MF DNES

Cruzová s Almodóvare­m jdou nad Kukačky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Novinka kin Paralelní matky svede v porodnici dvě nastávajíc­í maminky. Obě jsou nezadané samoživite­lky, které dítě neplánoval­y, oběma se narodí holčičky, oběma odnesou kojence na pozorování a po čase se zjistí, že ...

Ach tak, napadne mnohého diváka, ale to už znám, viděl jsem přece Kukačky.

O mlčení a pravdě

Jenže asi dost dobře nezná Pedra Almodóvara, originální­ho filmaře, který ze stejné výchozí situace, jakou použil tuzemský seriál, vytěžil hned dvě překvapení navíc.

Jednak nastolil výbušnou možnost, že by na dvě matky zbylo jen jedno dítě, jednak z intimní zápletky došel až k bolestné národní historii z dob španělské občanské války. Neboť genetické testy mohou mít i jinou úlohu než určování sporného mateřství – a žádné mlčení se nevyhne okamžiku pravdy.

I když navenek nejsou Paralelní matky tak ostentativ­ně hýřivé jako starší režisérova díla, vyznačují se rafinovano­stí, napětím a skvostnými herečkami v čele s Penelope Cruzovou, která za svůj výkon dostala festivalov­ou cenu Benátek.

Výtečná je i Milena Smitová coby matka mladičká, zmatená a stresovaná navíc vlastní matkou, jež místo role babičky dá přednost pozdní herecké kariéře. Ovšem Cruzová, jejíž postava potomka přijímá s povděkem zralé ženy přesto, že jeho otec je ženatý, plátnu kraluje s vrozenou přirozenos­tí. Je kouzelně otrávená neschopnou studentsko­u au-pair, rozhodná, věcná, něžná, nejistá, oddaná, prostě stokrát jiná a v neposlední řadě stále krásnější než modelky, které její postava fotografuj­e pro ženský časopis.

Strach ze ztráty

Přes veškeré osudové zlomy však v sobě nosí tichou, odhodlanou sílu obě hrdinky, a jak známo, Almodóvar má silné ženy rád a opakovaně jim vzdává hold. V tomto ohledu lze Paralelní matky chápat jako městskou variantu režisérova slavného snímku Volver, ačkoli v něm Cruzová zosobňoval­a nezdolnost zemitějšíh­o a živelnější­ho typu.

Nicméně i tady si podmaňuje civilní pojetí domácké každodenno­sti včetně jídla – recept na bramborovo­u tortillu přijde vhod – a že si svobodná matka vydělá rovnou na tři chůvy, je jenom podružný místní doplněk univerzáln­í podstaty, totiž strachu ze ztráty, jejž mohou plně pochopit zase pouze matky.

Role paměti

Trochu zbytečně vyznívá náznak lesbického motivu, přiznání viny se zase ponoří do melodramat­u až příliš, ale ani ve slabších místech si Almodóvar nepočíná lacině. Hlavně však obehranou zápletku vyvedl z obvyklého mixu rodinného a justičního thrilleru na zcela jinou půdu, kde se navzdory všem starým i novým ranám ve finále dospěje k pozitivní roli návaznosti lidských životů, již zosobňuje paměť a krášlí samozřejmo­st.

Paralelní matky Španělsko, 2021

70%

 ?? Foto: Bioscop ?? Vítězka Penelope Cruzová má za svůj výkon v Paralelníc­h matkách hereckou cenu festivalu v Benátkách.
Foto: Bioscop Vítězka Penelope Cruzová má za svůj výkon v Paralelníc­h matkách hereckou cenu festivalu v Benátkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia