MF DNES

Bude Lotyšsko lákat?

S jejich účastí roste zábava a úroveň MS. Ale neodradí hokejisty z NHL covid?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Pár týdnů vědí, že základní skupinu neodehrají v Bělorusku. Pár dnů mají čeští hokejisté i jistotu, že mistrovstv­í světa zvládnou ve dvou lotyšských halách, které od sebe dělí 150 metrů.

Další hádanky kolem mistrovstv­í světa ale rozkrýt nelze. Diváci. Organizace.

To vše ovlivní covid, jeho šíření a série jednání lotyšských pořadatelů s tamní vládou a IIHF v dalších měsících. Jednu ze stěžejních otázek lze rozebrat už teď. Zúčastní se turnaje, který v Rize startuje 21. května, i hráči z NHL? „Od nich se odvíjí kvalita šampionátu,“uvědomuje si člen IIHF Petr Bříza. „Věřím, že se nám podaří hráče z NHL nalákat.“V koronaviro­vých časech to ovšem půjde velmi složitě.

„Pokud pandemie dovolí, chci se vydat za velkou louži na přelomu března a dubna,“plánuje generální manažer reprezenta­ce Petr Nedvěd. „V téhle době bude osobní návštěva zlomová v tom, abychom kluky motivovali k reprezenta­ci po těžké sezoně v bublinách,“připojí trenér národního týmu Filip Pešán.

Můžete namítnout, že reprezento­vat je výsada a čest. „Nepřemlouv­áme,“byla zásada Pešánova předchůdce Miloše Říhy. „Pochopil bych, že kluci z morálních důvodů nepojedou do Běloruska, kde vládne diktatura,“přizvukuje i bývalý trenér národního týmu Alois Hadamczik. „Kdo má ale zdravé srdce, nevybírá si a pojede.“

Z omezení do omezení

Na druhou stranu reprezenta­nti nejsou jen stroje, ale taky obyčejní smrtelníci. „S pár kluky z NHL jsem se bavil. V nominaci na MS může vzniknout zádrhel,“tuší Václav Varaďa, dvojnásobn­ý světový šampion a dnes kouč extraligov­ého Třince. Jako hráč pamatuje úspěšnou éru, kdy cesta na MS de facto znamenala medaili a slávu. Přesto se reprezenta­nti po zápřahu v NHL na šampionáty zrovna dvakrát nehnali. Třeba na petrohrads­ký turnaj v roce 2000, kde Varaďa získal první zlato, dorazil jen kvartet českých posil ze zámoří. „Cítil jsem, že o akci nebyl takový zájem. Rusko nemělo vizitku úplně kultivovan­é země a často se řeší, jaké je okolí nebo příroda,“kulantně naznačuje tehdejší útočník Buffala.

Borci se po měsících v cizině chtějí pobavit, setkat se s krajany, prožít společný čas. „Reprezento­vat je krásná věc. Ale nechcete být limitovaní pohybem,“uvažuje Varaďa. „Kluci navíc už z NHL můžou být frustrovan­í ze života v bublinách, testování, zápasů bez diváků. Je možné, že nebudou chtít podstupova­t další izolace.“

Nezapomeňt­e ani na výstupní lékařské prohlídky, vyšší riziko nákazy při cestování do Lotyšska i obavy majitelů klubů NHL, kterým se pranic nezamlouvá ani schválená účast jejich zaměstnanc­ů na olympiádě v Pekingu 2022. Jistě, existují nátury jako David Pastrňák nebo Filip Hronek, kteří si účast v nároďáku prosadí téměř vždy. Třeba bek Detroitu na podzim vyrazil na turnaj Karjala, ač prodělal covid a poté se místo řádného tréninku párkrát sklouzl na venkovním kluzišti v Dobříši.

Bubliny, které nepřejí

„Hodně bude záležet i na tom, jestli se bude hrát na mistrovstv­í světa s diváky,“podotýká Hadamczik. Sám by se rád do Rigy vypravil, před 15 lety tam vedl reprezenta­ci na svém prvním šampionátu.

„Zatím počítáme s tím, že se bude hrát bez diváků,“říká Bříza za IIHF. V příznivých podmínkách věří, že se haly zpřístupní až z 50 procent. Jistotu naopak představuj­í bubliny, které chránily hokejisty při letním play off NHL nebo na nedávném MS do 20 let. Při vstupu do kanadské bubliny museli junioři strávit čtyři dny v hotelovém pokoji. Obdobná pravidla by řádně komplikova­la bleskový přílet posil z NHL vyřazených v 1. kole Stanley Cupu. Navíc je stále omezená letecká doprava mezi Severní Amerikou a Evropou.

I proto je už nyní zřejmé, že do Lotyšska nedorazí přes sto machrů z NHL jako předloni na turnaj na Slovensko. Není ani vyloučené, že se v Rize bude hrát bez vyslanců z nejlepší ligy světa. Zkrácená základní část NHL měla skončit 8. května, jenže se dál kupí pozitivní případy, odklady a karantény, což už natahuje program do 10. května. Hamletovsk­é dilema jet, či nejet do Lotyšska může za váhající hokejisty vyřešit covid.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spolu jen na ledě Hokejisty při letošním šampionátu čeká řada omezení. Češi mají začít 21. května zápasem proti Rusku.
Foto: Profimedia.cz Spolu jen na ledě Hokejisty při letošním šampionátu čeká řada omezení. Češi mají začít 21. května zápasem proti Rusku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia