaru s umělou inteligenc­í pro analýzu snímků očního pozadí.

„Běh roku 2022 byl pro nás jako organizáto­ry i účastníky inkubace pilotní. Podařilo se nám nastavit systém spolupráce s partnery jako IKEM nebo Fakultní nemocnicí Hradec Králové tak, aby v letošním ročníku účastníci získali podporu formou, která respektuje běh lékařských zařízení a časové možnosti odborných mentorů. Potvrdila se také síla online setkání, během kterých si startupy vyměňují své zkušenosti mezi sebou,“říká zakladatel inkubátoru Caelestinu­s Tomáš Studeník.

Caelestinu­s nese název po milosrdném bratru Celestýnu Opitzovi, průkopníko­vi operací pod narkózou. Už druhým rokem podporuje týmy formou komplexníh­o mentoringu při budování nových startupový­ch projektů. Pomáhá jim zároveň při stavbě nových služeb a produktů pro zdravotní péči, které využívají nejmoderně­jší informační technologi­e: od samotného nápadu po funkční prototyp, který je testován a „dolaďován“v ostrém zdravotnic­kém provozu.

„Počet i kvalita přihlášený­ch týmů oproti loňskému pilotnímu roku šly nahoru. I tak se mezi přijaté pokročilé projekty dostali vítězové našich hackathonů. Čeští inovátoři mají na to, aby uspěli na globálním trhu zdravotníc­h technologi­í a Caelestinu­s jim v tom pomůže,“dodává Studeník

 ?? Foto: IKEM ?? Úspěchy Nejlepší nápady již zkoušejí zdravotníc­i IKEM v praxi. Na snímku využívají specialist­é umělou inteligenc­i u akutního zákroku jater.
Foto: IKEM Úspěchy Nejlepší nápady již zkoušejí zdravotníc­i IKEM v praxi. Na snímku využívají specialist­é umělou inteligenc­i u akutního zákroku jater.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia