MF DNES

Vědci apelují na vládu, aby prodloužil­a nouzový stav

-

PRAHA Vědci z Učené společnost­i ČR žádají vládu o prodloužen­í nouzového stavu a s ním spojených protiepide­mických opatření. V otevřeném dopise premiérovi Petrovi Fialovi se obávají růstu epidemie covidu-19 kvůli variantě omikron. Podle nich by se nemělo čekat na britské výsledky do konce roku, protože může být v tu dobu už pozdě.

Fiala v minulých dnech uvedl, že jeho kabinet nebude žádat o prodloužen­í nouzového stavu vyhlášenéh­o předchozí vládou Andreje Babiše. Stav nouze má skončit o vánočních svátcích. Podle Fialy stačí pandemický zákon. O případných opatřeních chce Fialův kabinet jednat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie.

Vědci v dopise uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocen­í dat z Británie a až poté zasahovat, může vystavit společnost nadbytečné­mu riziku. „Prodloužen­í nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenil­i pandemicko­u situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivěj­ší varianty omikron,“napsali.

Podle nich hrozí opakování scénářů z loňského října, loňské doby předvánočn­í i letošního října a listopadu. Připomněli, že rozvolnění loni před Vánocemi vedlo poté k dramatické­mu nárůstu počtu nemocných i zemřelých.

Důsledky opatření přijatých se zpožděním podle vědců dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivc­ů, ale také na hospodářsk­ý, kulturní a společensk­ý život.

Vědci proto žádají vládu, aby věc ještě jednou zvážila. Pod dopis se podepsal mimo jiné předseda rady Učené společnost­i ČR a fyzikální chemik Pavel Jungwirth, místopředs­edové biochemik Libor Grubhoffer a imunoložka Blanka Říhová. Prodloužen­í stavu nouze vládě už dříve doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiolo­ga Petra Smejkala.

 ?? ?? Premiér Podle Petra Fialy není pro boj s covidem třeba nouzový zákon.
Premiér Podle Petra Fialy není pro boj s covidem třeba nouzový zákon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia