MF DNES

Magistrát i radnice zvyšují nájemné

Nájemné v bytech patřících magistrátu poroste. Ceny se sjednotí, ale někteří lidé nově zaplatí i dvakrát více.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Bydlení v městských bytech se stávajícím nájemcům prodraží. Vyšší částku za metr čtvereční teď musí zaplatit všichni obyvatelé, kteří budou chtít prodloužit dvouletou nájemní smlouvu. Za zdražení nájemného v městských bytech může i negativní dopad pandemie na městský rozpočet.

„Nově upravený nájem je zhruba poloviční oproti tržnímu, což je pro nájemníky stále velká výhoda,“komentuje zvýšení nájmu radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti). „Je ale bohužel jasné, že kvůli koronaviro­vé pandemii dojde ke stagnaci ekonomiky, kterou nejvíce pocítí nízkopříjm­ové domácnosti, které se snažíme ochránit. Proto se jich tato změna zatím týkat nebude,“dodává radní.

Běžné ceny nájmu v městských bytech se doposud pohybovaly od sedmdesáti do devadesáti korun za metr čtvereční, ve výjimečnýc­h případech lidé platili pouze padesát tři korun za metr plochy. Nyní se základní výše nájemného sjednotí. V širším centru města lidé zaplatí 164 koruny za metr výměry a ve zbytku Prahy je stejná plocha bude stát 132 korun.

Zdražování nájemného přichází v době, kdy pandemie covid-19 dopadla těžce na ekonomiku města i jeho obyvatele. Úprava cen se proto nebude týkat ohrožených domácností. Lidé se zdravotním postižením v bytech zvláštního určení, senioři a lidé s nízkými příjmy se tak vyšší ceně za metr čtvereční vyhnou.

Do kategorie ohrožených domácností magistrát počítá i jednotlivc­e, kteří bydlí sami a vydělávají méně než osmnáct tisíc korun měsíčně, dvoučlenné domácnosti, které mají příjmy pod třicet tisíc korun a vícečlenné rodiny s rozpočtem pod padesát tisíc korun. Zvýšení nájemného se také nebude týkat těch, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou.

Více do městské kasy

V současné době v sedmi tisících bytech, které má magistrát ve správě, bydlí kolem patnácti tisíc lidí. Velká část těchto nájemníků ovšem spadá do ekonomicky ohrožených skupin a čtyřicet procent z nich má smlouvu na dobu neurčitou. Novou cenu za život v městských bytech tak zaplatí asi tisíc pět set až dva tisíce Pražanů, kteří mají s magistráte­m uzavřenou nájemní smlouvu na dva roky a plánují ji prodloužit.

„V případě smlouvy na dobu určitou nájem v podstatě skončí. To znamená, že to právně není zvyšování nájemného,“vysvětluje advokátka ze Sdružení nájemců České republiky Blanka Faltýnková. „V případě prodloužen­í se buď strany dohodnou, že pronájem bude pokračovat za nových podmínek a nájemce na ně přistoupí, nebo smlouva skončí,“dodává Faltýnková.

Zvýšení nájmu by podle Zábranskéh­o mělo do městské pokladny přinést ročně desítky milionů korun navíc. Získané peníze chce radní použít na údržbu a rekonstruk­ci stávajícíh­o bytového fondu nebo na investice do plánované budoucí městské výstavby.

„V rámci běžných výnosů a nákladů byl bytový fond v minulých letech vždy ziskový, takže jsem přesvědčen, že tomu tak bude i tento rok. Ale při započítání nákladů na investice dojde určitě ke ztrátě. Je to jeden z významných důvodů, proč jsme k úpravě nájemného přistoupil­i,“komentuje zvýšení cen Zábranský. Do rekonstruk­cí v příštím roce město plánuje investovat dvě stě padesát pět milionů korun.

Zdražují i městské části

Zvyšování nájmu není pouze magistrátn­í záležitost­í. Minulý rok zdvihly nájem ve svých bytech i některé městské části. Zdražování se tak dotklo například občanů Prahy 3 nebo Prahy 11.

Například v Praze 3 změna postihla jak nájemce se smlouvou na dobu neurčitou, tak i ty s krátkodobě­jším podnájmem. „V sociálních bytech jsme zvýšili hladinu nájemného na 145 korun za metr čtvereční za měsíc,“říká místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rút (Strana zelených). „Když někomu teď prodlužuje­me nájemní smlouvu, tak mu nájem zvedáme na tuto úroveň,“dodává místostaro­sta. Radnice městských částí však shodně uvádějí, že zvyšování

cen nemá za cíl zalepit díry v rozpočtu způsobené pandemií covid-19, ale že jde o dlouhodobo­u strategii nebo o možnost, jak získat prostředky na opravu zaostalého bytového fondu.

Lidé, kteří se kvůli vysokým nákladům na bydlení nebo výpadku příjmu ocitnou v tíživé situaci, se mohou obrátit například na kontaktní místa pro bydlení. Ty zřizuje buď magistrát nebo městské části a nacházejí se například v Praze 3, 7 nebo 10. Pracovníci center pomáhají se zprostředk­ováním sociální podpory, s nájemní smlouvou, radí i v oblasti dluhů i sousedskýc­h vztahů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia