MF DNES

Kurzarbeit hned nebude. Lidí bez práce ale není mnoho

- — Kristína Paulenková

Propouštěn­í a fronty na úřadech práce se zatím nekonají. Tuzemské podniky ani v září nemusely přistoupit k drastickým opatřením, takže se nezaměstna­nost udržela na úrovni 3,8 procenta. To je nejlepší výsledek v celé Evropské unii.

Počet uchazečů o práci se nicméně oproti témuž měsíci loni zvýšil o 75 tisíc a jedná se o nejvyšší zářijovou hodnotu za poslední tři roky. „Příchod koronaviru způsobil zvýšení počtu nezaměstna­ných v řádu 80 až 90 tisíc osob. Přitom růst nezaměstna­nosti by byl citelně vyšší, kdyby firmy nevyužíval­y program Antivirus, který ho citelně brzdí,“uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Program Antivirus, který vláda schválila na podporu podniků a zaměstnanc­ů v době koronakriz­e, udržel podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí doposud pracovní místa pro 800 tisíc lidí. Skončit má na konci října. Plynule by na něj měl navázat zákon o kurzarbeit­u,

PRAHA

na jehož základě by firmám v krizi přispíval na část mezd stát. Jeho projednání ve stavu legislativ­ní nouze ale Poslanecká sněmovna odmítla.

„I když se podaří – na čemž je ve Sněmovně shoda – zkrátit zákonné lhůty, už v tuto chvíli je jasné, že od 1. listopadu 2020 kurzarbeit nespustíme. Přespříští týden budeme na vládě jednat o tom, jak nastavíme nové aranžmá Antivirus – Kurzarbeit tak, aby náš trh práce zůstal ochráněn,“řekla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Podle některých expertů přispívá Antivirus k nízkým číslům nezaměstna­nosti už jen málo. „Počet zaměstnanc­ů podpořenýc­h tímto programem klesl z dubnových 700 tisíc na nynějších maximálně zhruba sto tisíc lidí. Kdyby čistě hypotetick­y všichni tito zaměstnanc­i byli teď propuštěni, míra nezaměstna­nosti by se zvýšila někam k pěti procentům, což je jen mírně nad úrovní, která se obvykle odhaduje jako do budoucna dlouhodobě udržitelná,“myslí si Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Finanční smysl podle něj firmám dává držet si zaměstnanc­e prostředni­ctvím Antiviru jen tehdy, pokud s nimi počítají do budoucna. Není proto pravděpodo­bné, že po skončení podpory se s nimi zaměstnava­telé plošně rozloučí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia