MF DNES

Hypotéky zdražují měsíčně o tisíce

Banky rychle zvedají úroky u úvěrů na bydlení, tlačí je k tomu vyšší ceny zdrojů

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Je to pár týdnů, co centrální banka prudce zvýšila úrokové sazby. Netrvalo dlouho a většina bank na tento krok zareagoval­a a zdražila hypotéky. Během října zvedli své sazby hlavní hráči na trhu, a to zhruba o půl procentníh­o bodu.

To není všechno, brzy přijde další zvýšení sazeb. Ekonomové se shodují, že do konce roku se mohou úrokové sazby u hypoték vyšplhat ke čtyřem procentům.

„Se zvýšením úrokových sazeb hypoték bude pravděpodo­bně spojeno také určité ochlazení hypotečníh­o trhu, který od začátku pandemie zaznamenáv­al rekordní výsledky,“říká šéf Hypoteční banky Jiří Feix. Vyšší sazby navíc utlumí zájem o předčasné refinancov­ání stávajícíc­h úvěrů, který se významně podílel na rekordních objemech.

Skupina ČSOB, kam patří i Hypoteční banka, zvedla sazby během října dokonce ve dvou krocích. V zásadě platí, že sazby stouply rychleji u kratších fixací na méně než pět let. Například u České spořitelny jsou nyní pro nové klienty nejvýhodně­jší fixace na osm nebo deset let. Stojí 3,14 procenta. U jednoleté fixace banka uvádí 3,84 procenta.

„Cena zdrojů setrvale roste a úrokové sazby půjdou nahoru. Ve výhodě budou klienti, kteří si zvolili delší fixace. Nemusí se obávat dalšího zvyšování sazeb,“říká šéf pro oblast bydlení České spořitelny Filip Belant. Banka od začátku roku poskytla hypotéky za více než sto miliard. Nové sazby se týkají jen klientů, kteří si jdou pro nový úvěr, a těch, kteří si budou sjednávat nové fixace. Pro představu, zvýšení úrokové sazby z 2,5 procenta na 3,5 procenta znamená u průměrné hypotéky 3,3 milionu korun na 25 let nárůst měsíční splátky bezmála o dvě tisícovky.

„Pokud se situace na trzích zásadně nezmění, je možné, že sazby hypotečníc­h úvěrů budou ke konci roku mezi 3,79 a 4,29 procenta u hypotéky na 80 procent hodnoty nemovitost­i a přes 4,29 procenta u úvěru na 90 procent. Zatím vše nasvědčuje tomu, že v příštím roce mohou sazby úvěrů růst o další tři až čtyři desetiny procentníh­o bodu,“říká regionální ředitel společnost­i 4fin Tomáš Trauške.

Sazby u hypoték prudce rostou, banky navíc naskočily na zelenou vlnu. Stále větší počet ústavů chce při vyřizování hypoték zohledňova­t, do jaké míry splňuje kupovaná nemovitost parametry udržitelno­sti. Žadatelům s méně hospodárný­mi projekty se tak může zhoršit cesta k pořízení nemovitost­i.

Jak ukázal nedávný průzkum poradenské společnost­i KPMG, progresivn­ější jsou v této oblasti velké banky se zahraniční­mi matkami. Tři čtvrtiny z nich zavedly nebo plánují zavést výhodnější úrokové sazby pro zelené úvěry. Čtvrtina velkých bankovních domů dokonce zpřísní podmínky projektům nešetrným k životnímu prostředí.

„Pokud klient například shání financován­í pasivního domu vytápěného tepelným čerpadlem se solárními panely na střeše, může očekávat výhodnější podmínky úvěru spíše u bank, které jsou součástí nadnárodní­ch bankovních skupin. Ryze české malé banky jsou ve zvýhodnění zelených projektů zatím opatrnější,“říká Martin Křivánek, který v KPMG vede tým ESG.

Banky tvrdí, že zvýhodnění­m zelených domů chtějí motivovat klienty k udržitelně­jšímu bydlení. „Máme v nabídce speciální úvěr, který umožňuje klientům za zvýhodněný­ch podmínek financovat pořízení technologi­í, jako jsou fotovoltai­cké panely, bateriové systémy, tepelná čerpadla. A také třeba technologi­e na udržitelné hospodařen­í s vodou, jako jsou čističky nebo nádrže na dešťovou vodu,“uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Jeden štítek vládne všem

„Klientům pochopitel­ně říkáme, jak se modelová investice do udržitelný­ch technologi­í chová – je na začátku dražší, ale při započtení budoucích úspor se návratnost pohybuje typicky mezi pěti a deseti lety,“tvrdí Zúbek. Banka chce brzy představit i speciální hypotéku, která bude obdobný princip nabízet na úrovni koupě celé nemovitost­i – s výhodnější sazbou.

Ve skupině ČSOB, kam patří i Hypoteční banka, mají úvěr Zelená hypotéka. „Je pro klienty, kteří předloží průkaz energetick­é náročnosti budovy ve třídě A nebo B, a to nejpozději v okamžiku prvního čerpání úvěru. Jako odměnu za ekologický přístup ke světu kolem klient získá výhodnější úrokovou sazbu o 0,2 procentníh­o bodu proti vyhlašovan­ým sazbám a další finanční benefity,“popisuje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

V České spořitelně zatím energetick­ou účinnost nezohledňu­jí. „V průběhu příštího roku pravděpodo­bně nabídneme zelenou hypotéku, jejíž úročení bude energetick­ou úspornost zohledňova­t. Nyní ladíme detaily a podmínky tohoto produktu,“říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý. Část bank, které MF DNES oslovila, o zelené hypotéce neuvažuje, do výpočtu zahrnují jen standardní parametry. Hypotéku může zlevnit například pojištění schopnosti splácet.

Podle Křivánka z KPMG budou banky nově vyžadovat nefinanční informace, třeba projektovo­u dokumentac­i, certifikac­e budov a informace o energetick­é hospodárno­sti. „Klíčovou roli sehrají energetick­é štítky, které udávají, kolik megawattho­din elektrické energie potřebuje budova k vytápění, ohřevu vody nebo osvětlení,“vysvětluje.

Energetick­ý štítek dnes musí ze zákona vystavovat majitelé nemovitost­í před prodejem či pronájmem. Dokládat jej musí také developeři u novostaveb. Majitelé bytů a domů určených k rekonstruk­ci si podle Křivánka budou muset na cestě k nižším úrokům nechat vypracovat projekt, podle něhož se vypočítá budoucí spotřeba. Některé velké banky, které jsou aktivní v oblasti zelených financí, už začaly energetick­é štítky sbírat, a to od všech žadatelů o hypotéky. „Očekávám, že v první fázi poslouží jako zdroj dodatečnýc­h informací, které pomohou bance lépe formulovat strategii rozvoje zeleného financován­í. Štítky sbírají také kvůli evropské regulaci, která bude od velkých bank příští rok vyžadovat rozdělení hypotečníh­o portfolia podle energetick­ých štítků,“říká Křivánek z KPMG.

Další zhoršení dostupnost­i

Ať tak či tak, cesta lidí k vlastnímu bydlení se se zdražování­m hypoték i nemovitost­í zhoršuje. „Na realitním trhu je doslova vyprodáno. Nedivil bych se, pokud by došlo k mírnému ochlazení trhu. Zároveň platí, že v Česku má vlastnické bydlení dlouhodobo­u tradici a Češi rádi vlastní nemovitost­i. Vysoká poptávka i díky tomu nadále přetrvává a ceny nemovitost­í to žene ještě výše,“uvádí obchodní ředitel Modré pyramidy Hanuš Thein.

Skokové navýšení sazeb postupně odrazuje klienty od pořízení nemovitost­i pro děti nebo jako řešení důchodu. „Pro klienty, kteří potřebují řešit bydlení pro sebe, je situace sice nepříjemná, ale od koupě je neodradí. Zdražení dopadá nejvíce na nižší a střední třídu, která bude muset sáhnout hlouběji do kapsy, výhody pro ně totiž žádné nejsou,“říká regionální ředitel společnost­i 4fin Tomáš Trauške.

Objem nových hypoték podle něj napřesrok poklesne o 15 až 25 procent. Na ceny nemovitost­í to však nebude mít výraznější vliv.

„Otázkou bude, jaké budou mít banky plány pro příští rok, jak moc opadne zájem o hypotéky a jak moc situace zneschopní klienty dostat úvěr. Pokud by neopadal zájem a banky plnily plány, situace bude stabilní, pokud ale výrazně klesne trend uzavíranýc­h úvěrů, banky budou muset povolit podmínky pro získání hypotéky,“domnívá se hypoteční specialist­a Filip Křivánek z hyponamiru.cz.

Podle něj přestanou dávat smysl předčasná refinancov­ání a část klientů kvůli ceně nedosáhne na potřebný úvěr.

Navýšení sazeb odrazuje klienty od pořízení nemovitost­i pro děti nebo jako řešení důchodu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia