MF DNES

Jantarová komnata je prý ve vraku lodi na dně Baltu

-

Vrak německého parníku potopeného na konci druhé světové války by podle polských potápěčů mohl obsahovat poklady z Jantarové komnaty, kterou vyloupili nacisté a po níž hledači pokladů pátrají už desítky let.

Jantarovou komnatu v roce 1716 daroval ruskému caru Petrovi I. pruský panovník Bedřich Vilém. V roce 1941 ji Němci u Petrohradu demontoval­i a až do jara 1945 byla uložena v Königsberg­u, dnešním Kaliningra­du. Z tohoto města, dříve patřícího Německu, vyplula v dubnu 1945 loď Karlsruhe s velkým nákladem. Sovětská vojenská letadla ji poslala ke dnu u současného polského pobřeží. Potápěči z gdyňského střediska Baltictech nyní informoval­i, že vrak lodi objevili.

„Pátrali jsme po něm od loňska, kdy jsem si uvědomili, že na dně Baltského moře může ležet nejzajímav­ější, neobjevený příběh,“uvedli potápěči z Baltictech na Facebooku. Potopená loď je podle nich prakticky nedotčená. V jejích nákladních prostorech objevili vojenská vozidla, porcelán a mnoho beden s dosud neznámým obsahem. Nachází se v hloubce 88 metrů několik desítek kilometrů severně od města Ustka. „Nechceme se chlubit, ale pokud měli Němci odvézt Jantarovou komnatu přes Baltské moře, byl pro ně parník Karlsruhe poslední šancí,“tvrdí gdyňští potápěči.

Parník Karlsruhe se podílel na operaci Hannibal, jedné z největších námořních evakuačníc­h akcí v dějinách, při které bylo před postupujíc­í Rudou armádou odvezeno více než milion německých vojáků a civilistů z Východního Pruska. Na palubě Karlsruhe cestovalo 1 083 pasažérů; plavidlo se potopilo ráno 13. dubna 1945 a zachránilo se 113 lidí.

Po Jantarové komnatě hledači pokladů neúspěšně pátrají od roku 1945, a to například v Krušných horách, na Šumavě či v Rakousku. Říkalo se také, že je ukryta ve sklepeních zámku v severočesk­ém Frýdlantu. (ČTK)

VARŠAVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia