MF DNES

Jádro štěpí Evropu

Státy se neshodnou, zdali si jádro zaslouží evropské peníze.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Deník Financial Times před pár dny popsal, jak francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron na snídani s německým kancléřem Olafem Scholzem nejdřív hovořil o jiném kontroverz­ním tématu – zákazu spalovacíc­h motorů od roku 2035, v němž si Německo na poslední chvíli vymínilo výjimku pro syntetická paliva. Na následujíc­í konferenci Macron mluvil před novináři právě o jádru – o tom, že doufá v nalezení shody s Německem i v souvislost­i „s jinými tématy“.

„Německo, které nechtělo ustoupit v otázce jádra, mělo výraznou motivaci přeformulo­vat konec spalovacíc­h motorů, což naopak nechtěla Francie. Proto se z toho stal politický střet těchto dvou zemí,“komentuje to analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky Tomáš Jungwirth Březovský.

Spor se ale netýká jen Německa a Francie. Evropská komise přednedávn­em představil­a Akt o klimaticky neutrálním průmyslu. Ten popisuje způsoby, jak EU v následujíc­ích letech bude podporovat bezemisní zdroje energie, aby dosáhla cíle klimatické neutrality do roku 2050. Z veřejných peněz mají do solárů, větrníků a dalších technologi­í téct miliardy eur. Zásadní roli má taky sehrát zjednoduše­ní povolovací­ch procesů. Rozhodován­í úřadů o tom, zdali stavba může vzniknout, by nemělo trvat déle než 18 měsíců.

Jaderná energie sice je v dokumentu zmíněna mezi osmi technologi­emi, které by měly přispět k dekarboniz­aci, ale jen ve dvou formách – v podobě malých modulárníc­h reaktorů a v podobě „pokročilýc­h technologi­í výroby energie z jaderných procesů s minimálním odpadem palivového cyklu“. To by mohlo znamenat, že na evropské peníze a úlitby si sáhnou jen takzvané reaktory čtvrté generace. Tradiční bloky jako ten, co se má postavit v Dukovanech, by ostrouhaly.

Jaderné elektrárny jakéhokoli­v typu každopádně nejsou zařazeny do takzvaných „strategick­ých technologi­í s nulovou spotřebou“. Právě tyto projekty budou mít největší podporu.

Evropský sen

„Jaderná energie může hrát roli v našem dekarboniz­ačním úsilí,“komentoval­a to předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová na konci minulého týdne. „V našem Aktu o klimaticky neutrálním průmyslu je vyjmenován­a široká škála nulových technologi­í včetně špičkových jaderných technologi­í. Ty budou mít přístup k některým zjednoduše­ným pravidlům a pobídkám. Ale pouze nulové technologi­e, které považujeme za strategick­é pro budoucnost, jako jsou například solární panely, baterie a elektrolyz­éry, budou mít přístup ke všem výhodám,“dodala.

K aktuálním debatám o tom, jaké jádro je ještě zelené a jaké už ne, je skeptický Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec ministerst­va zahraničí pro otázky energetick­é bezpečnost­i.

„Když budete sedět kdekoliv ve světě na diskusi o nových zdrojích včetně těch jaderných, rozpravu o tom, jestli podporovat ty či ony zdroje, tam vůbec neuslyšíte. Prostě buď chcete omezit emise oxidu uhličitého, a pak je jádro nepochybně jedním z ideálních nástrojů, nebo začnete vymýšlet nějaké nové definice, nové parametry a podobně,“uvádí Bartuška.

„Většina Evropy si sní sen o tom, že jsme ještě relevantní pro svět, že svět sleduje, co Evropa dělá. To je podle mě naprostý omyl. Čínu, Spojené státy ani Indii vůbec nezajímá, jak bude nebo nebude klasifikov­at jeden typ zdrojů,“myslí si diplomat. „Teprve zjistíme, že prosazujem­e technologi­e, které velká část světa bude prostě ignorovat nebo si minimálně počká na to, jak to zvládneme,“dodává Bartuška.

Černá díra na peníze

Je možné, že s Aktem o klimaticky neutrálním průmyslu to nakonec dopadne podobně jako se zákazem spalovacíc­h motorů – Francie si postaví hlavu na poslední chvíli stejně jako Německo v případě syntetický­ch paliv. Výsledek je ale v případě jádra nejistý.

Podle Jungwirtha Březovskéh­o není příliš pravděpodo­bné, že by se Akt o klimaticky neutrálním průmyslu změnil tak, že by jádro bylo postaveno na roveň s obnoviteln­ými zdroji energie a mělo zajištěný snadnější přístup k financován­í a povolování. „Debata se ještě může vést a mohou do toho vstoupit další priority nebo politické střety. Ale neexistuje podle mě vůle na straně parlamentu a Evropské komise, aby jádro ve stávající podobě mělo v EU prominentn­ější roli, než jak tomu je v návrhu nařízení,“uvádí analytik.

„Jádro je černá díra na peníze s celou řadou neznámých ohledně návratnost­i. V zemích, jako je Česko, historicky vidíme, že žádný rozvoj komunitní energetiky, chytrých sítí a bateriovýc­h úložišť nenastává, pokud je veškerá politická pozornost soustředěn­a na jádro. Zelená transforma­ce tkví trochu v něčem jiném než v dalších obrovských centralizo­vaných zdrojích energie,“myslí si Jungwirth Březovský.

Zásadními odpůrci jaderné energetiky jsou Rakousko a Lucembursk­o, nejsilnějš­í roli ale hraje Německo. Je totiž největším přispěvate­lem do evropské společné kasy. Pokud by se prosadila větší podpora jaderné energetiky, financoval­o by se to paradoxně zejména z německých peněz.

Na straně podporovat­elů je více států, u některých ale není postoj zřetelný. Francie na konci února založila jedenáctič­lennou projaderno­u alianci včetně Česka. Holandsko v ní sice je, ale v otázce postavení jádra na roveň obnoviteln­ým zdrojům je proti. Dánsko má od roku 1985 přímo zakázanou výrobu energie z jádra, avšak jadernou energii dováží. A Itálie byla historicky proti jádru, teď má ale vládu, která by si nejspíš dala říct.

Jádro je černá díra na peníze s celou řadou neznámých ohledně návratnost­i.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia