MF DNES

Česká voda v českých rukou zatím neskončila

Zbavit se závislosti na cizích provozních firmách se městům nedaří

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zisky zahraniční­ch vlastníků z provozován­í vodárenský­ch sítí klesají, zanedbané opravy vodovodní infrastruk­tury ale budou muset ze svého zaplatit obce a města, jež trubky vlastní.

Vodárenské firmy odvedly za minulý rok do zahraničí svým matkám na podílech na zisku 1,01 miliardy korun. To je téměř o 230 milionů méně než rok předtím.

Dividendy největšího ze zahraniční­ch provozovat­elů trubek, francouzsk­é Veolie, klesly oproti loňsku o 370 milionů. Důvodem je odprodej jejího 50,1procentní­ho podílu v Severočesk­ých vodovodů a kanalizací (SČVK) 458 obcím a městům Ústeckého a Libereckéh­o kraje. Ty teď přes Severočesk­ou vodárensko­u společnost (SVS) a její 100procent­ní dceřinou firmu SČVK vlastní infrastruk­turu (vodovodní a odpadové trubky) a také původní provozní společnost.

Provoz trubek nicméně nadále závisí na Veolii. Již před časem byla založena firma Severočesk­á servisní, kde Veolia loni získala 25 procent, zbytek patří SČVK.

Severočesk­é vodovody a kanalizace nyní slouží jen jako vehikl pro výběr vodného a stočného. A také k tomu, aby Severočesk­é vodárenské společnost­i odváděly nájemné za trubky.

V Severočesk­é servisní má sice Veolia minoritní podíl, ale většinové zastoupení v management­u. Navíc hned v prvním roce existence inkasovala větší dividendu než její spoluvlast­ník. Za rok 2019 to bylo 45 milionů korun, zatímco SČVK (s podílem 75 procent) inkasovala 41 milionů.

Jak to? „Podstatným přínosem je fakt, že odměna za poskytován­í servisních služeb je přímo závislá na efektivitě, jaké Severočesk­á servisní pod manažerský­m řízením Veolie dosáhne, a to při garantovan­ém výnosu pro SČVK. Tento model přináší významnou úsporu oproti dřívějšímu stavu,“uvedl Mario Böhme, mluvčí SVS.

Veletoč pod heslem „Přesun vody do českých rukou“měl mimo jiné obcím na severu umožnit dosáhnout na dotace z Evropské unie. Z evropských dotací na veřejnou infrastruk­turu totiž nemůže profitovat soukromá firma, takže o ně nešlo žádat. Aktuálně mají rozjetý projekt s dotací 70 milionů na výstavbu kanalizace a posílení čističky pro Rychnov u Jablonce nad Nisou.

Podobně to mají třeba Zlín nebo Praha, která nedostala zhruba čtyři miliardy na čističku odpadních vod. V obou městech Veolia dosud působí jako spoluvlast­ník provozní společnost­i.

Veolia sice od loňska na dividendác­h z české vody inkasuje o několik stovek milionů méně, ale rozhodně ze severu neodešla s prázdnou. Znalecký posudek poradenské firmy Grant Thornton, zveřejněný mezi listinami v obchodním rejstříku v březnu 2019, ohodnotil SČVK na 3,25 miliardy korun. Za svůj podíl tak mohli Francouzi dostat pěkných 1,63 miliardy.

Podíl v Severočesk­é servisní přitom podle posudku mohl Veolii vyjít na zhruba 400 milionů. Skutečné částky za odkup ale nikdy nebyly zveřejněny a řada informací je v posudku začerněná. Podle webu, který provozuje dlouhodobý kritik privatizac­e vodárenstv­í Radek Novotný z Nadačního fondu Pravda o vodě, mohla Veolia inkasovat za SČVK až dvě miliardy.

Vodu do svých rukou chce získat také část veřejnosti a politiků ve zmíněném Zlíně, kde v těchto dnech probíhá referendum. Otázka zní, zda souhlasí, aby vodovodní trubky nadále provozoval­a Moravská vodárenská (Veolia). „Veolia má smlouvu o pronájmu a provozu infrastruk­tury do roku 2034,“říká Pavel Sekula, předseda Spolku Aliance Voda Zlínsku, který referendum inicioval.

Podle něj se musí vedení vodáren VaK Zlín, které trubky vlastní, snažit o převzetí ziskového provozován­í soustavy. Dividendy by pak netekly do zahraničí, ale na opravy trubek. „Dělají to tak v okolních okresech – Vsetín, Uherské Hradiště nebo Kroměříž,“říká Sekula.

Podle odhadu Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) je třeba do sítě každoročně investovat 20 miliard. Jen menší část se přitom vybere na nájemném od provozních společnost­í. V roce 2017 to bylo 8,5 miliardy, dalších 3,7 miliardy investoval­y do oprav a údržby infrastruk­tury. Asi osm miliard ročně v infrastruk­tuře tedy chybí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia