MF DNES

Bláznivý večer: 24 penalt. A Zlatan narazí na Spartu

- — David Čermák

Ikdybyste stokrát chtěli, tohle prostě nevymyslít­e. Slovutný AC Milán postoupil do základní skupiny Evropské ligy po nevídaném večeru, který ne a ne skončit. V rozstřelu proti portugalsk­ému Rio Ave se kopalo čtyřiadvac­et penalt!

Oba brankáři, když stáli proti sobě v jedenácté sérii, přestřelil­i. A když se milánský tým konečně dostal na letiště do Porta, po půlnoci zjistil, že je zavřeno.

Hned včera po poledni pak na AC Milán čekal poměrně zajímavý los, který musel potěšit i tři soupeře. Skotský Celtic Glasgow. Francouzsk­é Lille.

A Spartu!

Vítěz českého poháru vyfasoval nejtěžší možnou, ale zároveň nejatrakti­vnější skupinu. Do pohárů se po čtyřech letech vrátí se vší parádou a otestuje si, jestli jeho vzepjetí bude pokračovat i v Evropě.

„Pro hráče to bude prověrka,“má jasno kouč Václav Kotal. „Všichni soupeři jsou na vysoké úrovni, čeká nás pořádná šichta.“

Ani zbylé dva české týmy v osudí se silným protivníků­m nevyhnou: Slavia si zklamání z neúčasti v Lize mistrů zkusí vynahradit proti Leverkusen­u,

izraelské Beer Ševě a Nice. Na Liberec číhá bundesligo­vý Hoffenheim, belgický Gent a Crvena Zvezda Bělehrad.

Ale sparťanská skupina stejně zvoní nejvíc, protože... protože Zlatan!

Ibrahimovi­c sice právě dnes slaví už devětatřic­áté narozeniny, ale v AC Milán pořád platí za největší hvězdu.

Baví hláškami, někoho třeba i pobuřuje nekonečným egem, ale hlavně pořád střílí góly a blížící se čtyřicítku na sobě vůbec nedává znát.

V prvním ligovém kole hned sestřelil Boloňu dvěma brankami. Trefil se i v kvalifikac­i o Evropskou ligu proti irskému Shamrock Rovers. Thriller s Rio Ave byl bez něj, švédského svéráze vyřadil koronaviru­s. Ale jistě ne nadlouho.

„Ty máš kuráž si to se mnou rozdat? Špatný nápad,“vzkázal hned zrádnému čínskému viru.

Do zápasu se Spartou určitě nákazu dostane z těla, včera už se na sociálních sítích pochlubil videem, na kterém dře na běhacím pásu, a doplnil komentář: „Tohle zvíře jen tak nezkrotíte!“

Sparťané se o to přesto aspoň pokusí. Sebevědomí jim nechybí, třeba útočník Lukáš Juliš na otázku klubové televize, jestli dá víc gólů ve skupině on, nebo Ibrahimovi­c, vůbec nezaváhal: „Já! Před čtyřmi lety jsme porazili Inter, ověřili jsme si, že jsou to lidi jako my. Věřím, že můžeme v pohodě postoupit.“

Víc než Milán nebo Celtic tak paradoxně může sparťany děsit soupeř ze čtvrtého koše: Lille je po pěti kolech ve francouzsk­é lize druhé, ještě neprohrálo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia