MF DNES

„Podklady pro zakázky nám dali dřív“

-

U Krajského soudu v Brně včera pokračoval­o hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka.

Svědek z obžalované firmy Kros–stav popsal, že jeho společnost měla potřebné podklady pro zakázky ještě před jejich zveřejnění­m. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala 10 až 15 procent, jež se odevzdával­y za vyhrané zakázky. Pokračovat se bude výslechy dalších svědků příští týden.

Svědek David Ž. pracoval v Kros–stavu jako rozpočtář. Uvedl, že tedy zná i spoluvlast­níka firmy Lubomíra Smolku. Smolka i Kros–stav jsou mezi obžalovaný­mi.

Smolka podle něj u některých zakázek dostával podklady pro zakázku včetně projektant­ského rozpočtu ještě před zveřejnění­m zakázek. Smolka je podle něj nejdřív dostával od obžalované­ho podnikatel­e Pavla Ovčarčina, později také od obžalované­ho bývalého vedoucího investiční­ho odboru Brna-střed Petra Liškutina. Ovčarčin už dříve vinu doznal, stejně jako Smolka. Liškutin

BRNO

Hlavní postava

vinu popřel. Přiznal jen přijetí jednoho úplatku.

Svědek popsal, jak se do nabídkovéh­o rozpočtu firmy dostávalo oněch deset až 15 procent, která se po realizaci zakázky odváděla jinam. Projektant­ský rozpočet byl podle něj limitní a šlo o to, zda firma za tuto cenu dokáže zakázku provést včetně odvodu peněz. Svědek měl pak za úkol zpracovat rozpočet, za který firma skutečně dokáže zakázku realizovat. Většinou byl nižší než rozpočet projektant­ský.

Když to tak bylo, firma se o zakázku po zveřejnění ucházela s tím, že její nabídková cena byla v hranicích projektant­ského rozpočtu, ale oproti skutečnému stavu navýšena o požadovaná procenta.

„Přihlásili jsme se s cenou, aby se vešla do projektant­ského rozpočtu. Ta už obsahovala požadovano­u procentní částku, přihláška tedy obsahovala můj rozpočet plus procenta navíc. Ta pak pan Smolka někomu předával, nevím ale komu,“uvedl svědek David Ž.

Obžalováno je celkem 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly, který je hlavní postavou kauzy Stoka.

Švachula vinu popřel. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun a šlo o sedmadvace­t zakázek na městské části Brno-střed a také o další desítky ovlivněnýc­h zakázek na správě nemovitost­í městské části. Švachula se dobře znal se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. (ČTK)

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Korupční systém, o kterém mluvil i včerejší svědek, podle obžaloby řídil Jiří Švachula (na snímku).
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Korupční systém, o kterém mluvil i včerejší svědek, podle obžaloby řídil Jiří Švachula (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia