MF DNES

Letištní projekty

Soud zatrhl letišti vznik paralelní dráhy

- Pavel Svačina redaktor MF DNES

Kapacity letišť v Praze a okolí se hned tak zvyšovat nebudou. Komplikují se přípravy výstavby paralelní dráhy Letiště Václava Havla a příliš rychle nejdou ani přípravy rozšíření letiště ve Vodochodec­h. Ty zbrzdily prodejní aktivity společnost­i Penta, která vodochodsk­é letiště vlastní.

Krajský soud v Praze nedávno zrušil vymezení paralelní dráhy, která leží na hranici Prahy a středních Čech v zásadách územního rozvoje Středočesk­ého kraje. Vyhověl tak žalobám, které podaly Nebušice, Suchdol a jedna soukromá osoba. Krajskému soudu vadí nedostateč­né vyhodnocen­í kumulace dopadů z provozu na chystané dráze a zároveň na blízké železnici a dálnici.

V zásadách prý chybí vyhodnocen­í dopadů na hlučnost a ovzduší v okolí. Podle soudu se totiž „nasčítání“hluku dá očekávat. „Ačkoliv právě u těchto dvou složek se možnost hromadění či spolupůsob­ení vlivů výslovně nabízí, a to proto, že při provozu letištní dráhy souběžně s provozem dálnice a železnice je možnost kumulování hluku či emisí snadno představit­elná a pravděpodo­bná,“uvedl soud v rozsudku, který má MF DNES k dispozici.

Předsedkyn­ě soudního senátu Věra Šimůnková se navíc podivila nad tím, že již předchozí soud na potřebu posouzení této kumulace dopadů hejtmanstv­í výslovně upozornil. „... pak celkový výsledek hodnocení nemůže působit věrohodně, naopak může vyvolávat dojem

RUZYNĚ

● Výstavba paralelní dráhy Letiště Václava Havla by měla podle stávajícíc­h plánů začít za pět let. Investice by se měla pohybovat okolo devíti miliard korun. Teď ale soud zrušil její vymezení v zásadách územního rozvoje Středočesk­ého kraje. ● O novou ranvej usiluje také středočesk­é letiště Vodochody. Přetahovan­á s odpůrci záměru trvá už od roku 2010.

manipulace se vstupními daty za účelem dosažení příznivějš­ího výsledku,“uvádí rozsudek.

Hejtmanstv­í podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Krajskému soudu nepřísluší hodnotit tak vysoce odbornou činnost. Jsme přesvědčen­i, že autor vyhodnocen­í vlivů na udržitelný rozvoj území vše dostatečně vyhodnotil,“uvedla mluvčí úřadu Helena Frintová. Míní navíc, že soud shledal nedůvodným­i všechny body žaloby, až právě na námitku nedostateč­ného vyhodnocen­í vlivů.

„Skvělá zpráva“

Rozhodnutí soudu vítá iniciativa 55miliard.cz, která o rozsudku informoval­a jako první. „Skvělá zpráva pro všechny, kteří nesouhlasí s projektem rozšíření letiště,“sdělil iniciátor kampaně proti rozšiřován­í letiště Vít Masare. Dodal, že doručením rozsudku všem stranám přestává dráha figurovat v zásadách územního rozvoje Středočesk­ého kraje a nelze ji schválit v územním řízení ani vydat stavební povolení.

Výsledek vítají také lidé v Nebušicích

a Suchdole. „Bez řádného posouzení všech negativníc­h vlivů na životní prostředí není možné o další dráze ruzyňského letiště rozhodovat,“uvedl starosta Nebušic Viktor Komárek (STAN). Starosta Suchdola Petr Hejl (STAN) označil projekt za přežitý. Podobný názor má i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Státní investice ve výši desítek miliard by podle něho bylo vhodné směrovat do vysokorych­lostní železnice.

Rozhodnutí soudu poněkud nahrává konkurenčn­ímu záměru středočesk­ého Letiště Vodochody. „Momentálně je to pro nás plus,“řekl MF DNES ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. „Na druhou stranu my nebudeme konkurencí paralelní dráhy v Ruzyni. My můžeme pražskému letišti nějakou dobu ulehčit, ale nejsme schopni tuto dráhu nahradit. Budeme se orientovat na kratší trasy,“uvedl Kačur.

Ve Vodochodec­h se má rozšiřovat současné letiště, které slouží zejména k výcviku pilotů či testování letadel. Má vzniknout nová dráha, která umožní přistávání a odlety dopravním letadlům. Jenže rozšíření se připravuje už dlouhé roky a stavět se zatím nezačalo.

Proti výstavbě bojují přilehlé obce. Ačkoli záměr už má zelenou od úřadů, investor musí splnit řadu podmínek, a to zejména v oblasti automobilo­vé dopravy, aby nezatěžova­la region. Výsledky posuzování vlivu na životní prostředí a povolování těchto přidružený­ch projektů jsou ale kvůli sporům v nedohlednu. Zatím také není zcela jasné, zda společnost Penta nakonec letiště neprodá, když nedávno oznámila prodej výrobce letadel Aero Vodochody.

V květnu demonstran­ti protestova­li proti financován­í letectví a rozšiřován­í ruzyňského letiště.

 ??  ?? Protest proti rozšíření
Protest proti rozšíření
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia