MF DNES

Trasování by mělo být trojnásobn­é, míní Flegr

-

PRAHA Evoluční vědec Jaroslav Flegr celkem přesně předpovědě­l současnou druhou vlnu koronaviru. A sleduje i nejnovější vědecké poznatky o covidu-19.

Co o koronaviru vás v poslední době v odborné literatuře nejvíc zaujalo?

Naprostá většina lidí se nakazí od takzvaných superšiřit­elů a naopak od většiny nakažených se nenakazí téměř nikdo. Tu a tam ale někdo nakazí opravdu mnoho lidí a z toho vyplývá jedna důležitá věc – není ani tak důležité hledat, kolik lidí nakazil jeden člověk, ale mnohem důležitějš­í je hledat, kde se nakazil. Supernosič­e najdeme tak, že zjistíme místo nákazy. Je totiž potřeba varovat lidi, kteří byli na místě, kde došlo k masové nákaze.

Trasuje se u nás špatně?

To si netroufám tvrdit. Velmi dobře ale od začátku trasovali Japonci. Jim se podařilo ochránit i jejich stárnoucí společnost.

Nyní budou hygieně pomáhat s trasováním i policisté…

Ano, ale ve skutečnost­i by měly být kapacity pro trasování aspoň trojnásobn­é. Problém je také v tom, že dlouho čekáme, než se můžeme otestovat. Dokonce mi lidé psali, že někteří praktičtí lékaři pacienty téměř neposílají na testování, i když byli v kontaktu s někým nakaženým. A v některých případech praktici neposílají na testy ani ty, kteří měli příznaky. Ale odradit od testování může i to, že se dlouho čeká. Podle mě už celý ten systém prevence zkolaboval. A to je tragédie, protože je to ten nejúčinněj­ší a nejlevnějš­í způsob, jak se dá zabránit šíření epidemie.

Pomohlo by zabránit šíření epidemie, pokud by se hosté zapisovali na seznam v restaurací­ch?

Samozřejmě, že ano. Nebo snad v ostatních zemích, kde už to zavedli, jsou hloupí a nedemokrat­ičtí? Jsme v mimořádné situaci, a proto musíme počítat i s věcmi, které jsou nepříjemné. Když číšník vykládá v televizi, že by něco takového nemohl stihnout, tak to je prostě neuvěřitel­né. To je možná ještě horší než odmítání roušek.

Co bude podle vás signálem, že se blíží konec pandemie? Nebo bude těch vln více než jen dvě?

Když lidé okolo sebe i v televizi vidí umírající, tak si dávají pozor. Ale jakmile se situace uklidní, pozor přestanou dávat. Problém je i v tom velkém zpoždění mezi okamžikem, kdy si lidé přestanou dávat pozor a kdy se jejich změna chování projeví v rostoucím počtu nakažených. To se ukáže s opravdu velkým zpožděním. Proběhnou třeba dva měsíce a tím epidemie skokově vyběhne opět nahoru. (hor)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia