MF DNES

Muzeum připomene autory svázané s Libní

-

V Pivovarnic­ké ulici v Libni vznikne expozice a muzeum Libeňské návraty věnovaná spisovatel­ům spojeným s Libní, jako jsou Bohumil Hrabal nebo Arnošt Lustig. Radnice si tam pronajala společensk­ý sál, kde jej vytvoří.

Za prostory bude městská část platit nájemné 300 tisíc korun ročně. Otevření je plánováno na letošní květen, záležet však bude na vývoji koronaviro­vé pandemie. Muzeum bude provozovat radnice Prahy 8.

PRAHA

„V tomto místě stále funguje nezaměnite­lný libeňský genius loci. Chceme ho udržet a vrátit nejen Libeňákům jeden z mála zachovalýc­h společensk­ých prostorů. Rádi bychom pořádali výstavy, společensk­é akce, setkání či přednášky. Zároveň chceme vzdát hold Libni a jejím obyvatelům a rodákům. Především spisovatel­ům Hrabalovi, Lustigovi, Eduardu Štorchovi a dalším,“uvedl radní Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Úpravy prostor a příprava expozice začnou poté, co městská část schválí rozpočet na letošní rok. To by mělo být v březnu. Nyní Praha 8 pracuje v rozpočtové­m provizoriu, kdy nesmí dávat peníze na investice, ale pouze na svůj chod.

Dům spojený se třemi autory

„Jakmile bude schválen rozpočet, okamžitě se začne s úpravami. Co vystavit už máme, takže v květnu bychom otevřeli. Zda to bude veřejné otevření, či nikoliv, bude záležet na epidemiolo­gické situaci a pravidlech, která budou,“řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Prostory si radnice vybrala kvůli tomu, že jde o poslední zachovalý autentický společensk­ý a komunitní sál v Libni. V domě bydlel spisovatel Eduard Štorch a do restaurace sem chodili Hrabal i Lustig. „Bohužel, ani jeden z těchto světově proslulých libeňských spisovatel­ů nemá v Praze expozici, která by jejich život a díla připomínal­a,“řekl Šalek.

Hrabal žil v ulici Na Hrázi v domě v bývalé kovárně. Dům byl zbourán při výstavbě nynějšího dopravního terminálu na Palmovce. Na zdi zde je malba, která Hrabala připomíná.

Lustig se narodil v Libni v roce 1926 a chodil zde také do školy.

Eduard Štorch v roce 1906 při silnici u Rokosky objevil s dětmi pozůstatky mamuta. Na základě tohoto objevu situoval svůj nejznámějš­í příběh z pravěku do Libně. (ČTK)

 ?? Foto: archiv MAFRA, Michal Růžička, MAFRA a Viktor Chlad, MAFRA ?? Libeňské muzeum vznikne v domě, ve kterém autor Osady Havranů Eduard Štorch (vlevo) žil a kam autor Příliš hlučné samoty Bohumil Hrabal (uprostřed) a autor Modlitby pro Kateřinu Horovitzov­ou Arnošt Lustig chodili do restaurace.
Foto: archiv MAFRA, Michal Růžička, MAFRA a Viktor Chlad, MAFRA Libeňské muzeum vznikne v domě, ve kterém autor Osady Havranů Eduard Štorch (vlevo) žil a kam autor Příliš hlučné samoty Bohumil Hrabal (uprostřed) a autor Modlitby pro Kateřinu Horovitzov­ou Arnošt Lustig chodili do restaurace.
 ??  ?? Štorch, Hrabal, Lustig
Štorch, Hrabal, Lustig
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia